Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Μια ανάσα από τα 100! Τα 99 κλείνει σήμερα ο Πρίγκιπας Φίλιππος

Μια ανάσα από τα 100! Τα 99 κλείνει σήμερα ο Πρίγκιπας Φίλιππος

Με μια νέα φωτογραφία με φόντο το Κάστρο του Γουίνδσορ αποφάσισε το Παλάτι του Μπάκινγχαμ να γιορτάσει τα 99α γενέθλια του Πρίγκιπα Φίλιππου.

Στην φωτογραφία ποζάρουν ο ίδιος και η Βασίλισσα Ελισάβετ ένα ζευγάρι που είναι μαζί πάνω από 70 χρόνια. 

Η Βασίλισσα φοράει ένα φλοράλ φόρεμα και ο πρίγκιπας Φίλιππος τα αγαπημένα του μπλέιζερ.

https://twitter.com/RoyalDickie/status/1270606339161686017?s=20

Το βασιλικό ζεύγος λόγω της καραντίνας πέρασε πολύ χρόνο μαζί πράγμα σπάνιο στα χρόνια που είναι μαζί σύμφωνα με εκείνους που γνωρίζουν τα βασιλικά πράγματα στην Βρετανία. Κι αυτό γιατί συνήθως ο Δούκας του Εδιμβούργου τα τελευταία χρόνια ζει στο εξοχικό του το Wood Farm, στο Σάντρινγχαμ ενώ η Βασίλισσα συνήθως είναι στο Μπάκινγχαμ στο Γουίνδσορ.

Στον πατέρα του ο Πρίγκιπας Κάρολος ευχήθηκε με αυτή την ανάρτηση

https://twitter.com/ClarenceHouse/status/1270617791402573824?s=20

https://twitter.com/RoyalFamily/status/1270470338737029128?s=20

Πρίγκιπας Φίλιππος – Ένας Έλληνας στο Μπάκιγχαμ – Βίος και πολιτεία

Οι γονείς του Φιλίππου ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και η πριγκίπισσα Αλίκη, αδελφή του Λόρδου Μαουντμπάτεν, του τελευταίου αντιβασιλέα των Ινδιών. Η Ζωή του Φιλίππου ήταν σχεδόν απ’ τη στιγμή της γέννησής του ταραχώδης.

Στην ηλικία των 18 μηνών μεταφέρθηκε μέσα σε ένα κρεβάτι φτιαγμένο από κουτιά για πορτοκάλια σε βρετανικό πλοίο μαζί με τους γονείς του και τις τέσσερις μεγαλύτερες αδελφές του, ακολουθώντας την οικογένεια στην εξορία, ενώ ο θείος του, ο βασιλιάς της Ελλάδας, έχει υποχρεωθεί σε παραίτηση.

Μοναχικά παιδικά χρόνια

Στη συνέχεια γνωρίζει μοναχικά και ταραγμένα παιδικά χρόνια, μεταξύ Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας. Η μητέρα του, καταθλιπτική, νοσηλεύεται και στη συνέχεια εντάσσεται στους κόλπους της Εκκλησίας, ενώ ο πατέρας του πήγε να ζήσει στο Μονακό. Οι αδελφές του παντρεύονται Γερμανούς, ένας εκ των οποίων είναι αξιωματούχος των ναζί.

Συγγενείς πήραν κοντά τους τον Φίλιππο και φροντίζουν για την εκπαίδευσή του πριν ενταχθεί στο Βασιλικό Ναυτικό και λάβει ενεργά μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο Φίλιππος είναι 18 ετών όταν πρωτοσυναντά την Ελισάβετ, η οποία παρότι είναι 13 χρονών ερωτεύεται τον όμορφο αξιωματικό.

βασίλισσα Ελισάβετ και πρίγκιπας Φίλιππος

Οι γονείς της νεαρής πριγκίπισσας δεν βλέπουν με καλό μάτι το δεσμό τους: ο Φίλιππος είναι ξένος πρίγκιπας, αδέκαρος και όχι ιδιαίτερα πολιτισμένος. ‘Ομως η “Lilibet” τον λατρεύει και ο γάμος τους τελείται στις 20 Νοεμβρίου του 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ.

Το ζευγάρι μετακομίζει στη Μάλτα, όπου ο πρίγκιπας Φίλιππος μόλις είχε μετατεθεί. Ο Φίλιππος Μαουντμπάντεν γίνεται διοικητής και συνεχίζει να εκπληρώνει τις φιλοδοξίες του.
Ο πρόωρος θάνατος του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ το 1952, που ωθεί την Ελισάβετ στο θρόνο, είναι γι’ αυτόν πλήγμα, σύμφωνα με τους οικείους του. Πρέπει να εγκαταλείψει τη σταδιοδρομία του και την αγάπη του στο Ναυτικό και να γίνει ο σύζυγος της βασίλισσας.

“Ο βράχος μου”

Ο Φίλιππος αποδέχεται να βαδίζει δύο βήματα πίσω από τη γυναίκα του, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσει να κρύψει εντελώς την απογοήτευσή του γι αυτό.
Έτσι, την ημέρα που ο Τσόρτσιλ συνέστησε στην οικογένεια να πάρει το όνομα Ουίνδσορ αντί Μαουντμπάτεν, ο Φίλιππος αντέδρασε με οργή. Ωστόσο αυτό δεν λειτούργησε σε βάρος της πίστης του στη βασίλισσα. “Το πρώτο μου, δεύτερο και ύστατο καθήκον είναι να στηρίζω πάντα τη βασίλισσα”, είχε δηλώσει.

Η φλογερή ιδιοσυγκρασία του και εντελώς αντίθετη με το “πολιτικά ορθό” τον οδηγεί σε γκάφες, και λεκτικά ατοπήματα που έχουν μερικές φορές ξενοφοβική χροιά. Σε μια Κενυάτισσα που του προσφέρει ένα δώρο το 1984, την ρωτά: “Είστε γυναίκα, έτσι δεν είναι;”. Σ’ ένα 13χρονο αγόρι που του αποκαλύπτει το όνειρό του να γίνει αστροναύτης, το 2001, ο Φίλιππος απαντά: “Είσαι πάρα πολύ παχύς”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις