Κόσμος

Κακά μαντάτα! Η κλιματική αλλαγή βάζει σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων

Η κλιματική αλλαγή εκτός από την ανεπίστρεπτη ζημιά στον πλανήτη κάνει ζημιά και στην υγεία των ανθρώπων.

Και αυτό γιατί η κλιματική αλλαγή επηρεάζει άμεσα πλέον την υγεία καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από θερμοπληξία, από ακραίες καιρικές συνθήκες και από ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια, μεταξύ των οποίων η ελονοσία, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα, την επόμενη της έναρξης συνόδου κορυφής για το κλίμα στη Μαδρίτη, η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ καλεί τις κυβερνήσεις να  εκπληρώσουν τους στόχους για την μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σημειώνοντας ότι ένα εκατομμύριο ζωές θα μπορούσαν να σώζονται ετησίως μόνον μέσω της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

“Η υγεία πληρώνει το τίμημα για την κλιματική αλλαγή. Γιατί; Διότι οι πνεύμονές μας, ο εγκέφαλός μας, το καρδιαγγειακό μας σύστημα υποφέρει πάρα πολύ από τα αίτια της κλιματικής αλλαγής, τα οποία συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με τα αίτια της ρύπανσης του αέρα”, δήλωσε η Μαρία Νέιρα, η διευθύντρια του Τμήματος Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Όμως παρά όλα αυτά τα στοιχεία λιγότερο από το 1% της διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα διατίθεται στον τομέα της υγείας, υπογράμμισε η ίδια, σημειώνοντας ότι αυτό είναι “εντελώς εξωφρενικό”.

Οι θερμοκρασίες παγκοσμίως μπορεί να αυξηθούν ραγδαία αυτόν τον αιώνα με “ευρείες και καταστροφικές” συνέπειες μετά τα επίπεδα ρεκόρ στα οποία έφτασαν την περσινή χρονιά οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα ειδικοί για το κλίμα.

“Ο ΠΟΥ θεωρεί την κλιματική αλλαγή την μεγαλύτερη εν δυνάμει απειλή για την υγεία τον 21ο αιώνα”, σημείωσε ο ειδικός του ΠΟΥ Ντιάρμιντ Κάμπελ-Λέντρουμ.

“Αν δεν μειώσουμε τις εκπομπές μας άνθρακα, θα συνεχίσουμε να υπονομεύουμε τα αποθέματά μας σε τρόφιμα, τα αποθέματά μας σε νερό και την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε –όλα αυτά που χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε την καλή υγεία των πληθυσμών μας”, πρόσθεσε.

Οι ίδιες αιτίες προκαλούν την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κλιματική αλλαγή, σημείωσε εξάλλου ο Κάμπελ-Λέντρουμ και πρόσθεσε: “Περίπου τα δύο τρίτα της έκθεσης στην ατμοσφαιρική ρύπανση σε εξωτερικούς χώρους οφείλεται στην καύση ορυκτών καυσίμων. Ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι περισσότεροι από 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από την ρύπανση του αέρα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εκεί παίζεται το παιγνίδι”, σημείωσε.

Ο ΠΟΥ πραγματοποίησε έρευνα για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή στην οποία απάντησαν 101 χώρες –ωστόσο όχι αυτές που θεωρούνται πολύ σημαντικές για το θέμα αυτό, μεταξύ των οποίων η Ινδία και οι ΗΠΑ.

“Πάνω από τα δύο τρίτα αυτών που απάντησαν εκτίμησαν ότι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θερμοπληξιών, τραυματισμών και θανάτων από ακραία καιρικά φαινόμενα και από ασθένειες που οφείλονται στα τρόφιμα, το νερό και αυτές που μεταφέρονται από φορείς, από τη χολέρα ως την ελονοσία”, κατέληξε ο Κάμπελ-Λέντρουμ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
«Τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας χρειάζονται συνεχή βελτίωση γιατί δέχονται κολοσσιαίες απειλές» λέει ο επικεφαλής της Rosatom
«Τώρα, στην τρέχουσα γεωπολιτική συγκυρία, είναι μια εποχή τεράστιων απειλών για την ύπαρξη της χώρας μας», δήλωσε ο Αλεξέι Λιχάτσεφ, διευθυντής της Rosatom
Θραύσματα εκρηκτικού μηχανισμού, με μια προειδοποιητική πινακίδα για ακτινοβολία στο προσκήνιο, εκτίθενται από τις ουκρανικές αρχές μετά από επίθεση με drone στο πρώην πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνομπίλ, Ουκρανία
34χρονη από τις ΗΠΑ πυροβόλησε τον σύζυγο και τα 2 παιδιά της και αυτοκτόνησε – Το ανατριχιαστικό βίντεο πριν το φονικό
Τραγική ειρωνεία αποτελεί ένα βίντεο που ανέβασε 2 μέρες πριν το φονικό η 34χρονη Έμιλι στον προσωπικό της λογαριασμό στο TikTok, στο οποίο μιλούσε για τη μάχη που έδινε με την κατάθλιψη
Η Έμιλι Λονγκ και η οικογένειά της
1
CNN: «Θανατική ποινή για τους ομήρους η κατάληψη της Γάζας» – Εξαντλημένος θα επιχειρήσει ο ισραηλινός στρατός
Μάχες σώμα με σώμα μεταξύ Ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς - Προσοχή σκληρά βίντεο - Το 40% των ισραηλινών στρατιωτών έχουν πλέον σημαντικά λιγότερο κίνητρο να υπηρετήσουν στο μέτωπο
Στρατός Ισραήλ
12
Διαδηλωτές γιούχαραν τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Βανς, για την παρουσία εθνοφρουρών στην Ουάσινγκτον - Η απάντησή του στα συνθήματα
Με αφορμή το σύνθημα «Ελευθερώστε την Ουάσινγκτον», ο Τζέι Ντι Βανς έδωσε τη δική του απάντηση λέγοντας «ς ελευθερώσουμε την Ουάσιγκτον, ώστε οι νέες οικογένειες να μπορούν να περπατούν και να αισθάνονται ασφαλείς»
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς
Σοκαριστικό ατύχημα σε λούνα παρκ στην Ινδία: Παιχνίδι έπεσε αφρενάριστο από τα 15 μέτρα – 4 τραυματίες, οι 2 παιδιά
Όλοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες - Ξεκίνησε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε περάσει τους ελέγχους ασφαλείας
Λούνα παρκ
Ο Τζέι Ντι Βανς θέλει η Ευρώπη να αναλάβει τις εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία: Δεν πρέπει να σηκώσουν οι ΗΠΑ το βάρος
«Το Κίεβο θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα δεχθεί ξανά εισβολή και ότι θα έχει μακροχρόνια εδαφική ακεραιότητα, η Μόσχα από την άλλη, θέλει συγκεκριμένα εδάφη» λέει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ - Νέα επίθεση της Ρωσίας σε ουκρανικά εδάφη
Ένας πυροσβέστης σβήνει καμένα αυτοκίνητα σε χώρο στάθμευσης μετά από επίθεση ρωσικού drone, εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία