Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

«Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να προωθήσει τουρκικά συμφέροντα»

«Ο Ερντογάν εκμεταλλεύεται την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να προωθήσει τουρκικά συμφέροντα»
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκμεταλλεύεται το ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, για να προωθήσει θέματα που αφορούν τα συμφέροντα της Άγκυρας, εκτιμά η Ντόροθι Σμιθ, ερευνήτρια στο Ifri (Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων).

Μιλώντας στην εφημερίδα Les Échos, η ερευνήτρια υπενθυμίζει ότι υπάρχει προηγούμενο της Τουρκίας με τις σκανδιναβικές χώρες, όταν η Άγκυρα αντιτάχθηκε στην επιλογή του Δανού Ράσμουσεν στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ και θεωρεί πως το ίδιο συμβαίνει και τώρα με τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Σμιθ επισημαίνει, μάλιστα, ότι από τη στιγμή που διορίστηκε Τούρκος αναπληρωτής, τότε άρθηκαν και οι αντιρρήσεις της Άγκυρας.

Στο σήμερα, για το ενδεχόμενο να συναινέσει η Τουρκία στην ένταξη μόνο της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η Σμιθ σημειώνει πως «το γεγονός ότι στοχοποιούν τη Σουηδία, η οποία υπήρξε η πλέον συνεπής υποστηρίκτρια της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, δείχνει ότι η Ατλαντική Συμμαχία είναι σήμερα πιο σημαντική από την ΕΕ για την Τουρκία».

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι η Άγκυρα θέλει να προωθήσει «τα συμφέροντά της», ιδίως σε σχέση με τον ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του κουρδικού PKK, που ωθεί τους Τούρκους σε πολύ επικίνδυνες επιχειρήσεις στο Ιράκ, ενώ καταλήγει ότθ η Τουρκία εμπλέκεται σε πολλά μέτωπα τον τελευταίο καιρό.

«Η Τουρκία ελέγχει τα στενά και εμπλέκεται σε όλα τα ζητήματα της αμερικανικής αποχώρησης από τη Μέση Ανατολή. Είχε διαπραγματευτεί με τους Αμερικανούς την εξασφάλιση του αεροδρομίου της Καμπούλ μέχρι που παρενέβησαν οι Ταλιμπάν. Η Τουρκία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία θα αποτελέσει τεράστιο ζήτημα, όπως και στη Συρία (…). Και βρίσκεται σε έναν αγώνα για επιρροή με τη Γαλλία στη Μεσόγειο», εξηγεί η Σμιθ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις