Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Μπλίνκεν για συναντήσεις με Μητσοτάκη και Ερντογάν: Προσπάθησα να φέρω τις χώρες πιο κοντά

Μπλίνκεν για συναντήσεις με Μητσοτάκη και Ερντογάν: Προσπάθησα να φέρω τις χώρες πιο κοντά

Στις συναντήσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ελλάδα και τον Ερντογάν στην Τουρκία αναφέρθηκε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο για τη νέα του εβδομαδιαία περιοδεία στη Μέση Ανατολή.

Ο Άντονι Μπλίνκεν είπε ότι συνομίλησε με τον Ερντογάν και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και – μεταξύ άλλων – προσπάθησε να φέρει Ελλάδα και Τουρκία πιο κοντά.

Χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συναντήσεις που είχε και στις δυο χώρες και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την στενή συμμαχική σχέση ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ

Δήλωσε επίσης ότι συζήτησε στην Τουρκία για τα τελικά βήματα για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ τις ερχόμενες εβδομάδες.

Αναφερόμενος στο Μεσανατολικό και τον πόλεμο στη Γάζα είπε πως «εστιάζουμε κυρίως στην αποτροπή της εξάπλωσης της σύγκρουσης στη Γάζα. Αναζητούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μεγιστοποιήσουμε την προστασία των αμάχων στη Γάζα. Η Τουρκία έχει προετοιμαστεί να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις που έχει με κρίσιμους παράγοντες στην περιοχή για να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση. Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι χώρες στην περιοχή χρησιμοποιούν τους δεσμούς και τις σχέσεις που διατηρούν για να διασφαλίσουν ότι δεν θα δούμε μια κλιμάκωση.

Είναι πολύ σημαντικό οι Ισραηλινοί να έχουν ασφάλεια στο βόρειο τμήμα της χώρας τους. Είναι σαφές ότι το Ισραήλ δεν θέλει να υπάρξει κλιμάκωση, αλλά πρέπει να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις