Πέμπτη, 2 Μαΐ
17oC Αθήνα

Νέα Ζηλανδία: Απαγορεύεται η πώληση τσιγάρων σε όσους γεννήθηκαν μετά το 2008

καπνός

Η Νέα Ζηλανδία απαγορεύει πλέον δια νόμου την πώληση τσιγάρων και προϊόντων καπνού για τα άτομα που έχουν γεννηθεί από το 2008 και μετά, προσπαθώντας έτσι να βάλει τέλος στο κάπνισμα.

Πρακτικά αυτό που προσπαθεί να επιτύχει η Νέα Ζηλανδία είναι να απαγορεύσει οριστικά το κάπνισμα για όλες τις μελλοντικές γενιές, ενώ είναι η πρώτη χώρα που ψήφισε ποτέ τέτοιο νόμο για την πώληση τσιγάρων.

Η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ το 2023 και αποτελεί βασικό μέρος των προσπαθειών της Νέας Ζηλανδίας να καταστήσει τη χώρα «χωρίς τον καπνό» έως το 2025, μια εκστρατεία που έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και χρόνια.

Ο υπουργός Υγείας, μάλιστα, δήλωσε πως «χιλιάδες άνθρωποι θα ζήσουν μεγαλύτερη και υγιέστερη ζωή και το σύστημα υγείας θα εξοικονομήσει 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια καθώς δε θα χρειαστεί να θεραπεύσει ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα».

Αξίζει να σημειωθεί, πως ήδη το κάπνισμα έχει μειωθεί σημαντικά στη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μόλις το 8% των ενηλίκων καπνίζει καθημερινά, ενώ το 2021 κάπνιζε το 9,4%.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει του λιανοπωλητές καπνού σε μόλις 600 σε εθνικό επίπεδο.

«Σημαίνει ότι η νικοτίνη θα μειωθεί σε μη εθιστικά επίπεδα και οι κοινότητες θα είναι απαλλαγμένες από τον πολλαπλασιασμό και τη συγκέντρωση εμπόρων που πωλούν προϊόντα καπνού σε ορισμένες περιοχές», είπε ο υπουργός υγείας.

Ωστόσο, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα αναπτυχθεί μια νέα μαύρη αγορά τσιγάρων. «Ο υπόκοσμος θα είναι πολύ χαρούμενος», έγραψε σε δήλωση η Μπρουκ βαν Βέλντεν, αναπληρωτής αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος ACT.

Οι υποστηρικτές της νομοθεσίας τη γιορτάζουν ως τεράστια νίκη για τη δημόσια υγεία, σημειώνει ο Futurism.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις