Δευτέρα, 6 Μαΐ
17oC Αθήνα

Μεσανατολικό: Στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν

Μεσανατολικό: Στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία Jeff Flake κατά την υποδοχή του κ. Μπλίνκεν στην Άγκυρα - ΦΩΤΟ REUTERS

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στην Άγκυρα το βράδυ της Κυριακής, με το αεροπλάνο να προσγειώνεται λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα) στην Τουρκία.

Τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Άγκυρας ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζέφρι Φλέικ, η γενική διευθύντρια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές υποθέσεις με τις ΗΠΑ πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν και άλλοι αξιωματούχοι.

Στην Τουρκία, ο κύριος Μπλίνκεν θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν τη Δευτέρα, μεσούσης της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς. Κυρίαρχο θέμα στις συνομιλίες τους θα είναι φυσικά οι εξελίξεις στη Γάζα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονται για να εξασφαλίσουν μια ανθρωπιστική παύση στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει πολλές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής περισσότερης βοήθειας και της απελευθέρωσης των ομήρων της Χαμάς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τον σταθμό που έκανε νωρίτερα στη Βαγδάτη, ο οποίος δεν είχε ανακοινωθεί, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι τώρα 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονται στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η βοήθεια αυτή “είναι εντελώς ανεπαρκής”.

Στη Βαγδάτη, ο Άντονι Μπλίνκεν συνομίλησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό για τους κινδύνους επέκτασης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακής Χαμάς.

Όσο για τη συνάντηση που είχε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ με τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αυτή έγινε σε εξαιρετικό κλίμα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο κύριος Μπλίνκεν ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κύπρου για την πρωτοβουλία του για τον ανθρωπιστικό διάδρομο, για την βοήθεια που παρέχει η χώρα σε πολλά επίπεδα, για την στάση της Κύπρου γενικότερα ως χώρα «που συνομιλεί με όλους» και για την βοήθεια στις επιχειρήσεις εκκένωσης.

Η απόφαση του κ. Μπλίνκεν να κάνει μη προγραμματισμένη στάση στην Κύπρο πριν μεταβεί στην Τουρκία, αποδεικνύει τον αναβαθμισμένο ρόλο της στην περιοχή, σύμφωνα με πηγές από την Ουάσιγκτον.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις