Κόσμος

Νιγηρία: Ελεύθεροι 10 μαθητές τρεις μήνες μετά την απαγωγή τους

Δέκα επιπλέον μαθητές, που είχαν απαχθεί στις αρχές Ιουλίου από χριστιανικό σχολείο στη βορειοδυτική Νιγηρία, αφέθηκαν ελεύθεροι την Κυριακή, δήλωσε εκπρόσωπος του σχολείου και των γονέων. 

Μετά τη μαζική απαγωγή 121 μαθητών την 5η Ιουλίου από τους κοιτώνες του γυμνασίου Βαπτιστών Bethel Secondary School, στην περιφέρεια της πόλης Καντούνα στη Νιγηρία, οι εκατό εξ αυτών έχουν αφεθεί ελεύθεροι ή μπόρεσαν να αποδράσουν, ενώ άλλοι 21 παραμένουν ακόμη στα χέρια των δραστών.

«Οι απαγωγείς απελευθέρωσαν 10 μαθητές ακόμη αφού έλαβαν τα λύτρα που ζητούσαν, όπως στις περιπτώσεις των μαθητών που είχαν αφήσει ελεύθερους προηγουμένως», εξήγησε ο αιδεσιμότατος Τζόζεφ Χαγιάμπ, χωρίς να αποκαλύψει το ύψος του ποσού που καταβλήθηκε.

«Άλλοι ένδεκα μαθητές παραμένουν σε αιχμαλωσία και ελπίζουμε ότι θα απελευθερωθούν όλοι την επόμενη φορά που θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τους κακοποιούς», είπε.

Η αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη πως συνέλαβε τρεις υπόπτους για την απαγωγή, που διαπράχθηκε πριν από σχεδόν τρεις μήνες.

Ακολούθησε σειρά παρόμοιων από βαριά οπλισμένες συμμορίες που δρουν στη βορειοδυτική και στην κεντρική Νιγηρία.

Οι συμμορίες λεηλατούν χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές κι απαγωγές τοπικών προσωπικοτήτων, ταξιδιωτών και, τελευταία, ολοένα συχνότερα μαθητών, προκειμένου να αποσπάσουν λύτρα. Δρουν με ορμητήρια καταυλισμούς στο δάσος Ρούγκου, που εκτείνεται στις νιγηριανές πολιτείες Ζαμφαρά, Κατσίνα, Καντούνα και Νίγηρα. Δεν έχουν κανένα ιδεολογικό κίνητρο, αντίθετα με τις οργανώσεις τζιχαντιστών που λυμαίνονται την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής.

Κάπου 1.000 μαθητές και φοιτητές έχουν απαχθεί από τον Δεκέμβριο, όταν οι συμμορίες άρχισαν να βάζουν συστηματικά στο στόχαστρο εκπαιδευτικά ιδρύματα. Οι περισσότεροι έχουν απελευθερωθεί, έπειτα από διαπραγματεύσεις, όμως εκατοντάδες παραμένουν στην αιχμαλωσία, σε καταυλισμούς κρυμμένους σε δασικές εκτάσεις.

Τον περασμένο μήνα, σχεδόν εκατό μαθητές ιδιωτικού μουσουλμανικού ιεροδιδασκαλείου, που είχαν απαχθεί στη δυτική Νιγηρία τον Μάιο, επανενώθηκαν με τους γονείς τους.

Αυτού του είδους οι απαγωγές αρχικά διαπράττονταν από τζιχαντιστές της Μπόκο Χαράμ. Η απαγωγή 200 και πλέον νεαρών μαθητριών από τους κοιτώνες τους στο Τσιμπόκ το 2014 είχε προκαλέσει κατακραυγή στη Νιγηρία και διεθνώς.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σκηνές χάους σε πτήση της Ryanair στην Ισπανία: Επιβάτες πήδηξαν στο κενό και τραυματίστηκαν έπειτα από λάθος συναγερμό για φωτιά
Όπως φαίνεται σε βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, κάποιοι από τους επιβάτες εγκατέλειψαν το αεροσκάφος από το δεξιό φτερό, με αποτέλεσμα πέφτοντας στο έδαφος να τραυματιστούν
Πανικός σε πτήση της Ryanair στην Ισπανία
Η Ιαπωνία προετοιμάζεται για νέους σεισμούς – Το «προφητικό» manga και οι εκκλήσεις των αρχών στους πολίτες να μην πιστεύουν σε κόμικ
Ένα manga του 1999 «προβλέπει» ισχυρό μεγα - σεισμό τον Ιούλιο, προκαλώντας ανησυχία τόσο στην Ιαπωνία όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, που αποφεύγει να επισκεφτεί για διακοπές τη χώρα
Σεισμός στην Ιαπωνία
Κραυγή αγωνίας για αγνοούμενες ανήλικες κατασκηνώτριες από τις πλημμύρες στο Τέξας - «Βγαίναμε κολυμπώντας από τα παράθυρα»
Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης είχε διασώσει ή απομακρύνει 237 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 167, ανάμεσά τους και δεκάδες παιδιά - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των ανήλικων κατασκηνωτών
Ένα drone δείχνει οχήματα βυθισμένα στα νερά μετά από καταρρακτώδεις βροχές που προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες κατά μήκος του ποταμού Guadalupe