Κυριακή, 16 Ιουν.
25oC Αθήνα

Νέες μαρτυρίες για την πτήση της Singapore Airlines: «Κάποιοι επιβάτες έκαναν τούμπες, υπήρχε αίμα παντού»

Νέες μαρτυρίες για την πτήση της Singapore Airlines: «Κάποιοι επιβάτες έκαναν τούμπες, υπήρχε αίμα παντού»
Reuters

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιβατών από την πτήση της Singapore Airlines. Επιβάτης σε κατάσταση σοκ, περιέγραψε πώς όσοι ήταν όρθιοι κατά τη διάρκεια της μοιραίας πτήσης της Singapore Airlines χτύπησαν στην οροφή της καμπίνας και ήταν σαν να έκαναν τούμπες, καθώς ξαφνικά υπήρξαν έντονες αναταράξεις.

Οι αναταράξεις, που σημειώθηκαν πάνω από τη Μιανμάρ περίπου 10 ώρες μετά την πτήση από το Heathrow του Λονδίνου στη Σιγκαπούρη, προκάλεσαν πανικό εντός του αεροσκάφους, με έναν Βρετανό 73χρονο να παθαίνει από καρδιακή προσβολή και περισσότερους από 80 ανθρώπους να τραυματίζονται.

Συγκλονιστικές εικόνες από το εσωτερικό του αεροσκάφους έδειξαν την καμπίνα γεμάτη συντρίμμια καθώς οι έντρομοι επιβάτες προσπαθούσαν απεγνωσμένα να σταματήσουν την αιμορραγία από τα τραύματά τους.

«Ήταν η χειρότερη πτήση της ζωής μου» λέει επιβάτης που ταξίδευε να πάει στον γάμο του γιου του

Ένας επιβάτης, με το όνομα Τζέρι, ο οποίος ταξίδευε για να πάει στον γάμο του γιου του με την μοιραία πτήση SQ321, δήλωσε ότι ήταν «η χειρότερη πτήση της ζωής μου».


Μιλώντας σε δημοσιογράφους του BBC με επίδεσμο να καλύπτει μέρος του κεφαλιού του, είπε:

«Ξαφνικά το αεροπλάνο βυθίστηκε… Δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση, και κατέληξα να χτυπήσω το κεφάλι μου στην οροφή της καμπίνας, όπως και η γυναίκα μου. Μερικοί άνθρωποι που περπατούσαν κατέληξαν να κάνουν τούμπες. Ήταν απαίσιο», είπε.

Το αεροπλάνο που μετέφερε 211 επιβάτες και 18 άτομα πλήρωμα πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Μπανγκόκ, όπου το ιατρικό προσωπικό χρησιμοποίησε φορεία για να μεταφέρει τους τραυματίες σε ασθενοφόρα που περίμεναν στον διάδρομο.

Συνολικά 131 επιβάτες και 12 άτομα πλήρωμα μεταφέρθηκαν με άλλη πτήση στη Σιγκαπούρη, με το αεροπλάνο να προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Changi το πρωί της Τετάρτης (22.05.2024).

Ανακουφισμένοι συγγενείς χαιρέτησαν τους οικείους τους με αγκαλιές, αλλά όλοι ήταν πολύ συγκλονισμένοι για να μιλήσουν σε δημοσιογράφους που περίμεναν.

Ο Τζος, ένας άλλος επιβάτης, είπε ότι λιποθύμησε εν μέσω των σφοδρών αναταράξεων. Όταν συνήλθε, είπε ότι λίμνες αίματος είχαν σχηματιστεί στο πάτωμα της καμπίνας.

«Υπήρχε νερό παντού, αίμα παντού, τα υπάρχοντα των επιβατών ήταν απλά διασκορπισμένα παντού στο αεροπλάνο», ανέφερε η Times.
Ο άτυχος 73χρονος που έχασε τη ζωή του

Το θύμα της θανατηφόρας πτήσης ήταν ο Τζεφ Κίτσεν, 73 ετών, ο οποίος βρισκόταν έκανε ένα από τα τελευταία του μεγάλα ταξίδια με τη σύζυγό του, η οποία νοσηλεύεται ακόμα στο νοσοκομείο.

Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι ο ηλικιωμένος είχε βοηθήσει στη συγκέντρωση χρημάτων για τοπικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας με μια τοπική θεατρική ομάδα, και εκείνος και η σύζυγός του πέρασαν το Σαββατοκύριακο με τα εγγόνια τους πριν φύγουν για το ταξίδι τους.

Ο συνταξιούχος ασφαλιστής και η σύζυγός του, από το Thornbury, κοντά στο Πρίστολ, ταξίδευαν στο εξωτερικό για διακοπές έξι εβδομάδων στη Νοτιοανατολική Ασία, την Ινδονησία και την Αυστραλία όταν άρχισαν οι καταστροφικές αναταράξεις περίπου 11 ώρες μετά την πτήση τους από το Χίθροου.

Χθες, γείτονες είπαν στη MailOnline ότι αντιμετώπιζε καρδιακά προβλήματα τα τελευταία χρόνια και του είχαν τοποθετήσει στεντ.

Ο στενός φίλος Steve Dimond, 73 ετών, που μένει λίγα σπίτια μακριά από το σπίτι του δήλωσε:

«Δεν θα το πιστεύατε, συνέχισε κανονικά και ήταν πολύ γυμνασμένος και δραστήριος. Ασχολούταν πολύ με ερασιτεχνικά θεατρικά έργα και με βοηθούσε να φτιάξω σκηνικά για την νέα μας παραγωγή. Ήταν καλός τραγουδιστής, εξαιρετικός ηθοποιός, ήταν στην επιτροπή, αγαπούσε το μουσικό θέατρο.

«Αυτός και η γυναίκα του αγαπούσαν τη ζωντανή μουσική, όλων των ειδών, τη φολκ, τη τζαζ, όλες. Γνωρίζει τη γυναίκα του από τότε που ήταν έφηβοι, ήταν ένα υπέροχο ζευγάρι. Είναι ένα τρομερό σοκ, ήταν πραγματικά πολύ καλός άνθρωπος. Ήταν πολύ περιπετειώδεις και σχεδίαζαν τις διακοπές για πολύ καιρό. Πέρασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο με τα εγγόνια τους γιατί δεν θα τα έβλεπαν για λίγο καιρό». 

Σε ανάρτηση στο Facebook που κοινοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης, το Thornbury Musical Theatre Group στο Bristol ανέφερε:

«Με βαριά καρδιά μαθαίνουμε τα συγκλονιστικά νέα του θανάτου του εκλεκτού μας συνεργάτη και φίλου Geoff Kitchen στο πρόσφατο περιστατικό της Singapore Airlines.

Ο Geoff ήταν πάντα κύριος. Με την απόλυτη εντιμότητα και ακεραιότητα του, έκανε πάντα το σωστό για την ομάδα. Η δέσμευσή του στο TMTG ήταν αδιαμφισβήτητη και έχει υπηρετήσει την ομάδα και την τοπική κοινότητα του Thornbury για πάνω από 35 χρόνια, κατέχοντας διάφορα αξιώματα μέσα στην ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, του ταμία και πιο πρόσφατα του γραμματέα. Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί με τη σύζυγό του και την οικογένειά του αυτή τη δύσκολη στιγμή και σας ζητάμε να σεβαστείτε την ιδιωτικότητά τους».

Επιβάτες της μοιραίας πτήσης είπαν πώς εκείνοι και το πλήρωμα προσπάθησαν απεγνωσμένα να σώσουν τη ζωή του 73χρονου κάνοντας ΚΑΡΠΑ, καθώς και να φροντίσουν άλλους τραυματισμένους επιβάτες.

Η ανακοίνωση της Singapore Airlines για την πτήση

Η Singapore Airlines ανέφερε ότι η πτήση αντιμετώπισε «ξαφνικές ακραίες αναταράξεις» πάνω από την λεκάνη Irrawaddy της Μιανμάρ στα 37.000 πόδια περίπου 10 ώρες μετά την αναχώρηση.

Το αεροσκάφος έπεσε σε ένα τρομακτικό κενό αέρος και έκανε «βουτιά» 6.000 πόδια σε μόλις πέντε λεπτά, με την ξαφνική πτώση να προκαλεί χάος εντός του αεροσκάφους και να αναγκάσει το αεροπλάνο να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο Suvarnabhumi της Μπανγκόκ.

Τρομοκρατημένοι επιβάτες περιέγραψαν πώς είχαν ελάχιστη ή καμία προειδοποίηση προκειμένου να βάλουν τις ζώνες ασφαλείας τους πριν χάσει ύψος ξαφνικά το αεροσκάφος την ώρα που το πλήρωμα σέρβιρε πρωινό, με έναν επιβάτη να λέει ότι οι άνθρωποι «εκτοξεύτηκαν στο ταβάνι» καθώς το αεροπλάνο έκανε «ελεύθερη πτώση».

Πληροφορίες από Dailymail, BBC

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις