Κυριακή, 5 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ξένια Σαμπτσάκ: Βίντεο δείχνει την βαφτιστήρα του Πούτιν να φεύγει από την Ρωσία, περνώντας τα σύνορα της Λιθουανίας

Ξένια Σαμπτσάκ: Βίντεο δείχνει την βαφτιστήρα του Πούτιν να φεύγει από την Ρωσία, περνώντας τα σύνορα της Λιθουανίας

H δημοσιογράφος, Ξένια Σαμπτσάκ, η οποία είχε διεκδικήσει το 2018 την προεδρία της Ρωσίας απέναντι… νονό της Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να διέφυγε την Τετάρτη (26.10.2022) αφού πληροφορίες την θέλουν να επικρίνει την απόφαση του Κρεμλίνου για την διεξαγωγή πολέμου στην Ουκρανία. 

Η 40χρονη δημοσιογράφος και βαφτιστήρα του Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, διέφυγε αεροπορικώς μέσω Λευκορωσίας στη Λιθουανία, λίγες ώρες μετά την έφοδο της αστυνομίας στο σπίτι της. Βίντεο μάλιστα που κάνει τον γύρο των social media δείχνει την Ξένια Σαμπτσάκ, να φεύγει από την Ρωσία.  

Στο βίντεο φαίνεται η 40χρονη Ξένια Σαμπτσάκ, ντυμένη πολύ απλά και φορώντας καπέλο να περνάει τα σύνορα της Λιθουανίας λίγες ώρες μετά την έφοδο των αστυνομικών Αρχών στο σπίτι της στη Μόσχα. Το βίντεο διέρρευσε αρχικά στο Telegram και η δημοσιογράφος φέρεται να περνά τα σύνορα στις 13.32 (τοπική ώρα), το μεσημέρι της Τετάρτης (26.10.2022). 

Δείτε βίντεο:

«Αναχώρησε από την Μόσχα την νύχτα (της Τρίτης). Μάλιστα χθες [Τρίτη] αγόρασε μέσω του διαδικτύου εισιτήρια για το Ντουμπάι και σήμερα για την Τουρκία. Το έκανε για να παραπλανήσει τους αστυνομικούς. Τελικά έφυγε για την Λιθουανία μέσω Λευκορωσίας» δήλωσαν στο TASS πηγές της αστυνομίας. Υπενθυμίζεται ότι είχε διαταχθεί έρευνα στο σπίτι της πρώην υποψήφιας για την προεδρία της Ρωσίας.

Πίσω από αυτή την έρευνα η δημοσιογράφος δήλωσε ότι «βλέπει» πολιτικά κίνητρα, και συνδέεται με ένα ντοκιμαντέρ το οποίο είχε γυρίσει με θέμα τη χρήση βασανιστηρίων στις ρωσικές φυλακές και επειδή η ίδια συμμετέχει εδώ και αρκετά χρόνια στη φιλελεύθερη ρωσική αντιπολίτευση.

Σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο ετοιμάζεται να χαρακτηρίσει την Ξένια Σαμπτσάκ «ξένο πράκτορα». Ο επικεφαλής της λεγόμενης «Δημόσιας Επιτροπής για το Εντοπισμό Ξένης Παρέμβασης», Αλεξάντρ Ιόνοφ, είπε ότι ερευνάται κατά πόσον η δημοσιογράφος έλαβε χρηματοδότηση από το εξωτερικό. Το διαδικτυακό της μέσο ενημέρωσης, Ostorozhno Novosti, βρίσκεται επίσης υπό έρευνα. «Αν βρεθεί ξένη χρηματοδότηση, η Σόμπτσακ θα χαρακτηριστεί ξένος πράκτορας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλεξάντρ Ιόνοφ.

Οι δεσμοί του Πούτιν με την οικογένεια της δημοσιογράφου 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δεσμούς εδώ και καιρό με την οικογένεια Σόμπτσακ, ενώ φημολογείται ότι έχει βαφτίσει την Ξένια. Ο πατέρας της δημοσιογράφου, Ανατόλι Σόμπτσακ, ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος δήμαρχος της Αγίας Πετρούπολης, ήταν καθηγητής του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Νομική και ο μέντοράς του, καθώς εκείνος φρόντισε για τον πρώτο ρόλο του ως αντιδημάρχος της Αγίας Πετρούπολης. 

Οι δεσμοί του Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν μάλιστα τόσο ισχυροί, ώστε φέρεται να έβγαλε λαθραία εκτός Ρωσίας τον πατέρα της για ιατρική θεραπεία στη Δύση σε μια περίοδο που καταζητείτο για φερόμενη διαφθορά. Το 2000, στην κηδεία του Ανατόλι Σόμπτσακ ο πρόεδρος της Ρωσίας φωτογραφήθηκε στο πλευρό της Ξένιας και συγγενών του πρώην δημάρχου της Αγίας Πετρούπολης. 

Αυτή η στενή σχέση όμως, όπως φαίνεται, δεν εμπόδισε την δημοσιογράφο να αντιταχθεί σθεναρά στις πολιτικές του Βλαντιμίρ Πούτιν. Κατά καιρούς είχε ενώσει τις δυνάμεις της με πασίγνωστους επικριτές του προέδρου της Ρωσίας, όπως ο Μπόρις Νεμτσόφ και ο φυλακισμένος Αλεξέι Ναβάλνι. Στις προεδρικές εκλογές του 2018 μάλιστα ήταν υποψήφια απέναντι στον Βλαντιμίρ Πούτιν και ήρθε τέταρτη. Επίσης, από την έναρξη του πολέμου η Ξένια Σομπτσάκ εξέφρασε την αντίθεσή της και υποστήριξε ότι ο νονός της χρησιμοποιεί κληρωτούς στην Ουκρανία, μολονότι ο ίδιος είχε πει ότι δεν θα το κάνει.

Με πληροφορίες και από Daily Mail

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις