Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Νέα Ζηλανδία: Στους 50 ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση του μακελάρη

Νέα Ζηλανδία: Στους 50 ανέρχονται οι νεκροί από την επίθεση του μακελάρη
photo Reuters

Οι νεκροί από την επίθεση που εξαπέλυσε ο 28χρονος Μπρέντον Τάραντ σε δύο τεμένη στην πόλη Κράιστσερτς ανέρχονται πλέον στους 50, ανακοίνωσε απόψε η αστυνομία στη Νέα Ζηλανδία.

«Από χθες το βράδυ, καταφέραμε να περισυλλέξουμε όλα τα θύματα και από τις δύο τοποθεσίες και κατά την επιχείρηση αυτή εντοπίσαμε άλλον έναν νεκρό» είπε ο Μάικ Μπους, ο διοικητής της αστυνομίας στη Νέα Ζηλανδία, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από τα πυρά του Τάραντ τραυματίστηκαν 50 άνθρωποι. Από αυτούς οι 36 –οι δύο σε κρίσιμη κατάσταση– νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο του Κράιστσερτς ενώ ένα μικρό κορίτσι έχει μεταφερθεί στο παιδιατρικό νοσοκομείο Στάρσιπ του Όκλαντ.

Ο Μπους είπε ότι τα μέτρα ασφαλείας γύρω από τα τζαμιά θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να βεβαιωθούν οι αρχές ότι δεν υπάρχει καμία απειλή. Πρόσθεσε επίσης ότι μέχρι στιγμής μόνο ένα πρόσωπο διώκεται για τις επιθέσεις και ότι οι δύο άλλοι ύποπτοι που είχαν προσαχθεί δεν εμπλέκονται στην υπόθεση.

Επιβεβαιώθηκε η επίσκεψη του μακελάρη σε Κροατία και Βοσνία

Στο μεταξύ επιβεβαιώθηκε και επίσημα πως ο Μπράντον Τάραντ, ο ακροδεξιός δολοφόνος που πραγματοποίησε την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση σε δύο τζαμιά στην πόλη Κράιστσερτς στη Νέα Ζηλανδία, είχε μεταβεί στα τέλη του 2016 και στις αρχές του 2017 στην Κροατία στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Δεν είναι ακόμη σαφές τι πήγε να κάνει αλλά υπάρχουν υποψίες ότι το ταξίδι του εκεί περιελάμβανε και κάποια παραστρατιωτική εκπαίδευση.

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς ανέφερε ότι το υπουργείο Εσωτερικών στο Ζάγκρεμπ επιβεβαίωσε ότι ο Ταραντ ήταν στην Κροατία από τα τέλη Δεκεμβρίου 2016 έως τις αρχές του 2017. «Εκείνη την εποχή δεν ήταν άτομο που είχε απασχολήσει τις Αρχές», πρόσθεσε ο Πλένκοβιτς.

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο Tάραντ παρέμεινε στην Κροατία για περίπου δύο εβδομάδες και επισκέφθηκε το Ζάγκρεμπ και διάφορες πόλεις στην ακτή της Αδριατικής, συμπεριλαμβανομένου του Ντουμπρόβνικ.

Η βοσνιακή συνοριακή αστυνομία επιβεβαίωσε ότι ο Tάραντ εισήλθε στη Βοσνία στις 2 Ιανουαρίου 2017. Ο Τάραντ σκότωσε 41 ανθρώπους στο τέμενος Αλ Νουρ, κατόπιν πήγε με το αυτοκίνητό του στο τέμενος Λίνγουντ, που απέχει 5 χιλιόμετρα και σκότωσε άλλους επτά. Ένας από τους τραυματίες υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις