Κόσμος

Λίβανος: Νυχτερινές επιδρομές του Ισραήλ – Με ηλεκτρονικά μηνύματα πυροδοτήθηκαν οι παγιδευμένοι βομβητές της Χεζμπολάχ

Δεκάδες σφοδρές αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε απόψε το Ισραήλ στον Λίβανο. Τα εκρηκτικά στους παγιδευμένους βομβητές και walkie talkie που είχαν προμηθευτεί μέλη της Χεζμπολάχ, πυροδοτήθηκαν μέσω της αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων, είπαν οι λιβανέζικες αρχές.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε αργά το βράδυ της Πέμπτης (19.09.2024) δεκάδες αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, όπως μεταδίδουν λιβανέζικα ΜΜΕ, κάνοντας λόγο για ένα από τα σφοδρότερα κύματα επιθέσεων από τις αρχές Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τους «Times of Israel», Ισραηλινοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα παρουσιάσουν στον πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, διάφορα σχέδια για το βόρειο μέτωπο κατά τη διάρκεια συνάντησης αργότερα τη νύχτα.

Πηγές των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας αναφέρουν ότι ο στρατός επιδιώκει να επιτύχει τους πολεμικούς στόχους του Ισραήλ στο βόρειο τμήμα, επιστρέφοντας τους εκτοπισμένους Ισραηλινούς πίσω στα σπίτια τους, αλλά χωρίς να προκαλέσει την επέκταση της σύγκρουσης σε έναν περιφερειακό πολυμετωπικό πόλεμο.

Σημειώνεται πως οι IDF (Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις) βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο Λίβανο, ενώ αναμένεται ότι και οι επόμενες ημέρες μπορεί να είναι ιδιαιτέρως έντονες, έπειτα και από το αποψινό σφυροκόπημα με στόχο θέσεις της Χεζμπολάχ.

Στο μεταξύ, το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει την Παρασκευή (20.09.2024), για να συζητήσει το μπαράζ εκρήξεων στους βομβητές και τα walkie talkie των μελών της Χεζμπολάχ.

Πώς παγιδεύτηκαν οι συσκευές επικοινωνίας των μελών της Χεζμπολάχ

Οι συσκευές επικοινωνίας παγιδεύτηκαν με εκρηκτικά προτού φθάσουν στον Λίβανο, ανέφερε, απόψε η λιβανέζικη διπλωματική αποστολή στα Ηνωμένα Έθνη.

Από την προκαταρκτική έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας στη Βηρυτό προκύπτει ότι οι συσκευές επικοινωνίας που εξερράγησαν το προηγούμενο διήμερο σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, είχαν παγιδευτεί προτού φθάσουν στη χώρα.

Αυτό αναφέρει η επιστολή της λιβανέζικης διπλωματικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη, την οποία δημοσιοποίησε το Reuters.

Οι λιβανέζικες αρχές αποφάνθηκαν, ακόμη, ότι τα εκρηκτικά στους παγιδευμένους βομβητές και walkie talkie που είχαν προμηθευτεί μέλη της Χεζμπολάχ, πυροδοτήθηκαν μέσω της αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε αυτές τις συσκευές, αναφέρει η επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν την Τρίτη (17.09.2024) και την Τετάρτη (18.09.2024) σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν.

Έφοδοι στην Gold Apollo της Ταϊβάν για τους παγιδευμένους βομβητές της Χεζμπολάχ

Την ίδια ώρα, έρευνες για φερόμενες διασυνδέσεις των παγιδευμένων συσκευών της Χεζμπολάχ με την εταιρεία Gold Apollo, διεξάγονται στην Ταϊβάν.

Ερευνητές στην Ταϊβάν πραγματοποίησαν εφόδους το βράδυ της Πέμπτης, ώρα Ελλάδας, σε τέσσερις τοποθεσίες, στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας με επίκεντρο την προέλευση των παγιδευμένων βομβητών της Χεζμπολάχ, η έκρηξη των οποίων την Τρίτη είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 12 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες άλλοι στον Λίβανο.

Το μυστήριο παραμένει σχετικά με την προέλευση και την κατασκευή των βομβητών, που φέρουν το σήμα της ταϊβανέζικης εταιρείας Gold Apollo. Η εταιρεία αυτή αρνήθηκε ότι είναι η κατασκευάστρια, πετώντας την μπάλα στον εταίρο της από την Ουγγαρία, την εταιρεία BAC, η οποία με τη σειρά της διέψευσε την όποια διασύνδεση.

Επικαλούμενη Αμερικανούς και άλλων εθνικοτήτων αξιωματούχους, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, η εφημερίδα «New York Times» έγραψε ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες απέσπασαν βομβητές που είχαν κατασκευαστεί από την ταϊβανέζικη εταιρεία πριν από την άφιξή τους στον Λίβανο και έβαλαν σε αυτούς εκρηκτική ύλη.

Όμως, η Gold Apollo διέψευσε τις πληροφορίες βάσει των οποίων τους κατασκεύασε η ίδια και πώλησε τους βομβητές στη Χεζμπολάχ.

«Δεν είναι προϊόντα μας (…) από την αρχή έως το τέλος», δήλωνε στις 18 Σεπτεμβρίου ο διευθυντής της εταιρείας, Χσου Τσινγκ-κουάνγκ, σε δημοσιογράφους στην Ταϊπέι.

Ωστόσο, η εισαγγελία της Ταϊβάν ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για την προέλευση των βομβητών της λιβανέζικης ισλαμιστικής οργάνωσης.

«Ζητήσαμε από την υπηρεσία εθνικής ασφαλείας του Γραφείου Ερευνών να πάρει κατάθεση από δύο μάρτυρες και να πραγματοποιήσει έρευνες σε τέσσερις τοποθεσίες», έγινε την Πέμπτη γνωστό από το γραφείο του εισαγγελέα στην Ταϊπέι, χωρίς να κατονομάσει τους χώρους στους οποίους έγιναν οι έρευνες ούτε τα πρόσωπα που ανακρίθηκαν.

«Συνεργάστηκαν παρέχοντας τα σχετικά έγγραφα και τις σχετικές πληροφορίες», συμπλήρωσε.

Ο Χσου επισκέφθηκε την έδρα της Gold Apollo στην Ταϊπέι συνοδεία ερευνητών.

«Η υπόθεση βρίσκεται στο επίκεντρο μιας έρευνας, δεν μπορώ να σχολιάσω», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

«Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει όλο και μεγαλύτερο τίμημα»

Το Ισραήλ θα συνεχίσει τη στρατιωτική του δράση κατά της Χεζμπολάχ, παρόλο που η νέα φάση μαχών περιλαμβάνει σημαντικούς κινδύνους, δήλωσε την Πέμπτη ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, λίγη ώρα πριν εξαπολυθούν οι σφοδρές αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο.

«Στη νέα φάση του πολέμου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες αλλά και σημαντικοί κίνδυνοι. Η Χεζμπολάχ νιώθει ότι είναι υπό διωγμό και η ακολουθία στρατιωτικών ενεργειών θα συνεχιστεί», ανακοίνωσε ο Γκάλαντ.

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων των βόρειων κοινοτήτων του Ισραήλ στα σπίτια τους. Βαθμιαία, η Χεζμπολάχ θα πληρώνει όλο και μεγαλύτερο τίμημα», προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.

Photo Al-Manar TV via REUTERS

Το οργισμένο διάγγελμα Νασράλα κατά του Ισραήλ και η «ευγνωμοσύνη» της Χαμάς 

Σκληρή εκδίκηση για τους 37 θανάτους και τους περισσότερους από 3.000 τραυματίες από την έκρηξη των βομβητών και των walkie talkie της οργάνωσης, ορκιζόταν η Χεζμπολάχ, πριν τους νυχτερινούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο.

«Είναι κήρυξη πολέμου, εναντίον του λαού του Λιβάνου, εναντίον της κυριαρχίας του Λιβάνου. Είναι κήρυξη πολέμου, είναι πράξη πολέμου», δήλωσε την Πέμπτη ο αρχηγός της Χεζμπολάχ, ο Χασάν Νασράλα.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ παραδέχτηκε ότι η οργάνωσή του δέχτηκε «ένα σοβαρό και άνευ προηγουμένου πλήγμα στην ιστορία του Λιβάνου», για να συμπληρώσει πάντως ότι «με αυτήν την επίθεση, ο εχθρός πέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές και παραβίασε κάθε τι, ηθικό, ανθρωπιστικό και νόμιμο».

Η Χαμάς εξέφρασε την Πέμπτη τη «βαθιά ευγνωμοσύνη» της για την υποστήριξη που της παρέχει η Χεζμπολάχ, αφού ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης, ο Χασάν Νασράλα, υποσχέθηκε να διατηρήσει την πίεση στο Ισραήλ μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Το παλαιστινιακό κίνημα εκτιμά στην ανακοίνωσή του ότι η στάση του Νασράλα εμποδίζει τα σχέδια του Ισραήλ «να κάμψει το μέτωπο υποστήριξης προς τον λαό μας και την αντίστασή μας στη Λωρίδα της Γάζας».

Η Χαμάς και η Χεζμπολάχ επέρριψαν την ευθύνη στο Ισραήλ, το οποίο δεν έχει κάνει κάποιο σχόλιο. 

Ο Νασράλα προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η οργάνωση θα συνεχίσει τις επιθέσεις της στο Ισραήλ μέχρι να σταματήσει ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

REUTERS/Heiko Becker

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν αναβάλλει την επίσκεψή του στο Ισραήλ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν αποφάσισε να αναβάλει την προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα επίσκεψή του στο Ισραήλ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters που επικαλείται καλά πληροφορημένη πηγή, η οποία δεν διευκρίνισε τον λόγο για την αναβολή του ταξιδιού.

Η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ θα συνέπιπτε με περίοδο αυξημένης έντασης στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο, λόγω των πολύνεκρων εκρήξεων σε ασυρμάτους και βομβητές μελών της Χεζμπολάχ για τις οποίες η Βηρυτός και το σιιτικό κίνημα κατηγορούν το Ισραήλ.

Από τις επιθέσεις αυτές, τουλάχιστον 37 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν το προηγούμενο διήμερο.

Από τη Γάζα στον νότιο Λίβανο μετατοπίζει το βάρος των επιχειρήσεων το Ισραήλ

Πλέον, είναι σαφές, πως με τις υβριδικές επιθέσεις στον Λίβανο, αλλά και τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές το βράδυ της Πέμπτης, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετατοπίζει το βάρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, από τη Γάζα στον Βορρά, εναντίον της Χεζμπολάχ, στο νότιο Λίβανο.

«Το έχω ξανά πει, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες στο βόρειο Ισραήλ να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην αρχή μίας νέας φάσης του πολέμου και πρέπει να προσαρμοστούμε», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκάλαντ.

Οι κάτοικοι στον Λίβανο ζουν πλέον υπό καθεστώς τρόμου, με τον φόβο νέων εκρήξεων σε συσκευές επικοινωνίας και όχι μόνο. Ισραηλινά ΜΜΕ υποστηρίζουν πως εκτός από ασύρματους, την Τετάρτη εξερράγησαν τηλέφωνα, μπαταρίες σε φωτοβολταϊκά συστήματα, ακόμη και συσκευές αναγνώρισης δακτυλικών αποτυπωμάτων, που ανήκαν σε μέλη της Χεζμπολάχ.

Ο στρατός προχωρά, προληπτικά, σε ελεγχόμενες εκρήξεις μπαταριών σε ηλεκτρονικές συσκευές.

«Τράβηξε βίντεο! Το πλήθος πανικοβάλλεται μέσα στο χάος, ουρλιάζουν. Ένας αιμόφυρτος άνδρας σωριάζεται στο έδαφος. Ακούσαμε μία πολύ ισχυρή έκρηξη. Είδα έναν άνδρα με ακρωτηριασμένα και τα δύο του χέρια», είπε αυτόπτης μάρτυρας στο ABC.

Φούντωσαν τα σενάρια για το πώς παγιδεύτηκαν χιλιάδες βομβητές και ασύρματοι

Την ίδια ώρα, έδιναν και έπαιρναν τα σενάρια για το πώς οι χιλιάδες παγιδευμένοι με εκρηκτικά βομβητές και ασύρματοι, έφτασαν στα χέρια των μελών της Χεζμπολάχ, πιθανότατα την περασμένη Άνοιξη.

«Από την πλευρά της Χεζμπολάχ, ήταν έξυπνο να χρησιμοποιήσει βομβητές, αλλά δεν υπολόγισαν ποτέ ότι πιθανώς οι Ισραηλινοί να ήταν εξυπνότεροι», είπε καθηγητής του Σουηδικού Πανεπιστημίου Άμυνας.

Μετά την εταιρεία στην Ταϊβάν, που αρνήθηκε πως είχε την παραμικρή σχέση με τους βομβητές που εξερράγησαν, μία άλλη εταιρεία, στη Βουλγαρία βρέθηκε στο μικροσκόπιο των Αρχών, μετά από αναφορές πως παρέδωσε στην Χεζμπολάχ τους συγκεκριμένους βομβητές.

«Είναι εξαιρετικά δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο, μέσω συνηθισμένων ελέγχων ή ακόμη και μέσω εξειδικευμένων ελέγχων, να εντοπιστούν τα εκρηκτικά μέσα στις συσκευές», δήλωσε στρατιωτικός αναλυτής.

«Έχουμε πολλές δυνατότητες που δεν έχουμε ακόμη ενεργοποιήσει. Είδαμε ορισμένες από αυτές, θεωρώ πως είμαστε καλά προετοιμασμένοι και σχεδιάζουμε τα επόμενα βήματά μας», ανέφερε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ.

ABIR SULTAN POOL/Pool via REUTERS/File Photo

74χρονος Ισραηλινός επιχειρηματίας κατηγορήθηκε ότι είχε στρατολογηθεί από το Ιράν

Την ίδια ώρα στο Ισραήλ, ενώπιον δικαστηρίου εμφανίστηκε την Πέμπτη ένας 74χρονος Ισραηλινός επιχειρηματίας, ο οποίος συνελήφθη με την κατηγορία ότι στρατολογήθηκε από το Ιράν, με σχέδιο δολοφονίας του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, του υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ και του αρχηγού των ισραηλινών Μυστικών Υπηρεσιών, Ρονέν Μπαρ.

«Με μία αστραπιαία κι αποφασιστική επιχείρηση, οι μυστικές υπηρεσίες και οι ειδικές μονάδες της αστυνομίας, πρακτικά απέτρεψαν την εκτέλεση αυτού του σχεδίου», είπε ο επικεφαλής αστυνομικής μονάδας κρούσης.

Σύμφωνα με τις Αρχές, ο Μότι Μαμάν, ο οποίος είχε επισκεφτεί δύο φορές την Τεχεράνη και ζούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, είχε λάβει χρήματα από το Ιράν, για να εκτελέσει το σχέδιο δολοφονίας.

REUTERS/Murad Sezer/File Photo

«Το Ισραήλ επεκτείνει τον πόλεμο στον Λίβανο», είπε ο Χακάν Φιντάν

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, σε δηλώσεις του στον δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό TRT την Πέμπτη είπε πως το Ισραήλ επεκτείνει τον πόλεμο στον Λίβανο.

Συγκεκριμένα, χαρακτήρισε «τρελή» τη στρατηγική της κυβέρνησης του Ισραήλ, την οποία χαρακτήρισε «φανατική», ενώ είπε ότι υπάρχει κίνδυνος επέκτασης του πολέμου με εμπλοκή και της Ιορδανίας και της Αιγύπτου.

Επιπλέον, ανέφερε πως και η ίδια η Τουρκία βρίσκεται σε επιφυλακή.

πληροφορίες από ΑΠΕ ΜΠΕ, «Times of Israel»φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Δείτε επίσης
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα