Σάββατο, 18 Μαΐ
18oC Αθήνα

Υπό κράτηση ο σύντροφος του δημοσιογράφου που συνεργάστηκε με τον Σνόουντεν

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ, REUTERS

Ο σύντροφος του δημοσιογράφου της Γκλέν Γκρινγουολντ, ο οποίος είχε δημοσιοποιήσει στη Guardian τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τις παρακολουθήσεις της NSA κρατήθηκε για αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο Χίθροου.

Η βρετανική αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο Νταβίντ Μίκαελ Μιράντα, κρατήθηκε στο αεροδρόμιο, όπου έκανε στάση το αεροσκάφος που τον μετέφερε από το Ρίο ντε Τζανέιρο στο Βερολίνο.

«Ο 28χρονος άντρας τέθηκε υπό κράτηση στο αεροδρόμιο Χίθροου, σύμφωνα με το άρθρο 7 του αντιτρομοκρατικού νόμου του 2000», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Δεν συνελήφθη. Ως εκ τούτου αφέθηκε», συμπλήρωσε.
Η Διεθνής Αμνηστίας κατήγγειλε την κράτηση του Μιράντα ως πράξη «αντιποίνων».
«Είναι εξαιρετικά απίθανο ότι ο Νταβίντ Μίκαελ Μιράντα, ένας βραζιλιάνος πολίτης κατά την άφιξη του στο Λονδίνο, να συνελήφθη από τύχη, δεδομένου του ρόλου που έπαιξε ο σύντροφός του στην αποκάλυψη της αλήθειας σχετικά με τον παράνομο χαρακτήρα του προγράμματος παρακολούθησης της NSA» δήλωσε η Γουίτνι Μπράουν της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Η κράτηση του Νταβίντ Μίκαελ Μιράντα ήταν παράνομη και αδικαιολόγητη», είπε, προσθέτοντας ότι ο βραζιλιάνος σύντροφος του Γκρίνγουλντ ήταν «προφανώς θύμα της τακτικής των αντιποίνων».

Σύμφωνα με τον Guardian, η αστυνομία κατάσχεσε το ηλεκτρονικό εξοπλισμό που ανήκε στον Μιράντα όπως κινητά τηλεφώνα , USB, DVD και κονσόλες παιχνιδιών. Ένας εκπρόσωπος της βρετανικής εφημερίδας είπε ότι ο Guardian έχει ζητήσει διευκρινίσεις από τις βρετανικές αρχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Σνόουντεν επέλεξε “ατρόμητους” δημοσιογράφους για να αποκαλύψει τις παρακολουθήσεις των μυστικών υπηρεσιών

Οι ΗΠΑ δεν κατασκόπευαν μαζικά Γερμανούς πολίτες, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση

Ο πατέρας του Έντουαρντ Σνόουντεν πήρε βίζα και θα ταξιδέψει στη Ρωσία

Der Spiegel: Οι Αμερικάνοι ήθελαν να ξέρουν τα πάντα για τους Ευρωπαίους – Πρώτος στόχος των παρακολουθήσεων η ΕΕ

Οι τρεις μεγαλύτεροι πάροχοι υπηρεσιών email στη Γερμανία συνασπίζονται για να κάνουν ασφαλέστερα τα μηνύματα των χρηστών τους

Έκλεισε υπηρεσία κρυπτογραφημένων email που χρησιμοποίησε τον Σνόουντεν

Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας! Ο Ομπάμα ακύρωσε συνάντηση με τον Πούτιν!

Ρώσος ξεκινά έρανο υπέρ του Σνόουντεν

Ο Σνόουντεν έχει διαρρεύσει 20.000 απόρρητα έγγραφα!

Ποιος είπε: «Σαν νταής του σχολείου κάνει ο Πούτιν»

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε