Κόσμος

Μπάιντεν κατά εταιρειών πετρελαίου: «Περιορίζουν την παραγωγή και εκτοξεύουν τα κέρδη τους από τις υψηλές τιμές»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες περιορίζουν την παραγωγή τους για να διατηρούν ψηλά τις τιμές και το κέρδος.

Πετρελαϊκές εταιρίες όπως η Exxon Mobil σκόπιμα δεν αυξάνουν την παραγωγή για να διατηρούν ψηλά τις τιμές και το κέρδος, δήλωσε ο Μπάιντεν.

“H Exxon κέρδισε τόσα χρήματα που έφθασαν στο Θεό και τον ξεπέρασαν αυτό το τρίμηνο”, δήλωσε αστειευόμενος ο Μπάιντεν κατηγορώντας εκ νέου τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό ότι δεν αυξάνει την παραγωγή του πετρελαίου, κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές, με μόνο σκοπό να αυξάνει τα κέρδη του.

“Θέλω να πω κάτι για τις πετρελαϊκές εταιρίες, έχουμε 9.000 άδειες γεώτρησης. Αυτές δεν κάνουν γεωτρήσεις”, υπογράμμισε στο περιθώριο ομιλίας του για τον πληθωρισμό, που εκφώνησε από το λιμάνι του Λος ‘Αντζελες, στην Καλιφόρνια.

“Γιατί δεν κάνουν γεωτρήσεις; Γιατί κερδίζουν περισσότερα χρήματα όταν δεν παράγουν περισσότερο”, δήλωσε ο Μπάιντεν προσθέτοντας ότι από την άλλη πλευρά, “αυτές (οι πετρελαϊκές) εξαγοράζουν τις δικές τους μετοχές — κάτι στο οποίο, ειλικρινά, θα έπρεπε να τεθούν όροι — και δεν κάνουν καμιά νέα επένδυση”.

Ο Μπάιντεν τα είχε βάλει ήδη με τις πετρελαϊκές εταιρίες, που κατηγορεί ότι πλουτίζουν σε βάρος των οδηγών, αντί να επενδύουν στην παραγωγή.

“Τίποτα δεν άλλαξε και αυτές δεν τηρούν τον νόμο”, κατήγγειλε ακόμη.

“Πάντα πίστευα ότι οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν υπέρ των επενδύσεων. Exxon, αρχίστε να επενδύετε και να πληρώνετε τους φόρους σας”, είπε τέλος.

Η ExxonMobil άντλησε λιγότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο το πρώτο τρίμηνο του 2022, εξαιτίας της κακοκαιρίας, των εργασιών συντήρησης και της πώλησης δραστηριοτήτων, διαβεβαιώνει ο όμιλος.

Ωστόσο η εταιρία επωφελήθηκε από την αύξηση της τιμής του αργού που αύξησε σε μεγάλο βαθμό τον κύκλο εργασιών της, για να διπλασιάσει το καθαρό της κέρδος, παρά μια ζημία σε σχέση με την αποχώρησή της από τη Ρωσία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), στην τελετή παράδοσης - παραλαβής στην Καγκελαρία στο Βερολίνο
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1