Τρίτη, 21 Μαΐ
28oC Αθήνα

Μπορέλ: Η αποστολή της ΕΕ στη Λιβύη να αποφεύγει τα περάσματα μεταναστών

Μπορέλ

Η ΕΕ σχεδιάζει την ναυτική αποστολή της ΕΕ που αναμένεται να αναλάβει την επιβολή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη με τον Τζουζέπ Μπορέλ να δίνει μια σειρά από… συμβουλές.

Η συγκεκριμένη αποστολή θα μπορούσε να αποφεύγει τις θαλάσσιες οδούς της Μεσογείου μέσω των οποίων προσπαθούν να φθάσουν μετανάστες και πρόσφυγες στις ακτές ευρωπαϊκών χωρών, δηλώνει ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt που δημοσιεύεται σήμερα.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να πράξει το παν εντός των δυνάμεών της ώστε να αποτραπούν περαιτέρω παραδόσεις στην εμπόλεμη Λιβύη. Ωστόσο, η συζήτηση για την εκ νέου ανάπτυξη πολεμικών πλοίων προσκρούει στην ένσταση κρατών-μελών να γίνονται διασώσεις μεταναστών και προσφύγων από τις ευρωπαϊκές ναυτικές περιπολίες στα ανοικτά των λιβυκών ακτών.

«Κατά την άποψή μου τα πλοία [που θα επιβάλλον το εμπάργκο όπλων] θα μπορούσαν να αναπτυχθούν στην ανοικτή θάλασσα, μακριά από την οδό που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι που φεύγουν από τη Λιβύη — το τρέχον διάστημα δεν είναι και πολλοί», είπε ο Μπορέλ στη Βελτ.

Αντί της οδού της κεντρικής Μεσογείου τα ευρωπαϊκά πολεμικά θα πλέουν στην ανατολική Μεσόγειο, εξήγησε, διότι από αυτή την κατεύθυνση έρχονται όπλα.

Να κάνει περισσότερα από την επιτήρηση των ναυτικών οδών

Ο Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι η παρουσία των ευρωπαϊκών πολεμικών στη Μεσόγειο δεν θα μετατραπεί σε πόλο έλξης για τους μετανάστες που θέλουν να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι προς τις ακτές ευρωπαϊκών χωρών. Επέμεινε ότι ο φόβος αυτός δεν βασίζεται σε γεγονότα.

Η ναυτική αποστολή της ΕΕ, στην οποία αναμένεται να δοθεί άλλο όνομα, όχι το τρέχον Επιχείρηση Σοφία, θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα από απλώς να επιτηρεί τις ναυτικές οδούς, επισήμανε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ.

«Η επιτήρηση και μόνο δεν αρκεί», τόνισε. «Η επιτήρηση [δεν εμποδίζει] την εμπορία όπλων, ορισμένα από τα οποία δεν διέρχονται από τη θάλασσα αλλά από την ξηρά, και εκεί επίσης θα πρέπει να επιτηρούμε, να αναφέρουμε και να αντιδρούμε», πρόσθεσε.

Ακόμη, στη συνέντευξή του στη Βελτ ο Μπορέλ παροτρύνει τα ευρωπαϊκά κράτη να μεγεθύνουν τη συνεισφορά δυνάμεών τους στην αχανή περιοχή του Σαχέλ, όπου η Γαλλία ηγείται αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας. Η κυβέρνηση της Γερμανίας ειδικά επέλεξε να αποφύγει αρκετές φορές να αναπτύξει στοιχεία των ειδικών δυνάμεών της στην περιοχή αυτή της Αφρικής.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις