Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Κορονοϊός: Έξαρση των θανάτων σε Βραζιλία, Αργεντινή και Μεξικό

Κορονοϊός: Έξαρση των θανάτων σε Βραζιλία, Αργεντινή και Μεξικό

Νέα έξαρση εμφανίζει ο κορονοϊός σε Αργεντινή, Βραζιλία και Μεξικό, αφού ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων άρχισε και πάλι να ανεβαίνει.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 23.227 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 661 θάνατοι.

Στη χώρα έχουν πλέον καταγραφεί σχεδόν 5,3 εκατομμύρια μολύνσεις από τον νέο κορονοϊό. Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας ανέρχεται σε 154.837 νεκρούς, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Μεξικό: Άλλοι 555 θάνατοι

Στο Μεξικό την τελευταία ημέρα καταγράφηκαν επίσημα 5.788 κρούσματα και 555 θάνατοι. 

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα των 127 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φτάσει ως αυτό το στάδιο τους 86.893 νεκρούς επί συνόλου 860.714 μολύνσεων.

click4more: Τουρκία: 1.984 κρούσματα κορονοϊού και 74 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Ο υφυπουργός Υγείας του Μεξικού Ούγο Λόπες-Γκατέλ τόνισε χθες σε δημοσιογράφους ότι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξήθηκαν ξανά τις τελευταίες ημέρες, με την πτωτική τάση που είχε καταγραφόταν από τα τέλη του Ιουλίου να αντιστρέφεται. Είπε πως αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι τα κρούσματα εντοπίζονται ταχύτερα, στο ότι αυξάνονται—ή και τα δύο.

Σε κάθε περίπτωση, «έχουμε πρώιμες ενδείξεις» νέας «ανοδικής τάσης» της καμπύλης της πανδημίας, τόνισε ο υφυπουργός, προτρέποντας τους συμπολίτες του να αποφύγουν να συμμετάσχουν σε δημόσιες εκδηλώσεις το διήμερο από την 1η ως τη 2η Νοεμβρίου, όταν παραδοσιακά εορτάζεται η Ημέρα των Νεκρών, σύμφυρμα καθολικών και προϊσπανικών παραδόσεων.

Κλείσιμο νεκροταφείων και οργισμένες αντιδράσεις

Η κυβέρνηση έχει δώσει εντολή τα νεκροταφεία να παραμείνουν κλειστά το διήμερο αυτό, προκαλώντας αγανάκτηση σε πιστούς.

Ο λόγος είναι πως από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας, τα νεκροταφεία έχουν «μετατραπεί σε περιοχές υψηλού κινδύνου για την εξάπλωση» του κορονοϊού, εξήγησε ο Λόπες-Γκατέλ.

Κάποιοι δήμοι, όπως η αγροτική κοινότητα Κουατσομούλκο, στην πολιτεία Τλατσκάλα, αποφάσισαν όμως να μην κλείσουν τα νεκροταφεία, καθώς το μέτρο εξόργισε πολλούς κατοίκους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας, άλλες ημερομηνίες «υψηλού κινδύνου» είναι η γιορτή της Παρθένου της Γουαδελούπης (12η Δεκεμβρίου), όταν 3 εκατομμύρια και πλέον πιστοί πάνε στη Βασιλική της πρωτεύουσας για τιμήσουν την προστάτιδα της χώρας, όπως και τα Χριστούγεννα. Οι δημόσιες συναθροίσεις και η επιδείνωση του καιρού ενδέχεται να προκαλέσουν νέα αναζωπύρωση, επέμεινε.θάνατοι - κορονοϊός

384 θάνατοι στην Αργεντινή

Στην Αργεντινή πέθαναν τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 384 άνθρωποι από κορονοϊό, φτάνοντας έτσι τους 27.100.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν άλλα 16.337 κρούσματα, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει τους 1.018.999, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

Τα λεγόμενα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 162.252 επί του παρόντος, ενώ 829.647 ασθενείς έχει διαγνωστεί πως αποθεραπεύτηκαν.

Τη Δευτέρα, η Αργεντινή έγινε η πέμπτη χώρα στον πλανήτη και η δεύτερη στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής όπου οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, μετά τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Ρωσία, κατά τα στοιχεία που συγκεντρώνει το αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις