Παρασκευή, 29 Μαρ.
16oC Αθήνα

Μπουρούντι: 110 νεκροί και τραυματίες σε μεγάλη φωτιά σε φυλακές – Βραχυκύκλωσαν αυτοσχέδιες πρίζες κρατουμένων

Μπουρούντι: 110 νεκροί και τραυματίες σε μεγάλη φωτιά σε φυλακές – Βραχυκύκλωσαν αυτοσχέδιες πρίζες κρατουμένων
Reuters

Ανείπωτη τραγωδία στο Μπουρούντι της Αφρικής. Τουλάχιστον 38 κρατούμενοι σκοτώθηκαν και 69 τραυματίστηκαν σε μεγάλη φωτιά στη φυλακή της πρωτεύουσας Γκιτέγκα.

Μέσα στις φλόγες της κεντρικής φυλακής της πρωτεύουσας του Μπουρούντι, την Γκιτέγκα, 38 κρατούμενοι βρήκαν τραγικό θάνατο και άλλοι 69 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της αφρικανικής χώρας, Πρόσπερ Μπαζομπάνζα.

Από τη φωτιά καταστράφηκαν ολοσχερώς ορισμένες πτέρυγες της φυλακής όπου επικρατούσε υπερπληθυσμός: στα τέλη Νοεμβρίου στεγάζονταν εκεί 1.539 κρατούμενοι, ενώ οι θέσεις υπό κανονικές συνθήκες είναι μόνο 400, με βάση στοιχεία της σωφρονιστικής υπηρεσίας.

Ο αντιπρόεδρος, που επισκέφθηκε τη φυλακή μαζί με τέσσερις υπουργούς, είπε ότι 12 κρατούμενοι πέθαναν από ασφυξία και άλλοι 26 από εγκαύματα. Από τους 69 τραυματίες, οι 34 χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομεία.

Μπουρούντι: «Θα καούμε ζωντανοί – Δεν μας άνοιγαν τις πόρτες»

Η πυρκαγιά ξεκίνησε γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Τρίτης (07.12.2021), την ώρα που οι κρατούμενοι κοιμούνταν. «Αρχίσαμε να φωνάζουμε ότι θα καούμε ζωντανοί όταν είδαμε τις φλόγες να υψώνονται, αλλά οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να ανοίξουν τις πόρτες της πτέρυγας λέγοντας ότι αυτές ήταν οι εντολές τους», είπε ένας κρατούμενος. «Δεν ξέρω πώς γλίτωσα εγώ, άλλοι απανθρακώθηκαν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με πολλές πηγές, οι κρατούμενοι βρέθηκαν παγιδευμένοι επειδή οι φύλακες δεν είχαν τα κλειδιά για ορισμένες πτέρυγες. Τη νύχτα τα κλειδιά τα κρατά ένας υπεύθυνος που δεν βρισκόταν εκεί. Ορισμένοι κατάφεραν να βγουν σκαρφαλώνοντας στις ψευδοροφές.

«Κάποιοι βρήκαν έξω γυμνοί. Άλλοι δεν έχουν πλέον παρά μόνο τα ρούχα που φορούσαν εκείνη την ώρα», αφηγήθηκε ένας μάρτυρας, αναφέροντας ότι κρεβάτια, σκεπάσματα και ό,τι άλλο υπήρχε μέσα στα κελιά κάηκαν ολοσχερώς.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η φωτιά ξεκίνησε από την πτέρυγα των κρατουμένων του κοινού ποινικού δικαίου. Η φυλακή έχει άλλες τρεις πτέρυγες: μία για τις γυναίκες, μία για τους ανήλικους και μία, υψίστης ασφαλείας, για τους πολιτικούς κρατουμένους.

Μπουρούντι: «Άναρχες καλωδιώσεις» στα κελιά των κρατουμένων 

Το υπουργείο Εσωτερικών, Κοινοτικής Ανάπτυξης και Δημόσιας Ασφάλειας, ανέφερε μέσω του Twitter ότι η πυρκαγιά οφείλεται σε βραχυκύκλωμα. Ο αντιπρόεδρος Μπαζομπάνζα από την πλευρά του υποστήριξε ότι οι κρατούμενοι έκαναν «άναρχες καλωδιώσεις» για να έχουν «πρίζες για να φορτίζουν τηλέφωνα ή να τοποθετούν μια λυχνία για να έχουν φωτισμό και εξαιτίας αυτών προκλήθηκαν «τεράστιες ζημιές».

Μια αστυνομική πηγή είπε στο Γαλλικό πρακτορείο ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις καθυστέρησαν να φτάσουν στη φυλακή και ότι το πρώτο όχημα πήγε δύο ώρες μετά την εκδήλωση της φωτιάς.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις