Κόσμος

Κορονοϊός – Μετάλλαξη Όμικρον: «Σε 10 μέρες θα έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις»

Στο επίκεντρο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας βρίσκεται η νέα μετάλλαξη “Όμικρον” του κορονοϊού, ωστόσο για την ώρα είναι πολύ λίγες οι πληροφορίες αναφορικά με την επικινδυνότητα της και την ανθεκτικότητα της στα εμβόλια.   

«Το βασικό πράγμα που μας φοβίζει είναι οι αλλαγές στην πρωτεΐνη της ακίδας. Είναι ένας ιός πολύ πιο διαφορετικός από τα άλλα στελέχη που έχουμε δει μέχρι στιγμής», είπε, μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News”, ο Άρης Κατζουράκης, καθηγητής Εξέλιξης και Γενετικής με ειδικότητα στους ιούς, στην Οξφόρδη.

«Έχει πολλές από τις μεταλλάξεις που σε άλλα στελέχη έχουν συσχετιστεί με την αυξημένη μεταδοτικότητα και με κάποιο βαθμό ικανότητας στο να προσπερνά τα εμβόλια. Αυτά είναι τα δύο βασικά πράγματα που μας ανησυχούν, εξετάζονται και ελπίζουμε σε καμιά 10αρια μέρες να έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις», συμπληρώνει.

Όπως υπογραμμίζει, «είναι νωρίς ακόμη να έχουμε σαφή συμπεράσματα» για τη νέα αυτή μετάλλαξη, τονίζοντας ωστόσο ότι «η σοβαρότητα της νόσου θα είναι αντίστοιχη των στελεχών που έχουμε μέχρι στιγμής».

«Το χειρότερο ενδεχόμενο είναι να έχει αρκετή ικανότητα ως προς την προσπέραση των εμβολίων, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δε μας προστατεύουν καθόλου», κατέληξε.

Ακούστε όσα είπε στο Νίκο Ευαγγελάτο

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πέντε νεκροί και 12 τραυματίες από ρωσικούς βομβαρδισμούς σε Ποκρόφσκ και Ντονέτσκ στην Ουκρανία
Ο επικεφαλής της Περιφερειακής Κρατικής Διοίκησης του Ντόνετσκ, είπε ότι στις επιθέσεις χρησιμοποιήθηκαν drones και ότι οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να στοχεύουν κατοικημένες περιοχές
Ουκρανία
Δύο νεκροί από τις φωτιές που μαίνονται στην Τουρκία - Μία οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για «δεκάδες εμπρησμούς»
Πυρκαγιές ξέσπασαν και στην Αττάλεια και σε δασικές εκτάσεις κοντά στην Κωνσταντινούπολη, οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο πολλά από αυτά τα μέτωπα
Φωτιές στην Τουρκία