Τετάρτη, 24 Απρ.
20oC Αθήνα

Μαρία Κολεσνίκοβα: Ο ξανθός εφιάλτης του Λουκασένσκο – Έσκισε το διαβατήριο για να μην απελαθεί (pics, video)

Μαρία Κολεσνίκοβα: Ο ξανθός εφιάλτης του Λουκασένσκο – Έσκισε το διαβατήριο για να μην απελαθεί (pics, video)
Reuters

Η πολέμια του Λουκασένκο, στέλεχος της αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας, Μαρία Κολεσνίκοβα έκανε φύλλο και φτερό το διαβατήριό της για να αποτρέψει προσπάθεια απέλασής της στην γειτονική Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το Interfax Ukraine, η Μαρία Κολέσνικοβα, που μετέχει στο προεδρείο του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, έσκισε το διαβατήριό της για να μην απομακρυνθεί με τη βία από τη χώρα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γκεραστσένκο σημείωσε σε μήνυμά του στο Facebook ότι η Μαρία Κολεσνίκοβα, της οποίας αγνοείτο η τύχη το περασμένο 24ωρο, απέτρεψε με επιτυχία “την απέλασή της δια της βίας από την γενέτειρά της”.

Η τύχη της Κολεσνίκοβα, κεντρικής φυσιογνωμίας εδώ και εβδομάδες των μαζικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται στη Λευκορωσία για την αμφισβητούμενη επανεκλογή του Αλεξάντρ Λουκασένκο στην προεδρία της χώρας, παρέμενε άγνωστη από τη Δευτέρα (07.09.2020). Υποστηρικτές της δήλωσαν ότι μασκοφόροι την απήγαγαν ενώ βρισκόταν σε δρόμο στο κέντρο του Μινσκ και την πήραν μαζί τους μ’ ένα βαν.

“Δεν κατέστη δυνατό η Μαρία Κολεσνίκοβα να απελαθεί από τη Λευκορωσία καθώς η γενναία αυτή γυναίκα πήρε μέτρα για να αποτρέψει τη μεταφορά της πέραν των συνόρων. Παρέμεινε στο έδαφος της δημοκρατίας της Λευκορωσίας. Ο Αλεξάντρ Λουκασένκο ευθύνεται προσωπικά για τη ζωή και την υγεία της”, σημείωσε ο Γκεραστσένκο.

Το Interfax Ukraine επικαλέστηκε πηγή, σύμφωνα με την οποία η Κολεσνίκοβα έσκισε το διαβατήριό της ώστε οι μεθοριακοί αξιωματικοί της Ουκρανίας να μην μπορέσουν να την αφήσουν να περάσει τα σύνορα.

Αυτή τη στιγμή, επίσης, δεν είναι γνωστό με σαφήνεια πού βρίσκεται η ηγετική αυτή μορφή της λευκορωσικής αντιπολίτευσης. Δύο άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης, που εξαφανίσθηκαν περίπου την ίδια χρονική στιγμή με την Κολεσνίκοβα, εισήλθαν όντως στο ουκρανικό έδαφος τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης (08.09.2020), σύμφωνα με την ουκρανική συνοριοφυλακή.

“Η Κολεσνίκοβα κρατείται τώρα, αλλά δεν μπορώ να πω με σαφήνεια πού βρίσκεται, όμως έχει συλληφθεί”, δήλωσε παράλληλα ο Αντόν Μπιτσκόφσκι, εκπρόσωπος της λευκορωσικής συνοριοφυλακής, αναφερόμενoς στην αντιπολιτευόμενη. Αυτή ήταν η τελευταία από τις τρεις γυναίκες στην ηγεσία της λευκορωσικής αντιπολίτευσης που μετείχαν στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές της 9ης Αυγούστου κατά του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο και που παρέμεναν στην χώρα.

Οι άλλες δύο είναι η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια και η Βερόνικα Τσέπκαλο, οι οποίες αυτοεξορίστηκαν.

“Συνελήφθη σε σχέση με τις συνθήκες υπό τις οποίες αυτοί (η Κολέσνικοβα και άλλα δύο στελέχη της αντιπολίτευσης) εγκατέλειψαν το έδαφος της Λευκορωσίας”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα άλλα δύο μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου της αντιπολίτευσης, τα οποία πέρασαν στο ουκρανικό έδαφος, είναι οι Αντόν Ροντέκοφ και Ιβάν Κραβτσόφ.

Εξέχοντα στελέχη της λευκορωσικής αντιπολίτευσης συνελήφθησαν ή τράπηκαν σε φυγή από την Λευκορωσία μετά τις προεδρικές εκλογές του περασμένου μήνα στη χώρα και την εκστρατεία καταστολής που εξαπέλυσε ο Λουκασένκο για να παραμείνει στα ηνία της χώρας, την οποία κυβερνάει για 26 χρόνια.

Η Κολεσνίκοβα, σφοδρή επικρίτρια του Λουκασένκο, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις μαζικές κινητοποιήσεις και στις απεργίες που γίνονται εδώ και εβδομάδες στην Λευκορωσία από τους διαδηλωτές που κατηγορούν τον Λουκασένκο ότι επανεξελέγη με νοθεία.

Ο ισχυρός άνδρας της Λευκορωσίας, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Ρωσίας, αρνείται την κατηγορία αυτή και κατηγορεί ξένες δυνάμεις ότι προσπαθούν να τον ανατρέψουν με μια επανάσταση. Σε αυτήν εκείνος απάντησε με καταστολή, στην οποία περιλαμβάνονται, σύμφωνα με κρατούμενους, βασανιστήρια και ξυλοδαρμοί.

Η Κολεσνίκοβα κάλεσε τον περασμένο μήνα σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters τη Δύση να μην αναγνωρίσει τον Λουκασένκο ως πρόεδρο, τονίζοντας ότι η εξουσία του καταρρέει.

Μαρία Κολεσνίκοβα και Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια κατά Λουκασένσκο

Οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία συναφθεί με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν θα διατηρηθεί από μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση στη Λευκορωσία, δήλωσε η πολιτικός της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, την Τρίτη (08.09.2020).

“Χώρες ή πλευρές (…) δεν μπορούν και δεν θα πρέπει να αναμένουν ότι οι Λευκορώσοι και η δικαίως και δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή τους θα διατηρήσουν τις συνθήκες που έχουν συναφθεί παρά τη θέλησή τους από ένα παράνομο καθεστώς”, τονίζει η Τιχανόφσκαγια σε βιντεοσκοπημένη ομιλία της σε επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης.

“Ο Λουκασένκο δεν έχει καμία νομιμότητα ως πρόεδρος της χώρας μας. Δεν εκπροσωπεί πλέον τη Λευκορωσία”, σημειώνει στην ομιλία της, η οποία βιντεοσκοπήθηκε στα κεντρικά γραφεία της αντιπολιτευόμενης στο Βίλνιους, στην Λιθουανία.

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες, Δευτέρα, πως ανησυχεί ότι ο Λουκασένκο πρόκειται να παραχωρήσει την ανεξαρτησία της χώρας του υπογράφοντας συμφωνία για βαθύτερη οπλοκλήρωση με τη Ρωσία.

Ο Λουκασένκο αντιμετωπίζει εδώ και εβδομάδες μαζικές κινητοποιήσεις μετά την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου με συντριπτική πλειοψηφία. Η αντιπολίτευση καταγγέλλει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί προϊόν νοθείας.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις