Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Καταλονία: “Μία μέσα – δύο έξω” για τους φυλακισμένους αυτονομιστές

Καταλονία: “Μία μέσα – δύο έξω” για τους φυλακισμένους αυτονομιστές
Reuters Αρχείο

Ημιελευθερία θα απολαμβάνουν στην Καταλονία οι εννέα αυτονομιστές ηγέτες που έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης για την απόπειρα απόσχισης του 2017 από την Ισπανία.

Οι σωφρονιστικές αρχές στην Καταλονία πρότειναν την Πέμπτη (02.07.2020) ένα καθεστώς ημιελευθερίας για τους εννέα, ανακοίνωσε η περιφερειακή κυβέρνηση.

Η πρόταση αναμένεται να εξεταστεί από το περιφερειακό καταλανικό “υπουργείο” Δικαιοσύνης, που θα την επικυρώσει πιθανόν, καθώς η Καταλονία ελέγχεται από τους αυτονομιστές. Ωστόσο, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων που επιχείρησε να επιβεβαιώσει την πληροφορία, δεν τα κατάφερε…

Η διαχείριση των φυλακών περιλαμβάνεται στις πολλές αρμοδιότητες της καταλανικής κυβέρνησης. Ωστόσο, η απόφαση της περιφέρειας μπορεί να εφεσιβληθεί ενώπιον τακτικού δικαστηρίου και, σε τελευταίο βαθμό, ενώπιον του ανώτατου δικαστηρίου που θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Καταλονία: Το χρονικό της “ανεξαρτησίας” του 2017

Τον Οκτώβριο του 2019, το ανώτατο δικαστήριο είχε καταδικάσει για “στάση” σε ποινές φυλάκισης από 9 έως 13 χρόνια, επτά αιρετούς και δύο αυτονομιστές Καταλανούς ηγέτες για τον ρόλο τους το 2017 στη διοργάνωση ενός απαγορευμένου δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Όλοι είναι φυλακισμένοι τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, σχεδόν τρία χρόνια μερικοί, γιατί είχαν ήδη προφυλακιστεί προηγουμένως.

Ωστόσο, όλοι τους έχουν ήδη καταφέρει να βγαίνουν τακτικά από τη φυλακή με άδειες εργασίας και εθελοντισμού, κάτι που έχει καταγγελθεί ως ευνοϊκή μεταχείριση από τα κόμματα που είναι κατά της απόσχισης.

Τα συμβούλια των τριών φυλακών όπου εκτίουν την ποινή τους οι καταδικασθέντες αποφάνθηκαν υπέρ της χορήγησης ενός καθεστώτος τρίτου βαθμού, ομόφωνα σε όλες τις περιπτώσεις”, δήλωσε στον Τύπο ο Αρμάντ Καλντερό, γραμματέας επί των ποινικών μέτρων του περιφερειακού “υπουργείου” Δικαιοσύνης.

Το καθεστώς αυτό “θα προϋποθέτει ότι, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, θα μπορούν να βγαίνουν και να επιστρέφουν να κοιμούνται στη φυλακή και να περνούν το Σαββατοκύριακο στο σπίτι τους”, πρόσθεσε.

Το μέτρο αυτό αφορά τον πρώην αντιπρόεδρο της περιφέρειας Οριόλ Ζουνκέρας, που έλαβε την πιο βαριά ποινή, τα άλλα πέντε μέλη της περιφερειακής κυβέρνησης, την πρώην πρόεδρο του περιφερειακού κοινοβουλίου και τους προέδρους των οργανισμών ANC και Omnium.

Οι αυτονομιστές που έχουν την εξουσία στην Καταλονία απέφυγαν να δώσουν αυτόματα αυτή την ημιελευθερία στους πρώην ηγέτες τους – τους οποίους θεωρούν “πολιτικούς κρατούμενους” – κάτι που έχει επικριθεί ιδιαίτερα από ορισμένους πιο ριζοσπαστικούς τομείς.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις