Κόσμος

Ηθελε να μετατρέψει σε κόλαση την Λαμπεντούζα

Η Ιταλία έχει "αποδείξεις" ότι ο Μουάμαρ Καντάφι σχεδίαζε να μετατρέψει σε "κόλαση" το μικρό νησί Λαμπεντούζα στέλνοντας εκεί με πλοιάρια απελπισμένους αφρικανούς μετανάστες, για να εκδικηθεί για τη συμμετοχή της Ρώμης στο συνασπισμό που πολέμησε το καθεστώς του.

Αυτό υποστηρίζει ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα του Βατικανού Avvenire.

“Η Ιταλία έχει αποδείξεις ότι ο Καντάφι είχε δώσει εντολές να μετατραπεί σε κόλαση η Λαμπεντούζα. Υπάρχουν αποδείξεις ότι έδωσε εντολή να σταλούν χιλιάδες απελπισμένοι αφρικανοί μετανάστες στο νησί για να το βυθίσουν στο χάος”, τόνισε.

Η Ιταλία υποπτευόταν πάντα ότι ο λίβυος ηγέτης χρησιμοποιούσε τη λαθρομετανάστευση ως όπλο για να ασκήσει πιέσεις στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.

Συμφωνία που είχε επιτευχθεί ανάμεσα στον Καντάφι και τη Λιβύη να αποστέλλονται πίσω στη Λιβύη οι λαθρομετανάστες πριν εισέλθουν στα ιταλικά χωρικά ύδατα, είχε περιορίσει τα κύματα των λαθρομεταναστών ως τη λιβυκή εξέγερση στις αρχές του έτους οπότε έπαψαν οι αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι και εκδηλώθηκε νέο κύμα λαθρομετανάστευσης προς την Ιταλία.

“Έχουμε στα χέρια μας τρομερά μηνύματα που σύντομα θα δουν το φως της δημοσιότητας. Έχουμε αποδείξεις για εντολές της κυβέρνησης Καντάφι να βουλιάξει από αφρικανούς λαθρομετανάστες η Λαμπεντούζα. Έχουμε αποδείξεις που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε”, τόνισε ο ιταλός ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με το Φρατίνι, η Ιταλία έχει επίσης στα χέρια της “μηνύματα” που δείχνουν ότι οι λιβυκές αρχές είχαν δώσει εντολές να ντύνουν τους νεκρούς στρατιώτες με πολιτικά για να κατηγορούν το ΝΑΤΟ για θανάτους αμάχων.

Ο Φρατίνι τόνισε ότι στην Ιταλία έχουν φθάσει περίπου 50.000 μετανάστες από τις αρχές του έτους.

Τις εντολές να μεταφερθούν στη Λαμπεντούζα χιλιάδες απελπισμένοι αφρικανοί έδωσε ο ίδιος ο Καντάφι, δήλωσε στο ιταλικό ραδιόφωνο ο λίβυος πρεσβευτής στην Ιταλία, ο οποίος προσχώρησε στο στρατόπεδο των εξεγερμένων το Φεβρουάριο.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πνιγεί στην προσπάθειά τους να φθάσουν στη Λαμπεντούζα από τη Βόρεια Αφρική από τότε που ξέσπασαν οι συγκρούσεις στη Λιβύη, το Φεβρουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ NEWSIT ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εφτασαν τους 51 οι νεκροί από τις ταραχές στο Νεπάλ - Δραπέτευσαν 12.500 φυλακισμένοι και εξακολουθούν να διαφεύγουν
Οι ταραχές, οι πιο φονικές που έχουν σημειωθεί στο Νεπάλ μετά την κατάργηση της μοναρχίας το 2008, άρχισαν τη Δευτέρα, όταν η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον νεαρών διαδηλωτών
Ταραχές στο Νεπάλ
Ο Τραμπ δήλωσε έκπληκτος για την καταδίκη Μπολσονάρο - «Είναι καλός άνθρωπος»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε «πολύ έκπληκτος» για τη βαριά καταδίκη του πρώην συμμάχου του Ζαΐρ Μπολσονάρο για απόπειρα πραξικοπήματος - Η Ουάσιγκτον καταγγέλλει «πολιτικό διωγμό» και απειλεί με αντίποινα
Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο στο σπίτι του
Συμπαραγωγή drones και όπλων αλλά και πίεση στον Πούτιν ζήτησε ο Ζελένσκι στη συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο του Τραμπ
«Να επιτύχουμε συνάντηση σε επίπεδο ηγετών το συντομότερο δυνατόν και να τερματίσουμε αυτόν τον πόλεμο», έγραψε ο Ζελένσκι στην πλατφόρμα Telegram
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelenskiy