Σάββατο, 24 Φεβ.
19oC Αθήνα

Λωρίδα της Γάζας: Προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους

Λωρίδα της Γάζας: Προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους

Η Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), που κατηγορείται από το Ισραήλ για συνεργασία με την Χαμάς, προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης, ανακοίνωσε σήμερα ένας Νορβηγός βουλευτής.

Ο βουλευτής των Εργατικών Όσμουντ Άουκρουστ είπε στην εφημερίδα Dagbladet ότι υπέβαλε την υποψηφιότητα της υπηρεσίας του ΟΗΕ για Νόμπελ Ειρήνης «για το μακροπρόθεσμο έργο της που στοχεύει να παράσχει μια ζωτικής σημασίας στήριξη στην Παλαιστίνη και γενικότερα στην Λωρίδα της Γάζας».

«Αυτό το έργο είναι κρίσιμο εδώ και 70 και πλέον χρόνια και ακόμα πιο ζωτικής σημασίας τους τελευταίους τρεις μήνες», επισήμανε ο βουλευτής, ο οποίος είναι επίσης αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

Η UNRWA βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης από τότε που το Ισραήλ κατηγόρησε 12 εκ των 30.000 εργαζομένων της υπηρεσίας στην περιοχή για εμπλοκή στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, την οποία διέπραξε η Χαμάς και οδήγησε στον θάνατο 1.140 ανθρώπων, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Ως αντίδραση, τουλάχιστον 12 χώρες, μεταξύ αυτών σημαντικοί δωρητές όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία και η Σουηδία, όμως όχι η Νορβηγία, ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τη χρηματοδότησή τους προς την υπηρεσία, η οποία είπε σήμερα πως βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή ότι θα χρειαστεί να διακόψει τις δραστηριότητές της «έως τα τέλη Φεβρουαρίου».

Το να προτείνεται ένα πρόσωπο ή ένας οργανισμός για το Νόμπελ Ειρήνης δεν αποτελεί από μόνο του μια μορφή αναγνώρισης εκ μέρους της επιτροπής Νόμπελ, η οποία δέχεται κάθε χρόνο εκατοντάδες υποψηφιότητες.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι (κοινοβουλευτικοί και υπουργοί από όλες τις χώρες, πρώην βραβευθέντες, ορισμένοι ακαδημαϊκοί κ.α) έχουν τη δυνατότητα να προτείνουν ένα όνομα πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Ιανουαρίου.

Αν και ο κατάλογος των υποψηφίων παραμείνει μυστικός εδώ και μισό αιώνα, οι υποστηρικτές μπορούν να αποκαλύψουν δημοσίως την ταυτότητα του προσώπου που έχουν επιλέξει.

Και άλλες γνωστές υποψηφιότητες έχουν σχέση με τα όσα γίνονται στην Μέση Ανατολή. Πάνω από 27.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου. 

Άλλα ονόματα που δημοσιεύτηκαν από ΜΜΕ: ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επιθυμεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο φέτος, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο πάπας Φραγκίσκος, ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο και η ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Η επιτροπή Νόμπελ θα ανακοινώσει την απόφασή της στις αρχές Οκτωβρίου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις