Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Μπαίνει στον πόλεμο στην Ουκρανία και η Λευκορωσία: Συμφωνία Πούτιν – Λουκασένκο

Μπαίνει στον πόλεμο στην Ουκρανία και η Λευκορωσία: Συμφωνία Πούτιν – Λουκασένκο

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και ο ομόλογός του (και στενός του σύμμαχος) της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο συμφώνησαν να αναπτύξουν από κοινού δυνάμεις στην Ουκρανία. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Λευκορώσος πρόεδρος. 

Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως εκτός από τον Βλαντιμίρ Πούτιν, το Συμβούλιο Ασφαλείας της χώρας του είχε συγκαλέσει και ο Αλεξάντρ Λουκασένκο και η είδηση αυτή δημιούργησε την εντύπωση, όπως και τελικά αποφασίστηκε, ότι η Λευκορωσία επρόκειτο να “μπει” στον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Λουκασένκο δήλωσε ότι η Λευκορωσία και η Ρωσία θα αναπτύξουν μια κοινή στρατιωτική ομάδα ως «απάντηση» σε αυτό που αποκάλεσε «επιδείνωση της έντασης στα δυτικά σύνορα της χώρας», όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta. Δεν διευκρίνισε, όμως, που θα γίνει η ανάπτυξη των κοινών στρατευμάτων. 

«Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης στα δυτικά σύνορα της (ρωσο-λευκορωσικής) Ένωσης, συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε μια περιφερειακή δύναμη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας», δήλωσε ο Λουκασένκο στη διάρκεια συνεδρίασης με αξιωματούχους των λευκορωσικών δυνάμεων ασφαλείας. 

Πρόσθεσε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση των στρατιωτικών δυνάμεων, μετά την έκρηξη στη γέφυρα των Στενών του Κερτς στην Κριμαία.

Ο Λουκασένκο, πριν ανακοινώσει την ανάπτυξη δυνάμεων της Λευκορωσίας μαζί με εκείνες της Ρωσίας, στην Ουκρανία, είχε κατηγορήσει την τελευταία ότι προετοίμαζε επίθεση σε βάρος της χώρας του. 

Είχε πάρει… “γραμμή” απ’ όσα γράφτηκαν τις τελευταίες ώρες στα social media, σύμφωνα με τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν γκρεμίσει γέφυρες στα σύνορα με τη Λευκορωσία. 

https://twitter.com/TpyxaNews/status/1579176725380222977?s=20&t=nHV0Y65BjcilYTMQwqWcOA

Μέχρι σήμερα, επισήμως, η Λευκορωσία δεν συμμετείχε στον πόλεμο στην Ουκρανία. Βοηθούσε όμως τη Ρωσία με… όποιο τρόπο μπορούσε, δίνοντας βάσεις στις ρωσικές δυνάμεις. 

Υπάρχουν, επίσης, πληροφορίες ότι τα περισσότερα από τα ιρανικά UAV’s που χρησιμοποιήθηκαν σήμερα στις επιθέσεις στο Κίεβο και άλλες πόλεις της Ουκρανίας, απογειώθηκαν από τη Λευκορωσία!

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις