Σάββατο, 27 Απρ.
18oC Αθήνα

Λιβύη: Εντός των επόμενων ημερών οι αποζημιώσεις στους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel

Λιβύη: Εντός των επόμενων ημερών οι αποζημιώσεις στους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες των φονικών πλημμυρών στη Λιβύη, που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel

«Τα έντυπα καταγραφής των ζημιών από τις σφοδρές πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel παραδόθηκαν στον πρόεδρο της επιτροπής» που έχει επιφορτιστεί με τον φάκελο αυτό και σε αντάλλαγμα «οι επιταγές παραδόθηκαν στους δημάρχους» των κοινοτήτων που επλήγησαν, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η κυβέρνηση του ανατολικού τμήματος της Λιβύης. 

Εκατό χιλιάδες δηνάρια Λιβύης (19.000 ευρώ) θα δοθούν σε κάθε κάτοικο, το σπίτι του οποίου καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πλημμύρες, διευκρίνισε ο Φάρατζ Κάιμ, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης αυτής.

Εκείνοι των οποίων τα σπίτια «καταστράφηκαν εν μέρει» θα λάβουν 50.000 δηνάρια, ενώ 20.000 δηνάρια θα πάρουν οι κάτοικοι που έχασαν τα έπιπλα και τις ηλεκτρικές συσκευές τους, πρόσθεσε.

Οι αρχές της ανατολικής Λιβύης ανακοίνωσαν αυτή την εβδομάδα τη σύσταση ενός ταμείου για την ανοικοδόμηση της Ντέρνα, μιας πόλης που επλήγη σφόδρα από τις πλημμύρες, όπου αναμένεται να διεξαχθεί διάσκεψη στις 10 Οκτωβρίου για να προετοιμάσει την ανοικοδόμηση.

Η κυβέρνηση της Βεγγάζης δεν διευκρίνισε πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό το ταμείο, όμως το Κοινοβούλιο, που εδρεύει επίσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, διέθεσε ήδη 10 δισεκατομμύρια δηνάρια (1,9 δισ. ευρώ) σε σχέδια ανοικοδόμησης.

Οι ανακοινώσεις αυτές γίνονται σε ένα υπόβαθρο φόβων για διαφθορά και κακοδιαχείριση των χρημάτων που έχουν προβλεφθεί για την ανοικοδόμηση.

Χθες, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Αμπντουλάγι Μπατίλι δήλωσε πως ζήτησε να έχει έναν έλεγχο αυτών των χρημάτων σε διαβουλεύσεις που είχε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Επανέλαβα επίσης την έκκλησή μου προς τη διεθνή κοινότητα να εκφραστεί με ενιαία φωνή υπέρ της διεξαγωγής εκλογών και της ενοποίησης των θεσμών της Λιβύης», πρόσθεσε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Διαβρωμένη από διαιρέσεις μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη διοικείται από δύο αντίπαλες κυβερνήσεις: η μία στην Τρίπολη (δυτική Λιβύη) υπό τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, και η άλλη στην ανατολική Λιβύη που εκπροσωπείται από το Κοινοβούλιο και συνδέεται με το στρατόπεδο του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.

Οι πλημμύρες, τις οποίες προκάλεσε η καταιγίδα Ντάνιελ και ενίσχυσε η κατάρρευση δύο φραγμάτων στην Ντέρνα, προκάλεσαν τον θάνατο 3.893 ανθρώπων, σύμφωνα με έναν τελευταίο προσωρινό απολογισμό της κυβέρνησης της ανατολικής Λιβύης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις