Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Ιταλία: Στη Σικελία 367 μετανάστες που διασώθηκαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Ιταλία: Στη Σικελία 367 μετανάστες που διασώθηκαν από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα

Τέλος έλαβε το θρίλερ για 367 μετανάστες που επί μέρες βρίσκονταν ανοιχτά της Ιταλίας πάνω στο πλοίο Geo Barents. Οι μετανάστες εν τέλει μεταφέρθηκαν στην ακτή της Σικελίας από την οργάνωση αρωγής Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Το πλοίο Geo Barents, το οποίο εκτελεί επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στη Μεσόγειο, έδεσε στο λιμάνι στο Παλέρμο στην Ιταλία αργά το βράδυ την Τετάρτη (27.10.2021). Οι μετανάστες πάνω στο πλοίο – σύμφωνα με τους διασώστες της ΜΚΟ, ανάμεσά τους ήταν 172 παιδιά – υποβλήθηκαν σε τεστ για τον νέο κορονοϊό προτού μεταφερθούν σε κέντρα υποδοχής, ταυτοποίησης και καραντίνας.

Ο δήμαρχος του Παλέρμο, ο Λεολούκα Ορλάντα, πήγε στο λιμάνι για να υποδεχθεί τους μετανάστες, μετέδωσε το ιταλικό δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Κατά τη διάρκεια αποστολής με διάρκεια αρκετών εβδομάδων, το Geo Barents διέσωσε τους μετανάστες αυτούς από φουσκωτά και ξύλινα πλεούμενα που διέτρεχαν κίνδυνο. Το πλήρωμα ανέμενε από το περασμένο Σαββατοκύριακο την έγκριση για να τους μεταφέρει σε ασφαλές λιμάνι.

Η οργάνωση αρωγής ανησυχούσε, καθώς μετεωρολόγοι προέβλεπαν καταιγίδες στην περιοχή νοτιοανατολικά της Σικελίας και νότια της Καλαβρίας.

Την Τετάρτη το πλοίο έλαβε πράσινο φως από τις ιταλικές αρχές.

«Δεν υπάρχουν λόγια για να εκφραστεί η χαρά και η ανακούφιση στο σκάφος», ανέφερε η MSF μέσω Twitter.

Χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες προσπαθούν να φθάσουν στις ακτές κάποιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναχωρώντας με συχνά επικίνδυνα πλεούμενα από τις ακτές της βόρειας Αφρικής, ειδικά από τη Λιβύη. Αρκετοί καταφέρνουν να φθάσουν στην Ιταλία. Άλλοι διασώζονται από πλοία μη κυβερνητικών οργανώσεων. Αν αναχαιτιστούν από τη λιβυκή ακτοφυλακή, οδηγούνται πίσω.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις