Κόσμος

Νετανιάχου: Αρχιτρομοκράτης ο Σουλεϊμανί! Όποιος μας επιτεθεί θα λάβει ηχηρή απάντηση

«Οι ΗΠΑ δεν έχουν καλύτερο φίλο από το Ισραήλ και το Ισραήλ καλύτερο φίλο από τις ΗΠΑ», είπε ο Νετανιάχου, δικαιολογώντας πλήρως τον φόνο του Σουλεϊμανί.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το Ισραήλ θα απαντήσει με «ηχηρό» τρόπο σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν, προειδοποίησε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έπειτα από την εκτόξευση ιρανικών πυραύλων εναντίον βάσεων στο Ιράκ όπου σταθμεύουν στρατιώτες των ΗΠΑ.

Ο Νετανιάχου είχε υποστηρίξει την περασμένη Παρασκευή το φονικό πλήγμα των Ηνωμένων Πολιτειών που είχε στόχο τον ισχυρό Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί στη Βαγδάτη, χαρακτηρίζοντάς τo «νόμιμη άμυνα» και αποτίοντας φόρο τιμής στον σύμμαχό του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είχε απαντήσει στις δηλώσεις υψηλόβαθμου Ιρανού αξιωματούχου, ο οποίος απείλησε την Κυριακή να μετατρέψει σε «σκόνη» ισραηλινές πόλεις, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες λάβουν «το ελάχιστο μέτρο μετά τη στρατιωτική απάντησή μας» στη δολοφονία του Σουλεϊμανί.

Όμως σήμερα, μερικές ώρες μετά τις νυκτερινές εκτοξεύσεις ιρανικών πυραύλων εναντίον βάσεων στο Ιράκ, τις οποίες παρουσίασε η Τεχεράνη ως απάντηση στη δολοφονία του Σουλεϊμανί, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σχολίασε περαιτέρω την κατάσταση στην περιοχή.

«Όποιος μας επιτεθεί θα λάβει μια ηχηρή απάντηση», δήλωσε ο Νετανιάχου.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τον Κασέμ Σουλεϊμανί «αρχιτρομοκράτη» και «αρχιτέκτονα» μιας «εκστρατείας τρόμου» στη Μέση Ανατολή, και εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, στη διάρκεια ενός συνεδρίου στην Ιερουσαλήμ παρουσία του Αμερικανού πρεσβευτή στο Ισραήλ Ντέιβιντ Φρίντμαν.

«Αυτό που λέω εδώ σήμερα ανοικτά… πολλοί ηγέτες της Μέσης Ανατολής το σκέπτονται επίσης», πρόσθεσε ο Νετανιάχου και πρόσθεσε πως, και «αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα», οι «Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν καλύτερο φίλο από το Ισραήλ και το Ισραήλ καλύτερο φίλο από τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Το Ισραήλ κατηγορεί κυρίως τον Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της δύναμης Κουντς, μιας επίλεκτης μονάδας των ιρανών Φρουρών της Επανάστασης, ότι προετοίμαζε επιθέσεις εναντίον του εβραϊκού κράτους και ότι βρισκόταν πίσω από ένα σχέδιο με στόχο να μετατραπούν οι ρουκέτες της λιβανικής Χεζμπολάχ σε πυραύλους ακριβείας που μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στο έδαφός του.

click4more: Ιράν: Η Χάιφα και στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ στόχοι των αντιποίνων για τον Σουλεϊμανί

Η Χεζμπολάχ, σύμμαχος του Ιράν που διεξήγαγε έναν πόλεμο εναντίον του Ισραήλ το 2006 στον οποίο ο Κασέμ Σουλεϊμανί είπε ότι είχε συμμετάσχει, κάλεσε σε «εκδίκηση» του φονικού πλήγματος εναντίον του πρώην αρχηγού της δύναμης Κουντς, θέτοντας όμως στο στόχαστρο μόνο αμερικανικά στρατιωτικά συμφέροντα στην περιοχή.

Η παλαιστινιακή Χαμάς, η οποία διεξήγαγε τρεις πολέμους εναντίον του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και ο επικεφαλής της οποίας Ισμαήλ Χανίγια επισκέφθηκε αυτή την εβδομάδα την Τεχεράνη προκειμένου να αποτίσει φόρο τιμής στον Κασέμ Σουλεϊμανί, καταδίκασε το αμερικανικό πλήγμα χωρίς να καλέσει σε εκδίκηση.

Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου, που διεξάγει εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές της 2ας Μαρτίου και ο οποίος θεωρεί το Ιράν τον κύριο εχθρό του Ισραήλ, υποστήριξε εξάλλου σήμερα πως οι αραβικές χώρες έχουν «αυξανόμενες σχέσεις» με το εβραϊκό κράτος.

clic4more: Νετανιάχου:“Η Τεχεράνη κατασκεύαζε πυρηνικά όπλα σε μυστική τοποθεσία”!

Το Ισραήλ δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με την πλειονότητα των αραβικών χωρών, αλλά προσεγγίζει τα τελευταία χρόνια δυνάμεις του Κόλπου όπως η Σαουδική Αραβία, οι εντάσεις της οποίας με το Ιράν αυξάνονται συνεχώς τους τελευταίους μήνες.

«Εξασφαλίζουμε την αναγνώριση του αραβικού κόσμου γιατί είμαστε ισχυροί… το κράτος του Ισραήλ είναι μια άγκυρα σταθερότητας σε αυτά τα ταραγμένα νερά», πρόσθεσε ο Νετανιάχου ο οποίος υπεραμύνθηκε παράλληλα της ανάπτυξης των ισραηλινών οικισμών στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλβανία: Σοβαρά επεισόδια σε φοιτητικές διαδηλώσεις – Πέταξαν πέτρες και τσιμεντόλιθους στο υπουργείο Παιδείας
Ένταση στα Τίρανα με δακρυγόνα, νερό υπό πίεση και προσαγωγές - Οι φοιτητές διαμαρτύρονται για το κόστος σπουδών και τις συνθήκες στα πανεπιστήμια, ενώ η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία
Hooded protesters try to break through a gate at the Education Ministry as the Albanian word "Resign" is displayed on a wall during clashes in Tirana, Albania, Tuesday, Oct. 13, 2026, joining a demonstration organized by the Flamingo protest movement demanding the resignation of Prime Minister Edi Rama.
Ισόβια στον άνδρα που έστησε τη δολοφονία του Τούπακ – Δικαίωση μετά από 30 χρόνια
Ο Ντουέιν «Κίφι Ντι» Ντέιβις καταδικάστηκε για τη δολοφονία του θρυλικού ράπερ στο Λας Βέγκας - «Χρειαστήκαμε 30 χρόνια, αλλά σήμερα θα δώσετε λόγο για τις πράξεις σας», είπε η δικαστής
Duane Davis, right, arrives for a sentencing hearing after his murder conviction in the death of rapper Tupac Shakur on Tuesday, Oct. 13, 2026, in Las Vegas.
Τουρκία: Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τον Αμερικανό πρέσβη Τομ Μπάρακ – «Διπλωματική ντροπή χωρίς προηγούμενο»
Στο στόχαστρο της τουρκικής αντιπολίτευσης ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, με αιχμές για τις συναντήσεις του στην Κωνσταντινούπολη, τη διαμονή του εκτός πρωτεύουσας και τον ρόλο του στη Μέση Ανατολή
Tom Barrack, the U.S. ambassador to Turkey and special presidential envoy to Syria and Iraq, speaks at the U.S. Iraq Business Summit at the U.S. Chamber of Commerce, Friday, July 17, 2026, in Washington.
CNN: Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ δεν είχε καμία πρόθεση να παραιτηθεί – Οι επαφές με συμμάχους και οι διαβεβαιώσεις
Το Σαββατοκύριακο είχε μεταφέρει σε πρόσωπα του περιβάλλοντός της ότι είχε λάβει διαβεβαιώσεις πως δεν θα αποπεμπόταν από τη θέση της πρέσβειρας στην Ελλάδα
Κίμπερλι Γκιλφόιλ