Τετάρτη, 28 Φεβ.
16oC Αθήνα

Στο «τραπέζι» της συνάντησης Μπλίνκεν – Ερντογάν η πώληση των F-16 και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Στο «τραπέζι» της συνάντησης Μπλίνκεν – Ερντογάν η πώληση των F-16 και η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Με τον Ερντογάν συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Πριν τον Ερντογάν, ο Μπλίνκεν συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν. Κατά τη συνάντησή του με τον Άντονι Μπλίνκεν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας αγοράς των F-16 από τις ΗΠΑ και ότι η τελική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εναπόκειται στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, όπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Χακάν Φιντάν επεσήμανε επίσης ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα του Ισραήλ αποτελεί απειλή για ολόκληρη την περιοχή και τόνισε ότι πρέπει να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός για να παρασχεθεί απρόσκοπτα ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και ζήτησε την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για λύση δύο κρατών.

Ο Τούρκος υπουργός φέρεται να τόνισε επίσης ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να υπάρξουν εντάσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και ότι η Τουρκία προσπαθεί να διασφαλίσει την ασφαλή μεταφορά των τροφίμων που παράγονται στη Ρωσία και την Ουκρανία στις παγκόσμιες αγορές.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας και άλλα περιφερειακά ζητήματα, όπως η κατάσταση στη Συρία και το Ιράκ.

Στη συνάντηση του ‘Αντονι Μπλίνκεν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρόντες ήταν επίσης ο αρχηγός της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ, Ιμπραχίμ Καλίν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία, Τζέρι Φλέικ.

Μετά τις επαφές του στην Κωνσταντινούπολη ο Αμερικανός υπουργός αναχώρησε για την Κρήτη, όπου θα γίνει δεκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις