Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Και πάλι φίλοι Μακρόν – Τραμπ! “Έλυσαν” την… παρεξήγηση για τον ευρωστρατό

Και πάλι φίλοι Μακρόν – Τραμπ! “Έλυσαν” την… παρεξήγηση για τον ευρωστρατό
Φωτογραφία Reuters

Και την παρεξήγηση (μετά το αιχμηρό tweet του Αμερικανού προέδρου) έλυσαν και συμφώνησαν να πληρώσει περισσότερα η Ευρώπη στο ΝΑΤΟ. Εμανουέλ Μακρόν και Ντόναλντ Τραμπ συναντήθηκαν στο Παρίσι και… έκρυψαν κάτω από το χαλί τις διαφορές τους.

Η δήλωση του Εμανουέλ Μακρόν στο Europe 1 (στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Νίκο Αλιάγα) πως η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει δικό της στρατό δεν άρεσε στον Ντόναλντ Τραμπ. Εκείνος θέλει η Ε.Ε. να αυξήσει την οικονομική προσφορά της στο ΝΑΤΟ. Με ένα αιχμηρό tweet λίγο έλειψε να… τινάξει στον αέρα τη συνάντησή του με τον Γάλλο πρόεδρο. Αλλά μετά το τετ α τετ στο Ελιζέ είπαν αμφότεροι… «περασμένα ξεχασμένα».

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας συμφώνησαν στην ανάγκη να αυξηθούν οι δαπάνες της Ευρώπης για την άμυνα, προσπερνώντας έτσι το tweet Τραμπ όπου ο Αμερικανός πρόεδρος της είχε χαρακτηρίσει «πολύ προσβλητική» την έκκληση του Μακρόν για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού στρατού.

Ο Τραμπ (συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μελάνια) βρίσκεται στο Παρίσι για τις τελετές για την 100η επέτειο από το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Έφτασε στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων βλοσυρός αλλά ο Μακρόν τον περίμενε στην είσοδο του Ελιζέ, υπό τον βροχερό παρισινό ουρανό, για να διαλύσει τα… σύννεφα στις σχέσεις τους με μια σφιχτή χειραψία. Αλλά ήταν εμφανές ότι το κλίμα ανάμεσά τους έμοιαζε λιγότερο εγκάρδιο με άλλες φορές.

Καθισμένοι σε χρυσοποίκιλτες καρέκλες στο προεδρικό μέγαρο, ο Μακρόν έβαλε το χέρι του στο γόνατο του Τραμπ και τον αποκάλεσε «φίλο μου», ενώ ο Τραμπ κράτησε περισσότερο τις αποστάσεις (και με το βλέμμα βλοσυρό), παρόλο που φρόντισε κι αυτός να βάλει στην άκρη το θέμα που είχε προκαλέσει τριβή.

Φωτογραφία Reuters
Φωτογραφία Reuters

«Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη, είναι πολύ σημαντικό για μας και θέλουμε και οι δύο αυτό να γίνει με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο», δήλωσε ο Τραμπ. «Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ευρώπη, όμως πρέπει να υπάρχει δικαιοσύνη. Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο βάρος το επωμίζονται οι ΗΠΑ», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μακρόν ανταποκρίθηκε λέγοντας πως θέλει η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους για την άμυνα στου πλαίσιο του ΝΑΤΟ, κάτι που έχει επανειλημμένα δηλώσει αφότου ανέλαβε καθήκοντα, παράλληλα με τη φιλοδοξία του να αποκτήσει η Ευρώπη στρατιωτική δυνατότητα. «Γι’ αυτό πιστεύω πως οι προτάσεις μου για την ευρωπαϊκή άμυνα είναι απολύτως συνεπείς προς αυτό», δήλωσε ο Μακρόν μιλώντας στα αγγλικά.

Από τη γαλλική προεδρία ανακοινώθηκε ότι η παρεξήγηση ανάμεσα στον Τραμπ και τον Μακρόν, προκλήθηκε από «υπερβολικά» δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου και ξεκαθαρίσθηκε στη διάρκεια των συνομιλιών μεταξύ των δύο που διήρκεσαν περισσότερο από μία ώρα και χαρακτηρίσθηκαν «ουσιαστικές» και «πολύ εποικοδομητικές».

Φωτογραφία Reuters

«Είχαμε μια θαυμάσια συζήτηση και είμαστε στην ίδια γραμμή», δήλωσε ο Τραμπ, σύμφωνα με το Ελιζέ, στη διάρκεια της συνάντησης, κατά την οποία συζητήθηκαν το εμπόριο, η άμυνα, η Συρία και οι συνέπειες από τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι τον περασμένο μήνα στην Κωνσταντινούπολη.

Έπειτα από ένα γεύμα με τον Μακρόν και τις συζύγους τους, την Μελάνια και την Μπριζίτ, ο Τραμπ επρόκειτο να επισκεφθεί ένα αμερικανικό κοιμητήριο στο Μπουά Μπελό, ανατολικά του Παρισιού. Όμως ματαίωσε την επίσκεψη εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Ενώ οι συνομιλίες με τον Τραμπ κάλυψαν θέματα εμπορίου και εξωτερικής πολιτικής, δεν είναι σαφές αν στη διάρκειά τους αναφέρθηκαν οι ευρωπαϊκές ανησυχίες για τα σχέδια του Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τις πυρηνικές δυνάμεις μέσου βεληνεκούς (INF) που είχε συναφθεί τη δεκαετία του 1980. Ο Μακρόν δήλωσε στον ραδιοσταθμό Europe 1 πως το «κύριο θύμα» της αμερικανικής αποχώρησης από τη συμφωνία INF είναι η Ευρώπη και η ασφάλειά της.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις