Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Ο Γουόρεν Μπάφετ δωρίζει άλλα 3,6 δισεκ. δολάρια σε φιλανθρωπικά ιδρύματα

Ο Γουόρεν Μπάφετ δωρίζει άλλα 3,6 δισεκ. δολάρια σε φιλανθρωπικά ιδρύματα

Ο Γουόρεν Μπάφετ δώρισε περίπου 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές της Berkshire Hathaway Inc σε πέντε φιλανθρωπικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων είναι και το ίδρυμα του Μπιλ και της Μελίντα Γκέιτς.

Η συγκεκριμένη είναι η μεγαλύτερη δωρεά που έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Γουόρεν Μπάφετ στα πλαίσια του σχεδίου του να μοιράσει το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του σε διάφορα ιδρύματα.

Σύμφωνα με την Berkshire, η 14η ετήσια δωρεά περιλαμβάνει 16,81 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας. Με τα χρήματα αυτά το συνολικό ποσό που έχει διαθέσει σε φιλανθρωπίες ο Μπάφετ ξεπερνά τα 34,5 δισεκατομμύρια αφότου δεσμεύτηκε, το 2006, ότι θα μοιράσει τις μετοχές του.

Τα τέσσερα πέμπτα αυτής της δωρεάς πηγαίνουν στο Ίδρυμα Γκέιτς. Τα υπόλοιπα στο Ίδρυμα Σούζαν Τόμσον Μπάφετ –από το όνομα της εκλιπούσας συζύγου του– και σε άλλα ιδρύματα που διοικούνται από τα παιδιά του, τον Χάουαρντ, τη Σούζαν και τον Πίτερ.

Από το 1965 ο Γουόρεν Μπάφετ έχει μετατρέψει την Berkshire σε έναν κολοσσό στον οποίο ανήκουν εταιρείες όπως οι σιδηρόδρομοι BNSF, οι ασφάλειες αυτοκινήτων Geico και τα παγωτά Dairy Queen.

Μετά και τη νέα δωρεά, ο Μπάφετ θα έχει στην κατοχή του το 15,7% της Berskhire, μολονότι έχει ήδη μοιράσει σχεδόν το 45% των μετοχών που είχε το 2006. Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, είναι ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με περιουσία που αγγίζει τα 87,5 δισεκ. δολάρια. Στην κορυφή της λίστας του Forbes βρίσκεται ο Τζεφ Μπέζος, ο ιδιοκτήτης της Amazon, με 157,8 δισεκ. δολάρια. Η Berkshire επένδυσε στην Amazon, για πρώτη φορά, στις αρχές της φετινής χρονιάς.

Οι Γκέιτς και τα ιδρύματα της οικογένειας Μπάφετ συνήθως πωλούν τις μετοχές για να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές τους, όπως επιθυμεί και ο ίδιος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις