Πέμπτη, 2 Μαΐ
23oC Αθήνα

Μικρό βήμα προς τη λύση για το Κυπριακό

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Ενα βήμα προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό έγινε χτες με την υπερψήφιση επί της αρχής από το τουρκικό κοινοβούλιο του νοοσχεδίου για τη συνταγματική μεταρρύθμιση που ενισχύει της εξουσίες του Προέδρου της χώρας, δηλαδή του Ταγίπ Ερντογάν.

Την εκτίμηση αυτή κάνουν κυβερνητικοί κύκλοι, όμως δεν θεωρούν ότι είναι ικανό για να οδηγήσει σε θεαματική πρόοδο και συνεπώς σε συμφωνία, αφού δεν έχει ψηφιστεί οριστικά η πρόταση, πράγμα που αναμένεται να γίνει στις 24 Ιανουαρίου, εφόσον όλα βεβαίως εξελιχθούν όπως τα υπολογίζει ο Ερντογάν.

Πάντως, χθες ψήφισαν υπέρ της πρότασης 338 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης ΜΗΡ. Υπενθυμίζεται ότι από τους 550 βουλευτές πρέπει να ψηφίσουν υπέρ του νομοσχεδίου 330 βουλευτές.

Σύμφωνα με το Ρόιτερ ορισμένοι βουλευτές των δύο κομμάτων δεν ψήφισαν το νομοσχέδιο, επί της αρχής, (τα δύο κόμματα έχουν 316 και 39 βουλευτές, δηλαδή 355 και υπερψήφισαν 338), πράγμα που ερμηνεύεται ως μία δυσκολία για συμβιβασμό εκ μέρους του Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό.

Οι δυσκολίες που πηγάζουν από τη μεταρρύθμισης του πολιτεύματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, διπλωματικών κύκλων, θα είναι πραγματικά ή προσχηματικά παρούσες τουλάχιστον μέχρι τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, το οποίο τοποθετείται την ερχόμενη άνοιξη και κατά πάσα πιθανότητα τον Απρίλιο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε