Παρασκευή, 3 Μαΐ
24oC Αθήνα

Κυβέρνηση σε Guardian: Κάνατε την πλάκα σας, δώστε πίσω τώρα το υλικό του Σνοούντεν

Κυβέρνηση σε Guardian: Κάνατε την πλάκα σας, δώστε πίσω τώρα το υλικό του Σνοούντεν

Με ποινική δίωξη απείλησε η κυβέρνηση Κάμερον την εφημερίδα Guardian αν δεν κατέστρεφε ή δεν παρέδιδε στις αρχές τα απόρρητα έγγραφα που αποκάλυψε ο πρώην πράκτορας της CIA Έντουαρντ Σνόουντεν.

Σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της Guardian, ο διευθυντής της εφημερίδας, Αλαν Ράσμπριτζερ αναφέρει ότι πριν από έναν μήνα και αφού είχαν δημοσιεύτει ρεπορτάζ που προερχόταν από το υλικό του Εντουαρντ Σνόουντεν, Βρετανός αξιωματούχος τού είπε: “Κάνατε την πλάκα σας. Τώρα θέλουμε πίσω το υλικό”.

Την περασμένη Κυριακή κρατήθηκε και αναρτήθηκε στο αεροδρόμιο του Χίθροου ο σύντροφος του δημοσιογράφου που αποκάλυψε τα έγγραφα που διέρρευσε ο Σνόουτεν

Μετά από συνομιλίες με την κυβέρνηση, ο Ράσμπριτζερ δηλώνει ότι “δύο ειδικοί σε θέματα ασφαλείας της Κυβερνητικής Διεύθυνσης Επικοινωνιών, του βρετανικού αντίστοιχου της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, επισκέφθηκαν τα γραφεία της εφημερίδας.
Στο ισόγειο των γραφείων της εφημερίδας, κυβερνητικοί υπάλληλοι παρακολούθησαν την καταστροφή των ηλεκτρονικών υπολογιστών που περιείχαν υλικό που προερχόταν από τα αρχεία του Εντουαρντ Σνόουντεν”.

Η απόφαση της Guardian να δημοσιοποιήσει τις απειλές και τις ενέργειες της βρετανικής κυβέρνησης συνοδεύει την απόφασή της να συνεχίσει να δημοσιεύει από τόπους εκτός της Βρετανίας ρεπορτάζ βασισμένα στο υλικό του Σνόουντεν και αποτελεί την τελευταία φάση στην κλιμάκωση του πολέμου ανάμεσα στα μέσα ενημέρωσης και τις κυβερνήσεις για τη δημοσίευση στοιχείων σχετικά με τα μυστικά προγράμματα παρακολουθήσεων.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην αναλυτής της NSA κατάφερε και πήρε άσυλο στη Ρωσία μετά από πολλές μέρες παραμονής στο τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας. Αυτό προκάλεσε νέο... ψυχρό πόλεμο ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία με αποκορύφωμα την απόφαση Ομπάμα να μη συναντηθεί με τον Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στη Ρωσία - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
Ο διευθυντής της βρετανικής εφημερίδας αναφέρει στο άρθρο του ότι παρά την καταστροφή των ηλεκτρονικών υπολογιστών στο Λονδίνο, προειδοποίησε Βρετανούς αξιωματούχους ότι εξαιτίας της φύσης των “διεθνών συνεργασιών” μεταξύ των δημοσιογράφων, θα είναι δυνατόν στους οργανισμούς των μέσων ενημέρωσης να εκμεταλλευθούν άλλα, “περισσότερο χαλαρά νομικά καθεστώτα”. Κατά συνέπεια, η εφημερίδα Guardian, “δεν είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει να κάνει το ρεπορτάζ από το Λονδίνο”.

Ο δημοσιογράφου της Guardian Γκλεν Γκρίνγουολντ είχε συναντηθεί με τον Εντουαρντ Σνόουντεν στο Χονγκ Κονγκ και στη συνέχεια έγραψε ή συνυπέγραψε πολλά από τα ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας που βασίσθηκαν στα στοιχεία του Αμερικανού πράκτορα.

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με πληροφορημένες πηγές, ότι έχει γνωστοποιηθεί στις βρετανικές αρχές ότι η εφημερίδα είναι πιθανόν να συνεχίσει να δημοσιεύει στοιχεία που προέρχονται από το υλικό του Σνόουντεν από τόπους που βρίσκονται εκτός της βρετανικής δικαιοδοσίας.

Ο Αλαν Ράσμπριτζερ δήλωσε σε Βρετανούς αξιωματούχους πριν από την καταστροφή των ηλεκτρονικών υπολογιστών ότι ο Guardian δεν θα εκπληρούσε τις δημοσιογραφικές του υποχρεώσεις, εάν υποχωρούσε στις απαιτήσεις της κυβέρνησης.
Σε απάντηση, γράφει, κυβερνητικός αξιωματούχος τού είπε ότι η βρετανική εφημερίδα έχει ήδη φθάσει στον στόχο της. “Καταφέρατε να προκαλέσετε συζήτηση. Δεν χρειάζεται να συνεχίσετε να γράφετε”.

Όλα αυτά λίγες ώρες αφού κρατήθηκε και ανακρίθηκε στο αεροδρόμιο του Λονδίνου Χίθροου ο Ντέιβιντ Μιράντα, σύντροφος του δημοσιογράφου που αποκάλυψε για πρώτη φορά τα έγγραφα που του έδωσε ο Σνόουντεν.

Ο ταξίδευε για το Ρίο ντε Τζανέιρο και πριν συναντηθεί στο Βερολίνο με την Λόρα Πουατρά, ανεξάρτητη σκηνοθέτη και δημοσιογράφο, την πρώτη που ήλθε σε επαφή με τον Σνόουντεν και η οποία έγραψε ρεπορτάζ βασιζόμενα στο υλικό του στην Washington Post και το περιοδικό Der Spiegel.

Ο Γκλεν Γκρίνγουολντ και ο σύντροφός του, Ντέιβιντ Μιράντα - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS
Σύμφωνα με τον Γκρίνγουολντ, ο Ντέιβιντ Μιράντα πήγε στο Βερολίνο για να παραδώσει υλικό που προέρχεται από τις διαρροές του Σνόουντεν και να παραλάβει υλικό από την Πουατρά.

Ο Γκρίνγουολντ, ο οποίος λέει ότι ο ίδιος και η Πουατρά είναι οι μόνοι κάτοχοι του πλήρους αρχείου των στοιχείων του Εντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε ότι οι βρετανικές αρχές κατάσχεσαν USB που μετέφερε ο Μιράντα, το περιεχόμενο των οποίων είναι όμως “άκρως κρυπτογραφημένο”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σνόουντεν, παντρέψου με!» Η πρόταση γάμου της σέξι Ρωσίδας κατασκόπου στο… βαθύ λαρύγγι της NSA

Το κορίτσι του… πράκτορα: η σέξι μπαλαρίνα, σύντροφος του ανθρώπου που ξεσκέπασε τις ΗΠΑ

Έντονες διαμαρτυρίες για τη σύλληψη του συντρόφου του δημοσιογράφου που συνεργάστηκε με τον Σνόουντεν

Υπό κράτηση ο σύντροφος του δημοσιογράφου που συνεργάστηκε με τον Σνόουντεν

Ο Σνόουντεν επέλεξε “ατρόμητους” δημοσιογράφους για να αποκαλύψει τις παρακολουθήσεις των μυστικών υπηρεσιών

Οι ΗΠΑ δεν κατασκόπευαν μαζικά Γερμανούς πολίτες, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση

Ο πατέρας του Έντουαρντ Σνόουντεν πήρε βίζα και θα ταξιδέψει στη Ρωσία

Der Spiegel: Οι Αμερικάνοι ήθελαν να ξέρουν τα πάντα για τους Ευρωπαίους – Πρώτος στόχος των παρακολουθήσεων η ΕΕ

Οι τρεις μεγαλύτεροι πάροχοι υπηρεσιών email στη Γερμανία συνασπίζονται για να κάνουν ασφαλέστερα τα μηνύματα των χρηστών τους

Έκλεισε υπηρεσία κρυπτογραφημένων email που χρησιμοποίησε τον Σνόουντεν

Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας! Ο Ομπάμα ακύρωσε συνάντηση με τον Πούτιν!

Ρώσος ξεκινά έρανο υπέρ του Σνόουντεν

Ο Σνόουντεν έχει διαρρεύσει 20.000 απόρρητα έγγραφα!

Ο Σνόουντεν και ο πατέρας του ευχαριστούν τη Ρωσία για το άσυλο

Ρωσική ιστοσελίδα προσέφερε δουλειά στον Σνόουντεν

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε