Κόσμος

Λίβανος: Εκτινάσσεται κατά 20% η τιμή του ψωμιού εν μέσω οικονομικής κρίσης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι αρχές του Λιβάνου ανακοίνωσαν σήμερα ότι η τιμή του ψωμιού θα αυξηθεί κατά περίπου 20%, ενώ η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και η κυβέρνηση δυσκολεύεται ολοένα και πιο πολύ να επιδοτήσει τα είδη πρώτης ανάγκης, παρά τον αναβρασμό στην κοινωνία.

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε μια σοβαρή οικονομική κρίση που συνοδεύεται από την άνευ προηγουμένου υποτίμηση του νομίσματος, υπερπληθωρισμό, μαζικές απολύσεις και δραστικούς περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές.

Επικαλούμενος «τη συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του σιταριού» και την αύξηση της ισοτιμίας του νομίσματος έναντι του δολαρίου, ο υπουργός Οικονομίας Ραούλ Νεχμέ ανακοίνωσε τη νέα τιμή του ψωμιού. Το βάρος της φρατζόλας θα αυξηθεί, από τα 900 στα 930 γραμμάρια, αλλά ταυτόχρονα θα αυξηθεί και η τιμή της, κατά 20%, από τις 2.000 στις 2.500 λίρες Λιβάνου, μετέδωσε το πρακτορείο ANI.

Η τιμή του ψωμιού είχε αυξηθεί δύο φορές τους τελευταίους μήνες, μία τον Ιούνιο και μια δεύτερη τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από τους μισούς Λιβανέζους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας εκτινάχθηκε από το 8% το 2019 στο 23% σήμερα.

click4more Λίβανος: Οργισμένα πλήθη έξω από σπίτια πολιτικών – Φωτιές, μολότοφ και καπνοί

Το συνδικαλιστικό όργανο των εισαγωγέων ειδών διατροφής προειδοποίησε από την πλευρά του ότι ενδέχεται να μειωθούν τα αποθέματα, σε μια χώρα που εισάγει το 80% των τροφίμων της. Οι ελλείψεις και οι δυσκολίες στην εισαγωγή τροφίμων οφείλονται στο κλείσιμο των τραπεζών λόγω της καραντίνας, στην έλλειψη ρευστότητας αλλά και στο γεγονός ότι πολλοί Λιβανέζοι συνέρρευσαν στα σουπερμάρκετ για να κάνουν προμήθειες.

Το φθινόπωρο του 2019 η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στο πρωτοφανές λαϊκό κίνημα που απαιτούσε την αποχώρηση της πολιτικής ελίτ, την οποία κατηγορούσε για διαφθορά και ανικανότητα. Την περασμένη εβδομάδα στην Τρίπολη σημειώθηκαν πολλά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με τους πρώτους να διαμαρτύρονται για τις οικονομικές συνέπειες των περιοριστικών μέτρων και την αδράνεια των δημόσιων αρχών. Στις ταραχές σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 400.

Η λαϊκή οργή ενδέχεται να φουντώσει ακόμη περισσότερο, προειδοποιούν οι ειδικοί: οι επιδοτήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης (φάρμακα, αλεύρι, καύσιμα) μπορεί να καταργηθούν τους επόμενους μήνες, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα αποθέματα ξένου νομίσματος στην Κεντρική Τράπεζα.

Υπό αυτό το πλαίσιο, η Παγκόσμια Τράπεζα και οι αρχές του Λιβάνου υπέγραψαν την περασμένη Παρασκευή μια συμφωνία για ένα δάνειο ύψους 246 εκατομμυρίων δολαρίων, υπό τη μορφή μεταφοράς χρημάτων και πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες για περίπου 786.000 Λιβανέζους πολίτες.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πτήση «θρίλερ» της Flydubai: Οι επιβάτες περιγράφουν τον εφιάλτη που έζησαν – «Ακούγαμε κραυγές, έμοιαζε με “τρενάκι του τρόμου”»
Χάος στην πτήση FZ1073 με προορισμό το Ισραήλ - Επιβάτες φέρεται να ακινητοποίησαν τον συγκυβερνήτη πριν από την αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία
Αεροπλάνο της FlyDubai με προορισμό το Ισραήλ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάνει αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία μετά από σήμα έκτακτης ανάγκης στις 30 Σεπτεμβρίου 2026
Χειροπέδες στον συγκυβερνήτη της πτήσης της Flydubai που μαχαίρωσε τον κυβερνήτη του αεροσκάφους με τους Ισραηλινούς
Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, οι μέχρι τώρα ενδείξεις από την έρευνα για το περιστατικό δείχνουν πως ο συγκυβερνήτης προσπάθησε να προκαλέσει τη συντριβή του αεροπλάνου
Αεροπλάνο της FlyDubai με προορισμό το Ισραήλ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κάνει αναγκαστική προσγείωση στη Σαουδική Αραβία μετά από σήμα έκτακτης ανάγκης στις 30 Σεπτεμβρίου 2026
Σοκ στη Νότια Καρολίνα: Μητέρα κατηγορείται ότι μαχαίρωσε 50 φορές τα δύο παιδιά της 6 και 3 ετών – Το ένα κινδυνεύει με ακρωτηριασμό
Ορισμένα από τα τραύματα ήταν τόσο βαθιά ώστε έφταναν μέχρι το οστό - Οι αστυνομικοί βρήκαν τα δύο παιδιά μόνα και καλυμμένα με αίματα
Η μητέρα που μαχαίρωσε τα παιδιά της στη Νότια Καρολίνα