Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Ξέσπασμα Σολτς εναντίον Ντερ Λάιεν για τα εμβόλια: Τα κάνανε σκ@τ@

Ξέσπασμα Σολτς εναντίον Ντερ Λάιεν για τα εμβόλια: Τα κάνανε σκ@τ@

Η προμήθεια εμβολίων στην ΕΕ εξάπτει τα πνεύματα εδώ και εβδομάδες. Ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς εξερράγη, σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών ΜΜΕ, στο υπουργικό συμβούλιο και επετέθη με δριμύτητα στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία πάντως η καγκελάριος Μέρκελ υπερασπίστηκε. Η συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Σάσκια Έσκεν επιβεβαιώνει το περιστατικό, με τη φράση ήταν «συσσωρευμένος θυμός».

Ο αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς προφανώς έχασε την υπομονή του κατά τη συνεδρίαση της κυβέρνησης τη Δευτέρα το απόγευμα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) επιτέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προσωπικά στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για το θέμα της προμήθειας εμβολίων για τον κορονοϊό. Ο Σολτς λέγεται ότι είπε πάνω σε ένα ξέσπασμα θυμού ότι η παραγγελία του εμβολίου «πήγε πολύ σκ@τ@ (χάλια, πιο κομψά)» και ειδικότερα ότι δεν ανέχεται να επαναληφθεί αυτό με τους εμβολιασμούς στη Γερμανία.

click4more ΕΕ: «Κάηκε στον χυλό» και προετοιμάζεται για εμβόλια και μελλοντικές πανδημίες

Ο συμπρόεδρος του SPD Σάσκια Έσκεν είπε σε πρωινή εκπομπή του ραδιοτηλεοπτικού δικτύου RTL: «Στην πραγματικότητα θα πρέπει να πούμε ότι ο Όλαφ Σολτς δεν εκρήγνυται συχνά με αυτόν τον τρόπο, επρόκειτο για συσσωρευμένο θυμό».

Ο Σολτς, ο οποίος συνήθως είναι ψύχραιμος, άφησε τον θυμό του να ξεχειλίσει: «Αυτό που συμβαίνει στις Βρυξέλλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη φον ντερ Λάιεν είναι εντελώς χαοτικό», φέρεται να είπε. «Η καγκελάριος Μέρκελ λέγεται ότι επέτρεψε αρχικά στον πολιτικό του SPD να εκδηλώσει το θυμό του, ωστόσο, μετά την ευθεία επίθεση εναντίον της φον ντερ Λάιεν, λέγεται ότι παρενέβη και υπερασπίστηκε την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», γράφει η εφημερίδα «Bild».

Ο σοσιαλδημοκράτης πολiτικός δεν είναι πάντως ο μόνος που την επικρίνει. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχεται πυρά από πολλές πλευρές για τις παραγγελίες των εμβολίων κατά του κορονοϊού.

click4more Φον Ντερ Λάιεν: Η στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ ήταν η σωστή

Μυστικές συμβάσεις, κακή επικοινωνία οδήγησαν σε μαζικές επικρίσεις της ΕΕ, η οποία κατηγορείται ότι έκανε πολύ μικρές παραγγελίες εμβολίων και πολύ αργά.

Το καλοκαίρι, οι 27 χώρες της ΕΕ αποφάσισαν να μην διαπραγματευτούν τις συμβάσεις για την προμήθεια εμβολίων σε εθνικό επίπεδο, αλλά να χρησιμοποιήσουν την κοινή διαπραγματευτική τους δύναμη. Ωστόσο, η παραγωγή και η παράδοση ξεκίνησαν αργά. Έτσι, μέχρι στιγμής, έχουν εμβολιαστεί στην ΕΕ σημαντικά λιγότερα άτομα από ό, τι στο Ισραήλ ή τη Βρετανία, για παράδειγμα. Οι τεράστιες καθυστερήσεις στο πρόγραμμα παράδοσης της παρασκευάστριας εταιρείας Astrazeneca έφεραν επίσης την ΕΕ σε δυσμενή θέση πρόσφατα.

Πηγή: n-tv / RTL / Bild / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις