Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Κορονοϊός – Μετάλλαξη Όμικρον: «Σε 10 μέρες θα έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις»

Κορονοϊός – Μετάλλαξη Όμικρον: «Σε 10 μέρες θα έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις»

Στο επίκεντρο της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας βρίσκεται η νέα μετάλλαξη “Όμικρον” του κορονοϊού, ωστόσο για την ώρα είναι πολύ λίγες οι πληροφορίες αναφορικά με την επικινδυνότητα της και την ανθεκτικότητα της στα εμβόλια.   

«Το βασικό πράγμα που μας φοβίζει είναι οι αλλαγές στην πρωτεΐνη της ακίδας. Είναι ένας ιός πολύ πιο διαφορετικός από τα άλλα στελέχη που έχουμε δει μέχρι στιγμής», είπε, μιλώντας στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News”, ο Άρης Κατζουράκης, καθηγητής Εξέλιξης και Γενετικής με ειδικότητα στους ιούς, στην Οξφόρδη.

«Έχει πολλές από τις μεταλλάξεις που σε άλλα στελέχη έχουν συσχετιστεί με την αυξημένη μεταδοτικότητα και με κάποιο βαθμό ικανότητας στο να προσπερνά τα εμβόλια. Αυτά είναι τα δύο βασικά πράγματα που μας ανησυχούν, εξετάζονται και ελπίζουμε σε καμιά 10αρια μέρες να έχουμε ξεκάθαρες απαντήσεις», συμπληρώνει.

Όπως υπογραμμίζει, «είναι νωρίς ακόμη να έχουμε σαφή συμπεράσματα» για τη νέα αυτή μετάλλαξη, τονίζοντας ωστόσο ότι «η σοβαρότητα της νόσου θα είναι αντίστοιχη των στελεχών που έχουμε μέχρι στιγμής».

«Το χειρότερο ενδεχόμενο είναι να έχει αρκετή ικανότητα ως προς την προσπέραση των εμβολίων, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δε μας προστατεύουν καθόλου», κατέληξε.

Ακούστε όσα είπε στο Νίκο Ευαγγελάτο

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις