Κόσμος

Λίβανος: Εκτινάσσεται κατά 20% η τιμή του ψωμιού εν μέσω οικονομικής κρίσης

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οι αρχές του Λιβάνου ανακοίνωσαν σήμερα ότι η τιμή του ψωμιού θα αυξηθεί κατά περίπου 20%, ενώ η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και η κυβέρνηση δυσκολεύεται ολοένα και πιο πολύ να επιδοτήσει τα είδη πρώτης ανάγκης, παρά τον αναβρασμό στην κοινωνία.

Εδώ και πάνω από έναν χρόνο ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε μια σοβαρή οικονομική κρίση που συνοδεύεται από την άνευ προηγουμένου υποτίμηση του νομίσματος, υπερπληθωρισμό, μαζικές απολύσεις και δραστικούς περιορισμούς στις τραπεζικές συναλλαγές.

Επικαλούμενος «τη συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του σιταριού» και την αύξηση της ισοτιμίας του νομίσματος έναντι του δολαρίου, ο υπουργός Οικονομίας Ραούλ Νεχμέ ανακοίνωσε τη νέα τιμή του ψωμιού. Το βάρος της φρατζόλας θα αυξηθεί, από τα 900 στα 930 γραμμάρια, αλλά ταυτόχρονα θα αυξηθεί και η τιμή της, κατά 20%, από τις 2.000 στις 2.500 λίρες Λιβάνου, μετέδωσε το πρακτορείο ANI.

Η τιμή του ψωμιού είχε αυξηθεί δύο φορές τους τελευταίους μήνες, μία τον Ιούνιο και μια δεύτερη τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από τους μισούς Λιβανέζους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το ποσοστό του πληθυσμού που ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας εκτινάχθηκε από το 8% το 2019 στο 23% σήμερα.

click4more Λίβανος: Οργισμένα πλήθη έξω από σπίτια πολιτικών – Φωτιές, μολότοφ και καπνοί

Το συνδικαλιστικό όργανο των εισαγωγέων ειδών διατροφής προειδοποίησε από την πλευρά του ότι ενδέχεται να μειωθούν τα αποθέματα, σε μια χώρα που εισάγει το 80% των τροφίμων της. Οι ελλείψεις και οι δυσκολίες στην εισαγωγή τροφίμων οφείλονται στο κλείσιμο των τραπεζών λόγω της καραντίνας, στην έλλειψη ρευστότητας αλλά και στο γεγονός ότι πολλοί Λιβανέζοι συνέρρευσαν στα σουπερμάρκετ για να κάνουν προμήθειες.

Το φθινόπωρο του 2019 η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στο πρωτοφανές λαϊκό κίνημα που απαιτούσε την αποχώρηση της πολιτικής ελίτ, την οποία κατηγορούσε για διαφθορά και ανικανότητα. Την περασμένη εβδομάδα στην Τρίπολη σημειώθηκαν πολλά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με τους πρώτους να διαμαρτύρονται για τις οικονομικές συνέπειες των περιοριστικών μέτρων και την αδράνεια των δημόσιων αρχών. Στις ταραχές σκοτώθηκε ένας άνθρωπος και τραυματίστηκαν περισσότεροι από 400.

Η λαϊκή οργή ενδέχεται να φουντώσει ακόμη περισσότερο, προειδοποιούν οι ειδικοί: οι επιδοτήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης (φάρμακα, αλεύρι, καύσιμα) μπορεί να καταργηθούν τους επόμενους μήνες, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα αποθέματα ξένου νομίσματος στην Κεντρική Τράπεζα.

Υπό αυτό το πλαίσιο, η Παγκόσμια Τράπεζα και οι αρχές του Λιβάνου υπέγραψαν την περασμένη Παρασκευή μια συμφωνία για ένα δάνειο ύψους 246 εκατομμυρίων δολαρίων, υπό τη μορφή μεταφοράς χρημάτων και πρόσβασης σε κοινωνικές υπηρεσίες για περίπου 786.000 Λιβανέζους πολίτες.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
ΗΠΑ: Τέσσερις νεκροί από τον τυφώνα Isaias – 700.000 άνθρωποι χωρίς ρεύμα, σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή πετρελαίου
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Φλόριντα και Αλαμπάμα - Σοβαρό πλήγμα στην παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, με τις ΗΠΑ να αποδεσμεύουν 4 εκατομμύρια βαρέλια από τα στρατηγικά αποθέματα
Καταστροφές από τον τυφώνα Isaias
«Έμοιαζε με παγίδα»: Πώς ο Τραμπ αιφνιδίασε τον Ζελένσκι με τη συμφωνία για το ντίζελ με τον Πούτιν – Τα 6 αιτήματα που αγνόησε η Ουκρανία
Οι Ουκρανοί πήγαν στο Μαϊάμι για να συζητήσουν εκεχειρία στις ενεργειακές επιθέσεις και βρέθηκαν μπροστά σε μια συμφωνία ΗΠΑ - Ρωσίας για το ντίζελ
ATTENTION: PHOTO MONTAGE: Following the announcement of new Ukraine talks, indications are mounting that Budapest is the site of a possible meeting between the presidents of Ukraine and Russia with Donald Trump. From left: Volodymyr Zelensky, Donald Trump, and Vladimir Putin. Photo by: Presidential Office of Ukraine/picture-alliance/dpa/AP Images 12
ΗΠΑ: AI «παρίστανε» τον μάρτυρα σε ανεξιχνίαστη ανθρωποκτονία και έστειλε ψεύτικη πληροφορία στην αστυνομία
Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Anthropic επινόησε μαρτυρία για υπόθεση δολοφονίας και την υπέβαλε στις αρχές της Φιλαδέλφειας - Η εταιρεία χρειάστηκε πάνω από δύο μήνες για να εντοπίσει τι είχε συμβεί, προκαλώντας την οργή της αστυνομίας
ΑΙ