Τρίτη, 16 Απρ.
19oC Αθήνα

Καζακστάν: Τέλος στην αιματοχυσία προαναγγέλλει ο πρόεδρος – Δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες

Καζακστάν: Τέλος στην αιματοχυσία προαναγγέλλει ο πρόεδρος – Δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Το τέλος των άγριων και πρωτοφανών επεισοδίων που γίνονται στο Καζακστάν τα τελευταία εικοσιτετράωρα προανήγγειλε ο πρόεδρος της χώρας, Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, καθώς ανακοίνωσε πως αποκαταστάθηκε η συνταγματική τάξη στο μεγαλύτερο μέρος της.

Στο Καζακστάν μαίνονται ταραχές και άγρια επεισόδια εδώ και δύο ημέρες καθώς αυξήθηκαν οι τιμές στο αέριο, κάτι που προκάλεσε διαδηλώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ενώ παράλληλα παραιτήθηκε και η κυβέρνηση. Από τα επεισόδια έχουν συλληφθεί πάνω από 3.000 διαδηλωτές ενώ στις τάξεις των δυνάμεων ασφαλείας έχασαν τη ζωή τους 18 αστυνομικοί και μέλη της εθνικής φρουράς. 

Από τη μεριά του το υπουργείο Εσωτερικών του Καζακστάν, σε χωριστό δελτίο Τύπου, ανέφερε ότι 26 «οπλισμένοι εγκληματίες» σκοτώθηκαν. Μάλιστα, σύμφωνα με αρκετά πρακτορεία ειδήσεων της Ρωσίας, οι διαδηλώσεις διαλύθηκαν στην Πλατεία Δημοκρατίας, έναν από τους κύριους τόπους διαμαρτυρίας στην πόλη Αλμάτι.

Όλα τα κυβερνητικά κτίρια έχουν «απελευθερωθεί και τεθεί υπό αυξημένη προστασία», με 70 σημεία ελέγχου να έχουν στηθεί στη χώρα, προσθέτει το υπουργείο Εσωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις από τους 18 νεκρούς αστυνομικούς βρέθηκαν αποκεφαλισμένοι, με τις Αρχές να κάνουν λόγο για 750 τραυματίες και αυτόπτες μάρτυρες να λένε πως στην πόλη Αλμάτι, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, επικρατεί «κόλαση».

Οι πυροβολισμοί δεν σταμάτησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στην πλατεία της Δημοκρατίας στο κέντρο του Αλμάτι με τις δυνάμεις ασφαλείας του Καζακστάν να πυροβολούν εν ψυχρώ τους διαδηλωτές, στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης που διέταξε ο πρόεδρος Τοκάγεφ.

Το υπουργείο Εσωτερικών προσθέτει ακόμα πως «οι δυνάμεις της τάξης και οι ένοπλες και συναφείς δυνάμεις εγγυώνται την δημόσια τάξη, την προστασία των στρατηγικών υποδομών και τον καθαρισμό των δρόμων».

«Οι δυνάμεις της τάξης εργάζονται σκληρά. Η συνταγματική τάξη έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας», είπε από τη μεριά του ο πρόεδρος Τοκάγεφ στην ανακοίνωση που εξέδωσε προσθέτοντας ότι οι επιχειρήσεις για την αποκατάσταση της δημόσιας τάξης θα συνεχιστούν χωρίς έλεος, «μέχρι την ολοκληρωτική καταστροφή των μαχητών».

«Τα τοπικά όργανα έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, αλλά οι τρομοκράτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν όπλα και προκαλούν ζημιές στα αγαθά των πολιτών», πρόσθεσε.

«Υποκινούμενη έξωθεν επιχείρηση» βλέπει η Ρωσία

Στο Καζακστάν έφτασαν και δυνάμεις της Ρωσίας στο πλαίσιο της στρατιωτικής βοήθειας που ζήτησε ο Καζάκος πρόεδρος μέσω του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας, του οποίου ηγείται η Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι αντιμετωπίζει «τα τελευταία γεγονότα στη φίλη χώρα ως υποκινούμενη έξωθεν προσπάθεια με βίαιο τρόπο, με χρήση εκπαιδευμένων και οργανωμένων σχηματισμών, να υπονομευθεί η ασφάλεια και η ακεραιότητα του κράτους».

Διάγγελμα από τον πρόεδρο Τοκάγεφ

Ο Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ θα απευθύνει διάγγελμα σήμερα Παρασκευή (7.1.2022), μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Καζακστάν

Ο ίδιος έχει ήδη δηλώσει πως η συνταγματική τάξη αποκαταστάθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη χώρα, αφού αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές ως εγκληματίες ενώ έχει διατάξει και επιχείρηση κατά της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος του Καζακστάν έχει τη στήριξη της Τουρκίας με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να του αναφέρει σε συνομιλία τους πως η χώρα του «στέκεται αλληλέγγυα» και ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Η τουρκική προεδρία σημείωσε ακόμη πως η κρίση πρέπει να επιλυθεί μέσω του διαλόγου.

Καζακστάν

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις