Κόσμος

Ξανά στο Κίεβο ο πρόεδρος της Πολωνίας: «Δεν θα ησυχάσω μέχρι να γίνει η Ουκρανία μέλος της ΕΕ»

Ο πρόεδρος της Πολωνίας έγινε σήμερα (22.05.2022) ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που εκφωνεί ομιλία με φυσική παρουσία στο ουκρανικό κοινοβούλιο, μετά τον πόλεμο που ξέσπασε με την Ρωσία. Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της, είπε – μεταξύ άλλων – ο Αντρέι Ντούντα, απευθυνόμενος στους βουλευτές στο Κίεβο. 

Ο Αντρέι Ντούντα πραγματοποιεί εκστρατεία προκειμένου να αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ταχύτερο δυνατό. «Δεν θα ησυχάσω μέχρι να γίνει η Ουκρανία μέλος της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πολωνίας.

«Έχουν εμφανιστεί ανησυχητικές φωνές που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να υποχωρήσει στα αιτήματα του Πούτιν. Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της…τίποτα για εσάς χωρίς εσάς», σημείωσε ο Αντρέι Ντούντα. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαιτήσει την ολοκληρωτική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος, πρόσθεσε.

Kyiv Nounda Ukraine Reuters

Σημειώνεται ότι το Κίεβο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία που θα περιελάμβανε την παραχώρηση εδαφών και έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για μια συμφωνία εκεχειρίας που θα προέβλεπε την παραμονή των ρωσικών δυνάμεων σε εδάφη που έχει καταλάβει η Μόσχα με το αιτιολογικό ότι κάτι τέτοιο θα της έδινε απλώς χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της.

«Αν η Ουκρανία θυσιάζεται για…οικονομικούς λόγους ή για πολιτικές φιλοδοξίες -ακόμη και ένα εκατοστό του εδάφους της- θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα, όχι μόνο για το ουκρανικό έθνος, αλλά και για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο», τόνισε ο Πολωνός πρόεδρος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πολωνός πρόεδρος είχε επισκεφθεί το Κίεβο μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Απρίλιο και είχε συναντηθεί εκεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Μετά την επιστροφή του, ο Ντούντα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο» στην Ουκρανία. Είχε επισκεφθεί τη χώρα μαζί με τους προέδρους της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου: «Απαράδεκτες» οι απαιτήσεις της Χαμάς ενόψει των συνομιλιών για τη Γάζα – «Συνεχίζονται οι προσπάθειες για ανάκτηση των ομήρων μας»
Η Χαμάς θέτει ως όρους την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα, την παροχή εγγυήσεων για τη μη επανάληψη των συγκρούσεων κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και την ανάθεση της διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου
Ο Έλον Μασκ, το «Κόμμα της Αμερικής» και η αναφορά στον θρίαμβο του Επαμεινώνδα στα Λεύκτρα
Ο τρόπος για να σπάσει ο ενιαίο κομματικός μηχανισμός είναι μία παραλλαγή της στρατηγικής του Επαμεινώνδα στα Λεύκτρα: «Εξαιρετικά συγκεντρωμένη ισχύς σε συγκεκριμένη τοποθεσία στο πεδίο της μάχης» λέει ο Μασκ
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο Έλον Μασκ
Σκηνές χάους σε πτήση της Ryanair στην Ισπανία: Επιβάτες πήδηξαν στο κενό και τραυματίστηκαν έπειτα από λάθος συναγερμό για φωτιά
Όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, κάποιοι από τους επιβάτες εγκατέλειψαν το αεροσκάφος από το δεξιό φτερό, με αποτέλεσμα πέφτοντας στο έδαφος να τραυματιστούν
Πανικός σε πτήση της Ryanair στην Ισπανία