Κόσμος

Ντόναλντ Τραμπ: «Κατραπακιά» από δικαστή για το εκτελεστικό διάταγμα περί ιθαγένειας

«Με βάση αυτήν την εντολή, τα μωρά που γεννιούνται σήμερα δεν υπολογίζονται ως Αμερικανοί πολίτες»

«Κατάφωρα αντισυνταγματικό» χαρακτήρισε σήμερα (23.01.2025) ο ομοσπονδιακός δικαστής του Σιάτλ το εκτελεστικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ για την ιθαγένεια

Ο δικαστής απαγόρευσε στην κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εφαρμόσει το εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο καταργείται το «δίκαιο του εδάφους», η αυτόματη απόκτηση της υπηκοότητας από όποιον γεννιέται στις ΗΠΑ.

Ο δικαστής Τζον Κόφενουρ, κατόπιν αιτήματος τεσσάρων Πολιτειών που κυβερνώνται από Δημοκρατικούς, εξέδωσε μια προσωρινή εντολή εμποδίζοντας την κυβέρνηση να εφαρμόσει το διάταγμα. Ο Τραμπ υπέγραψε αυτό το διάταγμα την Δευτέρα, αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

«Πρόκειται για μια κατάφωρα αντισυνταγματική εντολή», σχολίασε ο δικαστής απαντώντας στον δικηγόρο του υπουργείου Δικαιοσύνης που υπερασπίστηκε το διάταγμα του Τραμπ.

Οργανώσεις που προασπίζονται τα πολιτικά δικαιώματα και Δημοκρατικοί γενικοί εισαγγελείς από 22 Πολιτείες έχουν ήδη καταθέσει πέντε προσφυγές εναντίον του διατάγματος, το οποίο θεωρούν ότι παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

«Με βάση αυτήν την εντολή, τα μωρά που γεννιούνται σήμερα δεν υπολογίζονται ως Αμερικανοί πολίτες», είπε γενικός εισαγγελέας της Πολιτείας Ουάσινγκτον Λέιν Πολοζόλα κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας στο Σιάτλ. Ο Πολοζόλα, εκ μέρους των γενικών εισαγγελέων άλλων τριών Πολιτειών, της Αριζόνας, του Ιλινόι και του Όρεγκον, προέτρεψε τον δικαστή Κόφενουρ να εμποδίσει την εφαρμογή του διατάγματος, ενός κεντρικού στοιχείου στο σχέδιο του Τραμπ για την καταστολή της μετανάστευσης.

Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι με το διάταγμα παραβιάζεται το δικαίωμα που έχει κατοχυρωθεί με τη 14η Τροπολογία του Συντάγματος, η οποία αναφέρει ότι όλοι οι άνθρωποι που γεννήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολίτες της χώρας.

Με το εκτελεστικό διάταγμά του ο Τραμπ έδινε εντολή στις αμερικανικές υπηρεσίες να μην αναγνωρίζουν την υπηκοότητα παιδιών που γεννήθηκαν στις ΗΠΑ εάν κανένας από τους γονείς τους δεν είναι Αμερικανός πολίτης ή εάν δεν είναι νόμιμος, μόνιμος κάτοικος της χώρας. Κατά συνέπεια, τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά τις 19 Ιανουαρίου, θα μπορούσαν να απελαθούν, δεν θα δικαιούνταν να λάβουν αριθμό κοινωνικής ασφάλισης, διάφορα κυβερνητικά επιδόματα αλλά ούτε και να εργαστούν νόμιμα όταν μεγαλώσουν.

Η προσφυγή που κατατέθηκε στο Σιάτλ προχώρησε πιο γρήγορα από τις άλλες τέσσερις. Είχε ανατεθεί στον Κόφενουρ, ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτή από τον Ρεπουμπλικάνο, πρώην πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν.

Σύμφωνα με τις Δημοκρατικές Πολιτείες, περισσότερα από 150.000 νεογέννητα δεν θα μπορέσουν να πάρουν την υπηκοότητα εάν ισχύσει το διάταγμα του Τραμπ.

Οι Δημοκρατικοί γενικοί εισαγγελείς επισημαίνουν επίσης ότι το δίκαιο του εδάφους εδραιώθηκε αμετάκλητα πριν από 127 χρόνια, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι τα παιδιά που γεννιούνται στις ΗΠΑ από γονείς που δεν είναι Αμερικανοί πολίτες, δικαιούνται την αμερικανική υπηκοότητα.

Η 14η Τροπολογία υιοθετήθηκε το 1868 μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο και ανέτρεψε τη διαβόητη «απόφαση Ντρεντ Σκοτ» του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του 1857, που έκρινε ότι το Σύνταγμα δεν καλύπτει τους Αφροαμερικανούς σκλάβους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης στην παρέμβασή του ισχυρίστηκε ότι η 14η Τροπολογία δεν είχε ποτέ σκοπό να επεκτείνει τη χορήγηση υπηκοότητας σε όλους όσοι γεννιούνται στη χώρα. Υποστήριξε επίσης ότι η απόφαση του 1898 (ΗΠΑ εναντίον Γουόνγκ Κιμ Αρκ) αφορούσε μόνο τα παιδιά μονίμων κατοίκων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Οι ΗΠΑ βομβάρδισαν θέσεις τζιχαντιστών στη Νιγηρία τα Χριστούγεννα: «Θα υπάρξουν κι άλλοι νεκροί αν συνεχιστεί η σφαγή χριστιανών» λέει ο Τραμπ
«Είχα προειδοποιήσει ήδη αυτούς τους τρομοκράτες ότι αν δεν σταματούσαν τη σφαγή χριστιανών, θα πλήρωναν ακριβά» λέει ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ
16
Ο Πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του: «Αναθέτουμε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο στον Πρίγκιπα της Ειρήνης» – Η αναφορά του στη Γάζα και τους πρόσφυγες
«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας, οι οποίες εδώ και πολλές εβδομάδες είναι εκτεθειμένες στην βροχή, στον άνεμο και στο κρύο, αλλά και εκείνες τόσων άλλων προσφύγων κάθε ηπείρου» ανέφερε ο πάπας
πάπας λέων
Χριστουγεννιάτικη επικοινωνία Ζελένσκι με τους Αμερικανούς απεσταλμένους Γουίτκοφ και Κούσνερ για την Ουκρανία - «Ήταν μία καλή συζήτηση»
«Ελπίζω ότι οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν σήμερα με την ευκαιρία των Χριστουγέννων και οι ιδέες που συζητήσαμε θα αποδειχθούν χρήσιμες»
REUTERS