Κόσμος

Μπελάδες για την Apple – Καταγγελίες για απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, ξεκινά έρευνα η εταιρεία!

Έρευνα στην Κίνα έχει ξεκινήσει η Apple μετά τις καταγγελίες μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης για τις συνθήκες εργασίας.

Σύμφωνα με την καταγγελία ένας υπεργολάβος της αμερικανικής εταιρείας ανάγκαζε φοιτητές να εργάζονται με τη βία, «σαν ρομπότ» για την κατασκευή του Apple Watch!

Οι φοιτητές αναγκάζονταν να δουλέψουν στο εργοστάσιο ενός υπεργολάβου της Apple, της ταϊβανέζικης εταιρείας κατασκευής ηλεκτρονικών Quanta, πολλές φορές ολόκληρες νύχτες , με την απειλή ότι δεν θα πάρουν το πτυχίο τους από την τεχνική σχολή στην οποία σπούδαζαν, κατήγγειλε η ΜΚΟ του Χονγκ Κονγκ ,Sacom.

«Αν αρνούμασταν να εργαστούμε εδώ, η σχολή δεν θα μας έδινε το πτυχίο ότι ολοκληρώσαμε τις σπουδές μας», δήλωσε ένας φοιτητής, τον οποίο επικαλείται η έκθεση της ΜΚΟ.

Η οργάνωση διεξήγαγε έρευνα το καλοκαίρι και συγκέντρωσε μαρτυρίες 28 φοιτητών που εργάζονταν σε εργοστάσιο παραγωγής Apple Watch και δήλωσαν ότι δεν εργάζονταν εκεί με τη θέλησή τους.

Οι φοιτητές απάντησαν ότι επισήμως εμφανίζονταν σαν να έκαναν την πρακτική τους στο εργοστάσιο, κάτι που συμβαίνει συχνά στην Κίνα, όπου εργοστάσια συνεργάζονται με τεχνικές σχολές προκειμένου να τα εφοδιάζουν με εργατικό δυναμικό όταν η παραγωγή είναι μεγάλη.

«Είμαστε σαν ρομπότ στη γραμμή παραγωγής», ανέφερε ένα νεαρός 18 ετών ενώ άλλοι επεσήμαναν ότι αναγκάζονταν να εργάζονται τη νύχτα. Άλλος φοιτητής κατήγγειλε ότι το «το εργοστάσιο δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς τους φοιτητές που έκαναν την πρακτική τους».

Η κινεζική νομοθεσία επιτρέπει στα εργοστάσια να χρησιμοποιούν φοιτητές που κάνουν την πρακτική τους, ομως σύμφωνα με την Sacom, η εργασία των φοιτητών που ερωτήθηκαν στην έρευνα «δεν είχε καμία σχέση με τις σπουδές τους».

Η Quanta, που παράγει προϊόντα και για άλλες εταιρείες, δεν απάντησε στο αίτημα του AFP να σχολιάσει τις καταγγελίες, όμως η Apple μέσω της εκπροσώπου της, Γουέι Γκου, διαβεβαίωσε ότι η αμερικανική εταιρεία «ερευνά τις καταγγελίες που κάνουν λόγο για τη στρατολόγηση τον Σεπτέμβριο φοιτητών που έκαναν την πρακτική τους».

Οι καταγγελίες αυτές προκαλούν νέα ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο κατασκευάζονται τα προϊόντα της Apple στην Κίνα, κυρίως μετά και το κύμα των αυτοκτονιών που σημειώθηκε σε εργοστάσιο υπεργολάβου της πριν μερικά χρόνια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε αυτοκτονία φέρεται να αποδίδεται ο μυστηριώδης θάνατος του 35χρονου στην Ιταλία - «Έτρεχε προς το αεροπλάνο και τον ρούφηξε ο κινητήρας»
Ο 35χρονος Andrea Russo φέρεται να είχε σχεδιάσει την αυτοκτονία του - Αυτόπτες μάρτυρες τον είδαν να τρέχει προς το αεροπλάνο λίγο πριν βρει τραγικό θάνατο στο Μπέργκαμο
Αεροσκάφη φαίνονται στο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο, μετά την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των πτήσεων, όταν ένα άτομο έχασε τη ζωή του στον διάδρομο κατά τη διάρκεια των προετοιμασιών απογείωσης
Μπαϊράκι Χάφταρ: Τα καψόνια στην ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία στη Βεγγάζη – Όλο το παρασκήνιο
Αφού ο Χάφταρ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση θα γινόταν με τους υπουργούς της κυβέρνησής του, ο επίτροπος Μπρούνερ ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει επίσημα την κυβέρνηση της Βεγγάζης, πράγμα που εξόργισε τον κυβερνήτη της ανατολικής Λιβύης
Ο Χαλίφα Χάφταρ 25