Κόσμος

Κιρ Στάρμερ: Από βαρετός δικηγόρος, πρωθυπουργός της Βρετανίας – Απαρηγόρητοι ο Σούνακ και η σύζυγός του

Μία διαφορετική ημέρα ξημέρωσε σήμερα (05.07.2024) τόσο για την Βρετανία όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη, μετά τη σαρωτική νίκη των «Εργατικών», με τον επικεφαλής του κόμματος Κιρ Στάρμερ να «πετά» εκτός τους «Συντηρητικούς» μετά από 14 ολόκληρα χρόνια.

Οι Βρετανοί κοιτάζουν με ενδιαφέρον και περιέργεια τα όσα συμβαίνουν στη χώρα τους αφού από τη μία έχουν τον Κιρ Στάρμερ, τον αριστερό δικηγόρο που είναι έτοιμος για «εθνική ανανέωση» και για «μεγάλη αλλαγή» στη Βρετανία, από την άλλη έχουν τον Ρίσι Σούνακ που το όνομά του πρωταγωνιστεί σε μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στην ιστορία των Συντηρητικών.

Η ανατροπή του Κιρ Στάρμερ

Η εκλογή του 61χρονου αριστερού δικηγόρου Κιρ Στάρμερ που κατάφερε να αναλάβει την κυβέρνηση της Βρετανίας στις βουλευτικές εκλογές της 4ης Ιουλίου 2024, φαίνεται πως είναι μία «ανάσα» για την Βρετανία και για όλον τον πλανήτη τη στιγμή που όλο και περισσότερα ακροδεξιά κόμματα ανεβαίνουν στην εξουσία.

Αν και πολλοί επικριτές του δηλώνουν πως είναι ένας απλά ένας επαγγελματίας χωρίς κάποιο ιδιαίτερο χάρισμα, ο Κιρ Στάρμερ έκανε την ανατροπή, καταφέρνοντας την μεγαλύτερη νίκη των «Εργατικών» τα τελευταία χρόνια.Keir Starmer R

Έτοιμος να αναλάβει δουλειά και να αλλάξει ριζικά την Βρετανία, ο Στάρμερ ξεκίνησε να ετοιμάζει τις «βαλίτσες» του για το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, την πρωθυπουργική κατοικία, πριν τo τελικό αποτέλεσμα των exit poll, ενώ την ίδια ώρα ο Ρίσι Σούνακ παραδεχόταν την ήττα του κόμματός του.

Τα trolls του Σούνακ

Η ήττα του επικεφαλής των «Συντηρητικών» φάνηκε από νωρίς, με τους αντιπάλους του να τον τρολάρουν ακόμα και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο youtuber Niko Omilana που κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια, κερδίζοντας 160 ψήφους.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρώην πρωθυπουργού, έκατσε από πίσω του κρατώντας μία αφίσα με ένα «L» που παραπέμπει στο «Loser» (χαμένος).

FILE PHOTO: Independent candidate Niko Omilana holds an "L" behind Britain's Prime Minister and Conservative Party leader Rishi Sunak as he delivers a speech after retaining his seat as MP for Richmond and Northallerton in Northallerton, north of England, early on July 5, 2024. DARREN STAPLES

 

ekloges sti vretania R

Η «πλάκα» συνεχίστηκε και σήμερα το πρωί όταν ο πρώην πρωθυπουργός έφυγε από τα κεντρικά γραφεία του Συντηρητικού Κόμματος για να αναχωρήσει για την Ντάουνινγκ Στριτ, με τον κόσμο να του φωνάζει «το πάρτι τελείωσε» και «ετοίμασε τις βαλίτσες σου».

Η απογοήτευση από την ήττα των Συντηρητικών, θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αποτυπώθηκε και στο πρόσωπο της συζύγου του πρώην πρωθυπουργού Akshata Murty, αφού μετά τα αποτελέσματα, αποχώρησε με κατεβασμένο το κεφάλι και θλίψη στο πρόσωπό της.

Akshata Murty Rishi Sunak

sunak

Στο κοινοβούλιο και ο ακροδεξιός Ντάιτζελ Φάρατζ

Τη δική του νίκη πέτυχε χθες και ο Ντάιτζελ Φάρατζ, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Reform UK που για πρώτη φορά κέρδισε μία θέση στο βρετανικό κοινοβούλιο. Μετά από επτά αποτυχημένες προσπάθειες, κατάφερε να πάρει την έδρα που είχε μέχρι σήμερα ο Συντηρητικός Τζάιλς Γουότλινγκ.

Nigel Farage R

Υποστηρικτής του τέως προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, γνωστός «ταραξίας» του Βρετανικού συστήματος, σκοπεύει να δημιουργήσει ένα μαζικό κίνημα σε εθνικό επίπεδο για να φτάσει πιο «ψηλά» στις εκλογές του 2029.

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αφροαμερικανός πατέρας στη Νέα Υόρκη κατέθεσε μήνυση για τη μασκότ «Σπαρτιάτη» σχολικής ομάδας
«Ένα από τα πρώτα πράγματα που διάβασα ήταν ότι οι αρχαίοι Σπαρτιάτες είχαν σκλάβους τους αυτόχθονες που κατέκτησαν -και όχι απλώς σκλάβωναν αλλά το έκαναν με βία», είπε ο πατέρας
Μασκότ Σπαρτιάτης στρατιώτης
Βίντεο με την στιγμή της σύλληψης 30χρονης καθηγήτριας για σεξουαλική επίθεση σε βάρος 15χρονου μαθητή στις ΗΠΑ
Η 30χρονη εκπαιδευτικός ήταν προπονήτρια ποδοσφαίρου του 15χρονου και μέντοράς του, προσθέτοντας ότι η σεξουαλική επίθεση σε βάρος του σημειώθηκε πριν να ξεκινήσουν τα μαθήματα.
Η 30χρονη καθηγήτρια που συνελήφθη
Υπάλληλος καθαριότητας στη Βραζιλία βρήκε νεογέννητο κοριτσάκι δίπλα σε κάδο σκουπιδιών - Βίντεο με τη συγκινητική στιγμή
«Θα κάνω αίτηση να την υιοθετήσω», τόνισε εμφανώς συγκινημένος ο άνδρας που βρήκε το νεογέννητο - «Χρειάζεται κάποιον να της δώσει αγάπη, λίγη στοργή»
Μωρό βρέθηκε δίπλα σε κάδο σκουπιδιών στην Βραζιλία
Η Άλις Γουόλτον, η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο στη λίστα του Forbes: Ξοδεύει την περιουσία της σε έργα τέχνης και άλογα
Ποια είναι μοναχοκόρη του ιδρυτή της Walmart με περιουσία 101 δισ. δολάρια - Αγόρασε το πρώτο της έργο τέχνης σε ηλικία 10 ετών για 2 δολάρια και ήταν Πικάσο
Άλις Γουόλτον