Κόσμος

Κορονοϊός: Συνεργασία της AstraZeneca με γερμανικό όμιλο για την παραγωγή περισσότερων εμβολίων

Ο βρετανικός φαρμακευτικός όμιλος AstraZeneca ανακοίνωσε σήμερα τη συνεργασία του με τον γερμανικό όμιλο IDT Biologika προκειμένου να μπορέσει να παράγει από το δεύτερο τρίμηνο περισσότερα εμβόλια κατά του κορονοϊού για την Ευρώπη.

Τα δύο εργαστήρια “εξετάζουν τις δυνατότητες επιτάχυνσης της παραγωγής του εμβολίου της AstraZeneca” κατά τους προσεχείς μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση εκδίδεται την ώρα που η AstraZeneca, η οποία αναπτύσσει το εμβόλιό της μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, επικρίθηκε δριμύτατα για καθυστερήσεις στις παραδόσεις στην ΕΕ, οι οποίες προκάλεσαν αντιπαράθεση μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου.

Ο βρετανικός όμιλος αναφέρει σήμερα ότι άρχισε στις 5 Φεβρουαρίου να στέλνει τις πρώτες από τις 17 εκατομμύρια δόσεις που θα παραδοθούν τις προσεχείς εβδομάδες στην ΕΕ και τις οποίες θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότερες τον Μάρτιο.

Ωστόσο, προσπαθεί να επιταχύνει τον ρυθμό μέσω αυτής της εταιρικής σχέσης με τη γερμανική βιοφαρμακευτική εταιρία “για να βοηθήσει τον εμβολιασμό αμέσως στην Ευρώπη”.

Η συμφωνία προβλέπει σε δεύτερο χρόνο την ανάπτυξη των ικανοτήτων σε εγκαταστάσεις της IDT Biologika στη Γερμανία στο Ντεσάου για την παραγωγή εκατομμυρίων δόσεων ανά μήνα έως το τέλος του 2022.

Click4more: Εμβόλιο AstraZeneca: Εξελίξεις μετά τις κατηγορίες για περικοπές στις δόσεις

Η επένδυση, της οποίας οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, αναμένεται να επιτρέψει την παραγωγή άλλων εμβολίων του ίδιου τύπου με αυτού της AstraZeneca και να καταστήσει το γερμανικό εργαστήριο έναν από τους σημαντικότερους παρασκευαστές στην Ευρώπη.

“Η συμφωνία αυτή θα βοηθήσει σημαντικά την Ευρώπη να αυξήσει τις δικές της ικανότητες παραγωγής εμβολίων, γεγονός που θα επιτρέψει να αντιμετωπιστούν οι σημερινές προκλήσεις της πανδημίας και θα εξασφαλίσει μια στρατηγική προσφορά στο μέλλον”, δήλωσε ο Πασκάλ Σοριό, γενικός διευθυντής της AstraZeneca. Επωφελήθηκε της ευκαιρίας για να “ευχαριστήσει τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξή τους” επιδιώκοντας τον κατευνασμό μετά την πρόσφατη αντιπαράθεση για τις παραδόσεις.

Το εμβόλιο του βρετανικού ομίλου, το οποίο γεννά μεγάλες ελπίδες καθώς δεν είναι ακριβό και εύκολα διατηρείται, συσσωρεύει ωστόσο αποτυχίες.

Αποκλείστηκε προσωρινά από την εκστρατεία εμβολιασμού στη Νότια Αφρική, λόγω των ερωτημάτων για την αποτελεσματικότητά του κατά της νοτιοαφρικανικής παραλλαγής. Ορισμένες χώρες αμφιβάλλουν επίσης για την αποτελεσματικότητά του στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 65 ετών.

Στη Βρετανία, όπου είναι κυρίαρχο σήμερα ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος που εμφανίστηκε αρχικά στη νότια Αγγλία, το εμβόλιο των AstraZeneca/Οξφόρδης “φαίνεται να λειτουργεί καλά” εκτίμησαν ωστόσο οι αρχές.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 6
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν