Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Κούβα: 858 κρούσματα κορονοϊού και 5 νεκροί σε ένα 24ωρο

Κούβα
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε την Τετάρτη (10/2) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 858 κρούσματα κορονοϊού και άλλοι πέντε ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα της Καραϊβικής φθάνει πλέον τους 249 νεκρούς επί συνόλου 34.922 μολύνσεων.

Ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας της Κούβας, σημείωσε ότι τα περισσότερα νέα θύματα είχαν υποκείμενα νοσήματα, ιδίως αρτηριακή υπέρταση και διαβήτη. Εκτίμησε πως παρότι «η πίεση στα νοσοκομεία μειώνεται», δεν επιτρέπεται «εφησυχασμός».

Έπειτα από συνάντηση κουβανών επιστημόνων με τον πρόεδρο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ με αντικείμενο την επιδημιολογική κατάσταση, ο Ραούλ Γκινοβάρτ, πρύτανης της σχολής μαθηματικών και πληροφορικής στο πανεπιστήμιο της Αβάνας, εξέφερε παρόμοια άποψη.

Click4more: Κορονοϊός: Τι αποτελεσματικότητα έχει το εμβόλιο COVID-19 ανάλογα με το σωματικό βάρος

«Τα μοντέλα υποδεικνύουν αύξηση των κρουσμάτων και κατά συνέπεια των ασθενών με βαριές μορφές (της COVID-19) και των θανάτων. Ωστόσο θα υπάρξει επίσης αύξηση των ασθενών που θα αναρρώσουν (…) η τάση είναι ότι ο επιπολασμός της ασθένειας θα μειώνεται», εκτίμησε. «Πρέπει να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την επιδημιολογική δουλειά στις κοινότητες και να συμμορφωνόμαστε προς τα μέτρα, ως πρόσωπα και ως θεσμοί».

Η χώρα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων, που μέχρι πρόσφατα χαρακτηριζόταν η καλή μαθήτρια της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, συνεχίζει να δυσκολεύεται να ελέγξει το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις