Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

Κλιματική Αλλαγή – Έκθεση: Λουκέτο σε 3.000 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τη μείωση της θερμοκρασίας

Κλιματική Αλλαγή – Έκθεση: Λουκέτο σε 3.000 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τη μείωση της θερμοκρασίας
Πηγή φωτογραφίας: Reuters (Αρχείου)

Ιδιαίτερα ενδιαφέρονται στοιχεία για το πώς και πόσο επηρεάζει η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με την κλιματική αλλαγή παρουσιάζει έκθεση του think tank TransitionZero, η οποία δόθηκε στην δημοσιότητα λίγες ημέρες πριν από την COP26 του ΟΗΕ στην Σκωτία. 

Ο κόσμος θα πρέπει να κλείσει σχεδόν 3.000 σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα πριν από το 2030 αν θέλει να έχει πιθανότητα να περιοριστεί η άνοδος των θερμοκρασιών στον πλανήτη εντός του 1,5 βαθμού Κελσίου. Σε αυτό καταλήγει – μεταξύ άλλων – η έκθεση του think tank για το κλίμα TransitionZero. 

Στην έκθεση για το κλίμα, η TransitionZero σημειώνει ότι σήμερα σε όλον τον κόσμο παράγεται με καύση άνθρακα ενέργεια που υπερβαίνει τα 2.000 gigawatt, που πρέπει να μειωθεί κατά σχεδόν το ήμισυ. Για να γίνει αυτό, το think tank σημειώνει ότι θα απαιτηθεί το κλείσιμο σχεδόν μιας μονάδας την ημέρα από τώρα ως το τέλος της δεκαετίας.

Η ανάγκη να σταματήσει η παραγωγή σχεδόν 1.000 gigawatt ενέργειας από την καύση άνθρακα θα έριχνε μεγάλο βάρος στην Κίνα –τη χώρα που κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, όπου λειτουργούν περίπου οι μισές μονάδων παραγωγής ηλεκτρισμού με καύση άνθρακα παγκοσμίως – να επιταχύνει την στροφή της προς καθαρότερες πηγές.

«Το λογικό συμπέρασμα είναι ότι η μισή προσπάθεια θα χρειαστεί να προέλθει από την Κίνα», δήλωσε ο Ματ Γκρέι, αναλυτής της TransitionZero και συντάκτης της έκθεσης.

Η Κίνα μείωσε το μερίδιο του άνθρακα στο συνολικό ενεργειακό της μείγμα από το 72,4% το 2005 στο 56,8% πέρυσι· όμως ο όγκος κατανάλωσης εξακολουθεί να αυξάνεται σε απόλυτα μεγέθη. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε νωρίτερα φέτος ότι η Κίνα θα αρχίσει να μειώνει την χρήση άνθρακα, αλλά μετά το 2025.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters (Αρχείου)

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις