Κυριακή, 5 Μαΐ
18oC Αθήνα

Κορονοϊός: Στερεύουν τα αποθέματα αίματος στην Κίνα

Κορονοϊός: Στερεύουν τα αποθέματα αίματος στην Κίνα

Πολλά είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει ο κορονοϊός στην Κίνα, καθώς λόγω της επιδημίας στέρεψαν τα αποθέματα αίματος στη χώρα.

Κέντρα αιμοδοσίας σε όλη τη χώρα έχουν αναφέρει σημαντική μείωση στις δωρεές, με ένα εξ αυτών να εκδίδει «κόκκινο συναγερμό» καθώς τα αποθέματα στερεύουν και αιτία είναι ο κορονοϊός. Γιατροί και ιατρικό προσωπικό προσφέρουν αίμα, σύμφωνα με γιατρούς και αναφορές σε κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Τα αποθέματα αίματος έφθασαν στα χαμηλότερα καταγεγραμμένα επίπεδά τους και η προσφορά αίματος για κλινική χρήση αντιμετωπίζει πρωτοφανή δυσκολία», προειδοποίησε το κέντρο αιμοδοσίας στην πόλη Τζινίνγκ στις 10 Φεβρουαρίου στην πλατφόρμα μέσων κοινωνικής δικτύωσης WeChat.

Ενώ τα νοσοκομεία αναβάλουν χειρουργικές επεμβάσεις που δεν είναι άμεσης προτεραιότητας έως ότου τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία, καρκινοπαθείς, άνθρωποι με παθήσεις του αίματος και ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση συνεχίζουν να έχουν ανάγκη από μεταγγίσεις. Η έλλειψη αποτυπώνει το πώς η επιδημία επέτεινε τα υφιστάμενα προβλήματα στον τομέα υγείας της Κίνας. Οι προμήθειες αίματος ήταν ανέκαθεν περιορισμένες. Με τα μέτρα καραντίνας που επιβλήθηκαν για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού να αποτρέπουν τη συγκέντρωση ανθρώπων σε μεγάλες ομάδες, τα κέντρα αιμοδοσίας πασχίζουν να καλύψουν τα κανονικά επίπεδα αιμοδοσίας από φοιτητές, στρατιωτικούς, εργαζομένους σε κρατικές επιχειρήσεις και μη προγραμματισμένες δωρεές.

«Ο αριθμός των ανθρώπων στους δρόμους έχει μειωθεί απότομα, ο όγκος του αίματος που προσφέρεται έχει μειωθεί ξαφνικά», προειδοποίησε κέντρο αιμοδοσίας στην πόλη Λινγί, στη βορειοανατολική Κίνα, με ανάρτησή του στο WeChat νωρίτερα αυτό τον μήνα.

Ιράν - κοροναϊός

Η πόλη Ναντζίνγκ χρειάζεται ημερησίως δωρεές από 300 ανθρώπους για να καλύψει τη ζήτηση, αλλά προσφάτως μόνο περίπου 10 άτομα την ημέρα προσέφεραν αίμα, ανέφερε το Κέντρο Αιμοδοσίας της Τζιανγκσού στην ιστοσελίδα της στις 6 Φεβρουαρίου.

Το Κέντρο Αιμοδοσίας της Επαρχίας Τζιανγκσί, που πρόσφατα εξέδωσε «κόκκινο συναγερμό» για χαμηλή προσφορά αίματος, έστειλε γραπτά μηνύματα σε πάνω από 30.000 ανθρώπους καλώντας τους να προσφέρουν αίμα, σύμφωνα με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της στις 4 Φεβρουαρίου.

Καθώς πολλές χειρουργικές επεμβάσεις έχουν αναβληθεί, η πραγματική αύξηση στη ζήτηση για αίμα μπορεί να καταγραφεί αφού τεθεί υπό έλεγχο η επιδημία.

Κάποια κέντρα αιμοδοσίας προώθησαν την προσφορά αίματος ως έναν τρόπο υποστήριξης της μάχης ενάντια στην επιδημία. Η Bloodline, μια ομάδα αιμοδοσίας από τη Σανγκάη, ξεκίνησε μια καμπάνια νωρίτερα αυτό τον μήνα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η έλλειψη. «Προσπαθούμε να δώσουμε κάτι πίσω στην κοινότητα», δήλωσε ο Ασίς Μασκάι, χειρούργος ορθοπεδικός και ιδρυτής της Bloodline.

Το Χονγκ Κονγκ επιδοτεί με 1.000 ευρώ του μόνιμους κατοίκους

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε σήμερα την καταβολή 10.000 δολαρίων Χονγκ Κονγκ (περίπου 1.180 ευρώ) στους επτά εκατομμύρια μόνιμους κατοίκους του που είναι άνω των 18 ετών, προκειμένου να αναζωογονήσει την οικονομία του ημιαυτόνομου κινεζικού εδάφους, το οποίο βρίσκεται σε ύφεση εδώ και μήνες, και είναι πλέον αντιμέτωπο και με το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού.

Τη δωρεά αυτή σε μετρητά ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Πολ Τσαν, στο πλαίσιο μέτρων συνολικού ύψους 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων Χονγκ Κονγκ, τα οποία έχουν στόχο να βοηθήσουν την μεγαλούπολη να αντεπεξέλθει στην χειρότερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει εδώ και μια δεκαετία.

Το Χονγκ Κονγκ διαθέτει σημαντικά δημοσιονομικά αποθέματα –περισσότερα από 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί εδώ και πολλά χρόνια ανάπτυξης– από τα οποία αντλεί σήμερα.

Μόνον η δωρεά αυτή σε μετρητά ανέρχεται σε συνολικά 71 δισεκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ. Οι αρχές ποντάρουν στο γεγονός ότι οι καταναλωτές θα διοχετεύσουν ένα μεγάλο μέρος από τα χρήματα αυτά ξανά στην τοπική οικονομία.

“Η καλή χρήση των δημοσιονομικών μας αποθεμάτων για να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις και να ανακουφιστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός συμβαδίζει με τις προσδοκίες των κατοίκων”, πρόσθεσε ο Πολ Τσαν.

Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ επλήγη από τον αντίκτυπο του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας, των φιλοκυβερνητικών διαδηλώσεων για μήνες και πλέον του ξεσπάσματος του νέου κορονοϊού.

Αυτά τα τρία σκληρά πλήγματα χαρακτηρίστηκαν “ιδιαιτέρως σοβαρά” από τον υπουργό Οικονομικών.

Κι άλλα μέτρα ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο της ανακοίνωσης του προϋπολογισμού του Χονγκ Κονγκ, κυρίως μειώσεις στους φόρους επί των κερδών και των μισθών, όπως και δάνεια με χαμηλό επιτόκιο για τις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να καταβάλουν τους μισθούς του προσωπικού τους.

Οι έμποροι, οι τομείς του τουρισμού, της εστίασης ή της ψυχαγωγίας, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από αυτήν την ύφεση.

Ο αριθμός των πτωχεύσεων αυξήθηκε όπως και το ποσοστό ανεργίας, το οποίο ήταν συνήθως χαμηλό.

“Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ αντιμετώπισε τεράστιες προκλήσεις φέτος”, δήλωσε ο Τσαν.

Η ύφεση στο Χονγκ Κονγκ επιδείνωσε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η επικεφαλής της κυβέρνησής του Κάρι Λαμ, η οποία πλήττεται από ένα ποσοστό ρεκόρ έλλειψης δημοτικότητας έπειτα από μήνες αμφισβήτησης.

Οι φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις, συχνά βίαιες, κορυφώθηκαν το φθινόπωρο, έως ότου το ξέσπασμα του νέου κορονοϊού οδηγήσει σε παύση την κινητοποίηση.

Ωστόσο η λαϊκή δυσαρέσκεια εξακολουθεί να υφίσταται, καθώς η Λαμ δεν έχει ανταποκριθεί σε καμία από τις διεκδικήσεις των διαδηλωτών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις