Πέμπτη, 25 Απρ.
23oC Αθήνα

Ντόναλντ, βγες απ’ τον Ρετζέπ! Ο Ερντογάν έγινε… τουϊτεράς και “χτυπά” Νετανιάχου!

Ερντογάν
Φωτογραφίες από: Reuters

– Ο Ερντογάν… ντύθηκε Δημοκράτης, ζητά αντίσταση στους καταπιεστές και μιλά για δυνάμεις κατοχής!
– Σε ένα κρεσέντο… α λά Τραμπ, ο Τούρκος πρόεδρος επιτίθεται με απανωτά μηνύματα -στα αγγλικά- μέσω Twitter στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου
– Τον κατηγορεί για εγκαθίδρυση “καθεστώτος απαρτχάιντ”, ότι έχει το αίμα των Παλαιστινίων στα χέρια του και τον συμβουλεύει να διαβάσει τις 10 εντολές!
– Εκατέρωθεν διπλωματικά “χτυπήματα” με… διωγμούς πρεσβευτών και η υφήλιος “βράζει”!
– Την ίδια ώρα, δύο ακόμη νεκροί στην Γάζα προστέθηκαν στους 60 της “ματωμένης Δευτέρας”

Μια μικρή… μετάλλαξη παρατηρείται τις τελευταίες ώρες όσον αφορά στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τόσο ως προς τις επικοινωνιακές του μεθόδους, όσο και όσον αφορά στα λεγόμενά του.

Φυσικά και έχει… ατζέντα, ωστόσο η σημειολογία δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ο Ερντογάν, λοιπόν, έχει εξαπολύσει μια λυσσαλέα επίθεση εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Αφορμή φυσικά το αιματηρό σφυροκόπημα στην Λωρίδα της Γάζας τις τελευταίες ώρες, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν και την Τρίτη, 15.05.2018 δύο άνθρωποι, πέρα από τους 60 νεκρούς και τους χιλιάδες τραυματίες της “ματωμένης Δευτέρας“.

Εδώ όμως παρατηρείται και η “μετάλλαξη”. Οι επιθέσεις εναντίον του Νετανιάχου έρχονται με απανωτά μηνύματα μέσω Twitter. Εξ ου και η… ταύτιση με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Δεύτερον, τα μηνύματα είναι γραμμένα στα αγγλικά, προφανώς για να το καταλάβει… όλη η υφήλιος. Κι αυτό είναι αξιοσημείωτο, αφού ο Τούρκος πρόεδρος αφενός δεν μιλά… γρι αγγλικά κι αφετέρου χρησιμοποιεί την τουρκική γλώσσα στην συντριπτική πλειοψηφία των αναρτήσεων στον προσωπικό του λογαριαμό στο Twitter.

Υπάρχει όμως και μια ακόμη ένδειξη “μετάλλαξης”. Κι αυτό διότι στο τελευταίο του μήνυμα, μιλά για “αλληλεγγύη”, για “αντίσταση”, για “καταπιεστές”. Έννοιες που μοιάζουν ως… ανέκδοτο στο καθεστώς που έχει εγκαθιδρύσει στην γείτονα εδώ και πολύ καιρό, την ώρα μάλιστα που στο πλάι της Μέι έκανε έκκληση για το αιματοκύλισμα στην Γάζα.

Τι λέει, λοιπόν, στο τελευταίο του μήνυμα; Τα εξής: “Υπενθύμιση προς τον Νετανιάχου:

Η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση και οι Παλαιστίνιοι δεν είναι τρομοκράτες. Είναι ένα κίνημα αντίστασης που υπερασπίζεται την παλαιστινιακή πατρίδα ενάντια σε μια δύναμη κατοχής.

Ο κόσμος στέκεται με αλληλεγγύη δίπλα στον λαό της Παλαιστίνης ενάντια στους καταπιεστές του“!

Δείτε την ανάρτηση του Ερντογάν

“Καθεστώς απαρτχάιντ”!

Νωρίτερα, σε άλλο tweet, ο “σουλτάνος” ανέφερε: “Ο Νετανιάχου είναι ο πρωθυπουργός ενός κράτους απαρτχάιντ το οποίο έχει καταλάβει την γη ενός ανυπεράσπιστου λαού για περισσότερα από 60 χρόνια, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Έχει το αίμα των Παλαιστινίων στα χέρια του και δεν μπορεί να καλύψει εγκλήματα με το να επιτίθεται στην Τουρκία.

Θέλεις ένα μάθημα για την ανθρωπότητα;

Διάβασε τις δέκα εντολές“.

Δείτε το tweet

Τι προκάλεσε την… έκρηξη του Ερντογάν

Αφορμή για την οργή του Ερντογάν, ήταν η “επίθεση” που εξαπέλυσε εναντίον του ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά τις έντονες επικρίσεις του τελευταίου για την δολοφονία Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε πως δεν θα πάρει “μαθήματα ηθικής”, από κάποιον που – όπως είπε – είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της Χαμάς.

Click4more: Το ματωμένο φόρεμα της Ιβάνκα Τραμπ στη Γάζα

«Ο Ερντογάν είναι μεταξύ των μεγάλων υποστηρικτών της Χαμάς και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι καταλαβαίνει πλήρως την τρομοκρατία και τις σφαγές. Προτείνω να μην μας κάνει μαθήματα ηθικής», αναφέρει ο Νετανιάχου σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Την 1η Απριλίου ο Νετανιάχου είχε δηλώσει πως ο ισραηλινός στρατός «δεν έχει να δεχθεί μαθήματα ηθικής από εκείνον που βομβαρδίζει αδιακρίτως αμάχους εδώ και χρόνια», αναφερόμενος στην Τουρκία.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς, ότι υποκινεί τη βία στα σύνορα του θύλακα αυτού με το Ισραήλ.

Ερντογάν

«Γενοκτονία των Παλαιστινίων»

Ένθερμος υπερασπιστής των Παλαιστινίων, έτσι εμφανίζεται τουλάχιστον, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε χθες το Ισραήλ ότι είναι «κράτος τρομοκράτης» και για «γενοκτονία». Η Τουρκία ανακάλεσε επίσης για διαβουλεύσεις τους πρεσβευτές της στο Ισραήλ και στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη χθεσινή μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Τούρκος πρόεδρος κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Παρασκευή.

Click4more: «Ξεγυμνώθηκε» στο BBC! Άγριο «κράξιμο» στον… ανήμπορο σουλτάνο [vid]

Προσέθεσε πως η χώρα του ζήτησε έκτακτη σύγκληση την Παρασκευή του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, που αποτελείται από 57 μέλη και έχει την έδρα της στη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να καταδικάσει την απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο πρόεδρος Ερντογάν αποκατέστησε τις σχέσεις της χώρας του με το Ισραήλ το 2016 έπειτα από μια κρίση που είχε ξεσπάσει το 2010 λόγω μιας φονικής ισραηλινής επιδρομής σε ένα σκάφος που είχε ναυλωθεί από μια τουρκική ανθρωπιστική ΜΚΟ για να προσπαθήσει να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας.

Αμέτρητα τα “μηνύματα” του Ερντογάν

Ερντογάν

Όπως προαναφέραμε, χθες, την ημέρα που 60 άνθρωποι πέθαναν και χιλιάδες τραυματίστηκαν στην Λωρίδα της Γάζας, ο Ερντογάν έστειλε το πρώτο… μήνυμα.

Σήμερα, όμως, δόθηκε και το δεύτερο «χτύπημα». Συγκεκριμένα, η Τουρκία ζήτησε από τον πρεσβευτή του Ισραήλ στην Άγκυρα να εγκαταλείψει τη χώρα προσωρινά.

Click4more: Απίστευτη προκλητικότητα από τις ΗΠΑ στον ΟΗΕ για του νεκρούς Παλαιστίνιους

Κάτι που συνέβη, φυσικά, σε ενδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων χθες από ισραηλινές σφαίρες στη λωρίδα της Γάζας, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος.

Ο πρεσβευτής Εϊτάν Ναέχ κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και του ζητήθηκε να «επιστρέψει στη χώρα του για κάποιον καιρό», δήλωσε ένας αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών την επομένη της απόφασης της Τουρκίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις.

Ο Ναέχ υπηρετεί στην πρεσβεία στην Άγκυρα από τον Δεκέμβριο του 2016.

Και μόνο, βεβαίως, το γεγονός που του ζητήθηκε να φύγει για… κάποιον καιρό, αποδεικνύει πως πρόκειται για ένα ιδιότυπο καψόνι…

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις