Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Κάζο για το πολεμικό ναυτικό της Βρετανίας – Χάλασε η ναυαρχίδα, το αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth

Κάζο για το πολεμικό ναυτικό της Βρετανίας – Χάλασε η ναυαρχίδα, το αεροπλανοφόρο Queen Elizabeth

Η ναυαρχίδα του βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας, το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth, αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή από την άσκηση «Steadfast Defender» στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό (Royal Navy) απέσυρε την τελευταία στιγμή το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth από την άσκηση «Steadfast Defender», τα μεγαλύτερης έκτασης στρατιωτικά γυμνάσια του ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, καθώς εντοπίστηκαν προβλήματα στην προπέλα κατά την διάρκεια ελέγχου ρουτίνας.

Το γεγονός ότι η ναυαρχίδα των βρετανικών ναυτικών δυνάμεων παρουσίασε ένα τέτοιου είδους πρόβλημα, το οποίο είχε εμφανιστεί και στο άλλο αεροπλανοφόρο του Royal Navy, HMS Prince of Wales, με αποτέλεσμα να ελλιμενιστεί για επισκευές, προκάλεσε αρκετές αρνητικές αντιδράσεις τόσο στον βρετανικό όσο και στον διεθνή Τύπο.

Το βρετανικό Βασιλικό Πολεμικό Ναυτικό σε ανάρτηση που έκανε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο ότι κατά την διάρκεια των τακτικών ελέγχων πριν τον απόπλου του αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth, εντοπίστηκαν προβλήματα στην προπέλα του πλοίου και ως εκ τούτου δεν θα αποπλεύσει για την άσκηση «Steadfast Defender» του NATO και στην θέση του θα αναπτυχθεί το αεροπλανοφόρο HMS Prince of Wales, το οποίο θα αποπλεύσει το συντομότερο δυνατό.

Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο του 2022, το αεροπλανοφόρο HMS Prince of Wales αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα μετά τον απόπλου από το λιμάνι του Πόρτσμουθ και αναγκάστηκε να αγκυροβολήσει σε κοντινό λιμάνι. Επιθεώρηση από δύτες εντόπισε «σημαντικές ζημιές» στην προπέλα και «επιφανειακές φθορές» στο πηδάλιο του, με αποτέλεσμα το πολεμικό πλοίο αξίας 3 δισεκατομμυρίων λιρών, μήκους 280 μέτρων και εκτοπίσματος 65.000 τόνων να τεθεί εκτός επιχειρησιακής λειτουργίας.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο αεροπλανοφόρο έχει «ιστορικό» με ζημιές και ατυχήματα. Στα τέλη του 2020 είχε πλημμυρίσει το μηχανοστάσιο, με αποτέλεσμα να προκληθεί σοβαρή ζημιά σε καλωδιώσεις και σε ηλεκτρικά συστήματα του πλοίου, ενώ τα πρώτα δύο χρόνια της επιχειρησιακής του λειτουργίας είχε αναπτυχθεί μόνο για λιγότερες από 90 ημέρες.

Ωστόσο, φαίνεται ότι πλέον το Royal Navy δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναπτύξει το HMS Prince of Wales παρά το γεγονός ότι επέστρεψε πριν λίγους μήνες στις θάλασσες.

πηγή: OnAlert.gr με πληροφορίες από BBC

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις