Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

Ντόναλντ Τραμπ: Έκρυψε τα απόρρητα έγγραφα στο σπίτι του για να παρεμποδίσει τις έρευνες του FBI

Ντόναλντ Τραμπ: Έκρυψε τα απόρρητα έγγραφα στο σπίτι του για να παρεμποδίσει τις έρευνες του FBI

Τα απόρρητα έγγραφα που κατασχέθηκαν από την κατοικία του πρώην προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ «πιθανότατα τα έκρυψαν» για να παρεμποδίσουν την έρευνα του FBI σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Αυτό το διαδικαστικό έγγραφο εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν το FBI να κάνει έρευνα στις 8 Αυγούστου στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ, στο Μαρ-α-Λάγκο για να κατασχέσει έγγραφα τα οποία δεν θα έπρεπε να έχει πάρει μαζί του όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο.

Το χρονικό

Πριν από την επιχείρηση αυτήν, το FBI είχε βρει «πολλές αποδείξεις» ότι «χαρακτηρισμένα έγγραφα» βρίσκονταν ακόμη στην κατοικία του Ντόναλντ Τραμπ. Η ομοσπονδιακή αστυνομία «είχε επίσης αποδείξεις ότι κρατικά έγγραφα πιθανότατα τα έκρυψαν και τα πήραν και ότι έγιναν ενέργειες για να παρεμποδιστεί η έρευνα», συνεχίζει αυτό το έγγραφο.

Το υπουργείο περιγράφει ότι πράκτορες του FBI πήγαν για πρώτη φορά στο Μαρ-α-Λάγκο τον Ιούνιο, για να ανακτήσουν πολλούς φακέλους. Ένα μέλος της ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ τους «διαβεβαίωσε ενόρκως» ότι ήταν οι τελευταίοι που φυλάσσονταν ακόμη στο σπίτι αυτό.

Όμως στην έρευνα που έγινε τον Αύγουστο, οι αστυνομικοί βρήκαν καμιά 30αριά κιβώτια με έγγραφα που χαρακτηρίζονταν «εμπιστευτικά» ή ακόμη και «άκρως απόρρητα». Το FBI και οι νομικοί του υπουργείου αναγκάστηκαν να ζητήσουν «πρόσθετη έγκριση» για να μπορέσουν να τα μελετήσουν.

Ο Άνταμ Σιφ, ο Δημοκρατικός πρόεδρος μιας Επιτροπής Πληροφοριών στο Κογκρέσο, έκανε λόγο για «σκόπιμη εξαπάτηση» και «εξαιρετική ανεύθυνη» συμπεριφορά εκ μέρους του στενού κύκλου του Ντόναλντ Τραμπ.

Στην τελευταία σελίδα του εγγράφου, μια φωτογραφία δείχνει τα έγγραφα που κατασχέθηκαν από τις αρχές, με τη σφραγίδα «Άκρως απόρρητο» επάνω τους, σκορπισμένα σε ένα χαλί με λουλουδάτο μοτίφ.

«Είναι φρικτός ο τρόπος που το FBI, κατά τη διάρκεια της επιδρομής στο Μαρ-α-Λάγκο, πέταξε τα έγγραφα όπως να΄ ναι στο πάτωμα (ίσως για να πείσουν ότι το έκανα εγώ!)», απάντησε ο Ντόναλντ  Τραμπ μέσω της πλατφόρμας Truth Social, διαβεβαιώνοντας ότι είχε αποχαρακτηρίσει προηγουμένως ο ίδιος αυτά τα έγγραφα.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε ότι εξήγησε τη διαδικασία που οδήγησε στην έρευνα στο σπίτι ώστε «να διορθώσει το λειψό και ανακριβές αφήγημα που παρουσιάζεται στις δηλώσεις» του Ντόναλντ Τραμπ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις