Δευτέρα, 6 Μαΐ
18oC Αθήνα

Μέση Ανατολή: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν, στο επίκεντρο το παλαιστινιακό

Μέση Ανατολή: Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπλίνκεν – Φιντάν, στο επίκεντρο το παλαιστινιακό
Φωτογραφία: Reuters

Στην Τουρκία βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και είχε  κρίσιμη συνάντηση με τον Χακάν Φιντάν στην Αγκυρα. 

Η Τουρκία είναι ο τελευταίος σταθμός του ταξιδιού ταξιδιού του Άντονι Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή την ώρα που κλιμακώνεται ο πόλεμος στη Γάζα. 

Στα βασικά θέματα της συζήτησης του Άντονι Μπλίνκεν με τον Χακάν Φιντάν το παλαιστινιακό, τα F-16, η Συρία αλλά και το θέμα της Σουηδίας, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

Να σημειωθεί ότι ο Μπλίνκεν δεν αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει καταδικάσει έντονα τις ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τις « εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Μάλιστα το περασμένο Σάββατο ο Ερντογάν είχε πει ότι διακόπτει κάθε επαφή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης έφτασε στην Αγκυρα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (5.11.2013).

Τον Μπλίνκεν υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Άγκυρας ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζέφρι Φλέικ, η γενική διευθύντρια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές υποθέσεις με τις ΗΠΑ πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν και άλλοι αξιωματούχοι.

 

Ο Αντονι Μπλίνκεν εδώ και τρεις ημέρες πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή με βασικό στόχο την αποτροπή μιας γενικευμένης σύρραξης στην περιοχής. Ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης είχε επισκεφθεί Ιορδανία, Δυτική Όχθη, Κύπρο και Ιράκ, καμία από τις οποίες δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας.

Ο Μπλίνκεν κατά την επίσκεψή του στην Βαγδάτη συνομίλησε με τον πρωθυπουργό του Ιράκ για τους κινδύνους επέκτασης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και παλαιστινιακής Χαμάς.

Μάλιστα πριν από τη μετάβαση στο Ιράκ έκανε μια στάση για ανεφοδιασμό στην αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Ο Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες έχει εντείνει την επίθεσή του προς το Ισραήλ και με την επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αγκυρα οι ΗΠΑ θέλουν από πρώτο χέρι να ενημερωθούν για τις προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης.

 

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις