Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Κίεβο: Οι Ρώσοι έφυγαν, οι κάτοικοι της Ουκρανικής πρωτεύουσας επιστρέφουν

Κίεβο: Οι Ρώσοι έφυγαν, οι κάτοικοι της Ουκρανικής πρωτεύουσας επιστρέφουν

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και η προσέγγιση του ρωσικού στρατού στο Κίεβο, σηματοδότησε την φυγή εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων της Ουκρανικής πρωτεύουσας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 10 Μαρτίου ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ανακοίνωνε ότι το ήμισυ του πληθυσμού της περιφέρειας του Κιέβου είχε φύγει και ότι είχαν παραμείνει «λίγο λιγότερα από δύο εκατομμύρια κάτοικοι», στην πόλη των περίπου 3,5 εκατομμυρίων.

Όμως τα προβλήματα που συνάντησε ο ρωσικός στρατός, με αποτέλεσμα να αποχωρήσει από περιοχές γύρω από το Κίεβο, φαίνεται πως αντέστρεψαν την τάση φυγής, παρά το γεγονός ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, αν και όχι με την ίδια ένταση.

Σήμερα ο Βιτάλι Κλίτσκο ανακοίνωσε πως περί τα δύο τρίτα των κατοίκων του Κιέβου έχουν επιστρέψει στην ουκρανική πρωτεύουσα.

«Υπήρχαν πριν από τον πόλεμο 3,5 εκατομμύρια κάτοικοι στο Κίεβο. Σχεδόν τα δύο τρίτα έχουν επιστρέψει», δήλωσε ο Βιτάλι Κλίτσκο στην ουκρανική τηλεόραση.

«Αν τα περιοριστικά μέτρα (σσ απαγόρευση κυκλοφορίας κατά διαστήματα ή οδικά μπλόκα) δεν σας φοβίζουν, μπορείτε να επιστρέψετε», πρόσθεσε ο δήμαρχος, ο οποίος μέχρι τώρα ζητούσε από τους κατοίκους της πρωτεύουσας να κάνουν υπομονή.

Ο Κλίτσκο δήλωσε ότι δεν μπορεί να απαγορεύσει στους κατοίκους του Κιέβου να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα, αλλά ζήτησε προσοχή.

«Αν έχετε την δυνατότητα να βρίσκεστε σε περισσότερο προστατευμένους τόπους, όπου δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ζωή και την υγεία σας, παραμείνετε».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις