Παρασκευή, 17 Μαΐ
22oC Αθήνα

Κοροναϊός: Στην εντατική η κινεζική οικονομία! Πολλές οι απολύσεις προσωπικού

Κοροναϊός: Στην εντατική η κινεζική οικονομία! Πολλές οι απολύσεις προσωπικού

Τεράστιο είναι το πλήγμα που έχει δεχτεί η κινεζική οικονομία από τότε που εμφανίστηκε ο κοροναϊός και όσο περνούν οι μέρες τα προβλήματα μεγαλώνουν. Εχουν ξεκινήσει απολύσεις οι εταιρίες.

Οι ανησυχίες ότι οι επιπτώσεις της επιδημίας του κοροναϊού στην κινεζική οικονομία, θα είναι μεγαλύτερες από τις αρχικές προβλέψεις αυξάνονται.

Οι εταιρείες καταβάλλουν προσπάθειες να επαναλειτουργήσουν έπειτα από τη παράταση των διακοπών του νέου κινεζικού έτους, ενώ εκατοντάδες κινεζικές επιχειρήσεις θα χρειασθούν δάνεια ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων για να επιβιώσουν. Παρά τις διαβεβαιώσεις του προέδρου Σι Τζινπίνγκ ότι θα αποφευχθούν οι ευρείας κλίμακας απολύσεις, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν σε διαθεσιμότητα ή να απολύουν προσωπικό.

«Η έκρηξη της επιδημίας έχει αλλάξει πλήρως τις δυναμικές της κινεζικής οικονομίας», δηλώνουν αναλυτές της JPMorgan σε σημείωμα προς τους πελάτες υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις για την ανάπτυξη της δεύτερης οικονομίας του πλανήτη για τον τρίμηνο αυτό.

Μπορεί οι ασιατικές αγορές ανέκαμψαν με τους επενδυτές να ενθαρρύνονται από τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, ακόμη και αν οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι υπερβολικά νωρίς για να μεταφρασθούν σε τάση οι αριθμοί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η εξάπλωση των κρουσμάτων εκτός της Κίνας «μπορεί να είναι η σπίθα που θα γίνει φωτιά».

Πάνω από 300 εταιρίες ψάχνουν τρόπο για δάνεια

Οπως έγινε γνωστό, περισσότερες από 300 κινεζικές εταιρείες αναζητούν τραπεζικά δάνεια ύψους τουλάχιστον 57,4 δισεκατομμυρίων γιουάν (8,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για να αντιμετωπίσουν την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι αποκλεισμοί κινεζικών πόλεων, η διακοπή λειτουργίας εργοστασίων και αλυσίδων τροφοδοσίας, έγινε γνωστό από τραπεζικές πηγές.

Μεταξύ των επιχειρήσεων αυτών περιλαμβάνονται ο όμιλος υπηρεσιών διανομής Meituan Dianping, η κατασκευάστρια smartphones Xiaomi Corp και ο όμιλος μεταφορικών υπηρεσιών Didi Chuxing Technology Co, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Η κινεζική εταιρεία Xinchao Media ανακοίνωσε χθες την απόλυση 500 μελών του προσωπικού, το ένα τέταρτο των απασχολουμένων, και η αλυσίδα εστιατορίων Xibei ανακοίνωσε ότι έχει δυσκολίες με την πληρωμή των 20.000 εργαζομένων της.

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν στην εφαρμογή μέτρων για την σταθεροποίηση της απασχόλησης, επιπλέον της μείωσης των επιτοκίων και των μέτρων στήριξης της οικονομίας για τον περιορισμό της κάμψης της οικονομικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, αναλυτές της Nomura θεωρούν ότι τα μέτρα για την επιστροφή των εργαζομένων στις εργασίες τους και η η μείωση της επιβατικής κίνησης δείχνουν ότι ο ιός είχε «καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της Κίνας τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο».

Σε σημείωμά τους αναφέρουν: «Ανησυχούμε ότι οι παγκόσμιες αγορές μέχρι στιγμής δείχνουν να υποτιμούν σημαντικά την έκταση του προβλήματος».

”Δεν κινείται τίποτα”

Οι τραπεζίτες στην Ασία αντιμετωπίζουν διακοπή διαδικασιών σύναψης συμφωνιών, καθυστερήσεις ή επαναξιολογήσεις εκπλειστηριασμού περιουσιακών στοιχείων και επιβράδυνση στην εισαγωγή νέων εταιριών στο χρηματιστήριο.

«Δεν κινείται τίποτε», δήλωσε από το Χονγκ Κονγκ τραπεζίτης επενδύσεων σε τράπεζα της Wall Street.

Η οργή για τη διαχείριση της εμφάνισης της επιδημίας μεγαλώνει και η κυβέρνηση της επαρχίας Χουμπέι αναγκάσθηκε να παύσει δύο τοπικούς αξιωματούχους, τον επικεφαλής της Υγειονομικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος και την διευθύντριά της, μετέδωσαν τα μέσα ενημέρωσης.

Η Χουμπέι παραμένει σε αποκλεισμό, με τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα αεροδρόμια κλειστούς και αποκλεισμένες τις οδικές αρτηρίες.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η ανάσχεση της μετάδοσης της επιδημίας θα είναι δυσκολότερη, καθώς οι άνθρωποι θα επιστρέφουν στις εργασίες τους.

Χάος σε όλη την Ασία

Περί τα 160 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους το επόμενο σαββατοκύριακο με το τέλος των διακοπών, δήλωσε αξιωματούχος του τομέα των μεταφορών.

Ο νέος κινεζικός ιός έχει προκαλέσει χάος στην Ασία, με την ματαίωση πλήθους πτήσεων, την διατάραξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων και την επιβολή περιορισμών στα σύνορα για την πρόληψη της εξάπλωσης της επιδημίας.

Ο ιός έχει μεγάλες επιπτώσεις και στον κόσμο της κρουαζιέρας.

Το κρουζιερόπλοιο Daimond Princess με 3.700 επιβάτες και πλήρωμα παραμένει σε καραντίνα ανοικτά της Γιοκοχάμα, με 65 επιπλέον καταγεγραμμένα κρούσματα, που φέρνει στους 135 τον συνολικό αριθμό των νοσούντων στο πλοίο της Carnival Corp.

Η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε ότι απαγόρευσε την αποβίβαση από το Holland America MS Westerdam, άλλο κρουαζιερόπλοιο της Carnival Corp. Είναι η τρίτη χώρα που αρνείται να δεχθεί το κρουαζιερόπλοιο λόγω του φόβου της επιδημίας, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν υπάρξει κρούσματα επί του πλοίου. Προηγήθηκαν, η Ιαπωνία και οι Φιλιππίνες.

«Τώρα είμαστε πάλι στο κενό», δήλωσε μέσω email στο Reuters ο επιβάτης Στίβεν Χάνσεν.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις