Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Μια τούρτα για τον Τιαν Τιαν – Το γιγάντιο πάντα έγινε 20 χρονών! [vids]

Μια τούρτα για τον Τιαν Τιαν – Το γιγάντιο πάντα έγινε 20 χρονών! [vids]

Ο Τιαν Τιαν έγινε 20 χρονών και γιόρτασε τα γενέθλιά του με μια τούρτα! Το ηλικιωμένο πάντα είναι ένα από τα τρία που ζουν σήμερα στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο της Ουάσινγκτον.

Λίγες μέρες αφότου το γιγάντιο πάντα Μπέι Μπέι γιόρτασε τα 2α γενέθλιά του στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο της Ουάσινγκτον, την Κυριακή ο πατέρας του Τιαν Τιαν έγινε 20 χρονών, ένα ηλικιωμένο πάντα το οποίο κατάφερε να διατηρήσει ζωντανή την παιδικότητά του.

Η παρασκευή μίας τούρτας για τα γενέθλιά του ήταν μία ρουτίνα για τον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο. Παρότι οι αρχές ήθελαν να διατηρήσουν χαμηλό προφίλ, πολλοί θαυμαστές του γιγάντιου πάντα, τουρίστες και διάφοροι επισκέπτες κατέκλυσαν τον χώρο για να του ευχηθούν.

Ο Τζιμ, κάτοικος της Ουάσινγκτον, ήταν ο πρώτος επισκέπτης την Κυριακή και όπως δήλωσε στο Xinhua, παρακολουθεί την ανάπτυξη των γιγάντιων πάντα στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο αφότου συνταξιοδοτήθηκε το 2005 και έκτοτε έρχεται κάθε χρόνο στα γενέθλιά τους.

Γεννημένος το 1997 στην επαρχία Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας, ο Τιαν Τιαν το όνομα του οποίου σημαίνει «Όλο και περισσότερο» στα κινεζικά, είναι ένα από τα τρία γιγάντια πάντα που ζουν σήμερα στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο της Ουάσινγκτον.

Ο Τιαν Τιαν και το θηλυκό γιγάντιο πάντα Μέι Σιανγκ προκάλεσαν αίσθηση το 2001 όταν έφθασαν στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο. Στη διάρκεια αυτών των χρόνων γέννησαν τρία μωρά, τα οποία οι υπεύθυνοι του ζωολογικού πάρκου ονόμασαν Τάι Σαν, Μπάο Μπάο και Μπέι Μπέι.

Το δίχρονο αρσενικό πάντα Μπέι Μπέι είναι ο μοναδικός απόγονος στην Ουάσινγκτον, καθώς τα δύο αδέλφια του μεταφέρθηκαν διαδοχικά στη Κίνα το 2010 και το 2017, στο πλαίσιο συμφωνίας Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας.

Πολλοί θαυμαστές των γιγάντιων πάντα λένε ότι ο αξιολάτρευτος ζημιάρης Μπέι Μπέι μεγαλώνει γρήγορα και μοιάζει πολύ στον πατέρα του.

Μιλώντας για τον Τιαν Τιαν, ο υπεύθυνος του πάρκου Λάρι Χάουαρντ τον χαρακτηρίζει: «λιχούδη, παρορμητικό μερικές φορές, δραστήριο, περίεργο και πολυμήχανο» λέγοντας ότι πατέρας και γιος μοιάζουν τόσο στο σώμα όσο και στην προσωπικότητα.

Ενθυμούμενη την πρώτη φορά που είδε το 20χρονο σήμερα πάντα, η Άντζελα Γουέισελ, εθελόντρια τα τελευταία 40 χρόνια στον Ζωολογικό Κήπο, λέει ότι ο Τιαν Τιαν εξακολουθεί να παραμένει παιχνιδιάρης όπως τότε που ήταν μικρούλης. «Είναι ένα αξιολάτρευτο πάντα» δηλώνει.

Η τεράστια στρογγυλή τούρτα-παγωτό των γενεθλίων ήταν περισσότερο ένας πάγος για να τον δροσίσει από την καλοκαιρινή ζέστη. Αποτελείτο από πολλαπλά στρώματα φτιαγμένα από χυμό μήλου και νερό και ήταν διακοσμημένη με αχλάδια, μπανάνες, καρότα και γλυκοπατάτες ενώ στο κέντρο ήταν ζωγραφισμένο το «20». Οι αρμόδιοι έβαλαν λίγο μέλι πάνω στην τούρτα για να την κάνουν πιο ελκυστική για τον Τιαν Τιαν, ο οποίος δεν περίμενε να ακούσει το τραγούδι των γενεθλίων, αλλά την έβαλε αμέσως στο στόμα του πιάνοντάς την με τα πόδια του.

Φαίνεται ότι ο Τιαν Τιαν δεν είναι ο μόνος που παραμένει παιδί. Ο Τζέρεμι Μίλερ, ο οποίος λάτρεψε τα γιγάντια πάντα από τότε που ήταν μικρός, δήλωσε στο Xinhua ότι την πρώτη φορά που είδε πάντα, ήταν 13 χρόνων όταν επισκέφθηκε με τη γιαγιά του τον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο. « Τα γιγαντιαία πάντα είναι όμορφα, μυστηριώδη, μοναδικά και ευχάριστα να τα παρακολουθείς, έχουν μία εμφάνιση την οποία δεν μπορώ να περιγράψω με απλά λόγια. Είναι χάρμα οφθαλμών», δηλώνει.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση, η μέση διάρκεια ζωής των γιγάντιων πάντα που ζουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας είναι 30 χρόνια και 14 έως 20 χρόνια για όσα ζουν ελεύθερα στη φύση. Ο Τιαν Τιαν θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ένα ηλικιωμένο γιγάντιο πάντα.

Τα καλά νέα είναι ότι ο Τιαν Τιαν είναι σε καλή φυσική και πνευματική κατάσταση.

«Το γεγονός ότι γιορτάζει τα 20ά του γενέθλια είναι σπουδαίο, σημαίνει ότι κάναμε καλά τη δουλειά μας», λέει η Γουέισελ. «Αυτά τα γιγάντια πάντα αντιπροσωπεύουν τη φιλία και την επιστημονική προσπάθεια ΗΠΑ-Κίνα για τη διάσωσή τους. Είναι το αποτέλεσμα μεγάλου μέρους επιστημονικής προσπάθειας και από τις δύο πλευρές», λέει χαρακτηριστικά η εθελόντρια.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις