Σάββατο, 25 Μαΐ
20oC Αθήνα

Ο Ικαριώτικος από την μπάντα των ενόπλων δυνάμεων στον Λευκό Οίκο

Ο Ικαριώτικος από την μπάντα των ενόπλων δυνάμεων στον Λευκό Οίκο

Για ακόμη μία χρονιά ο Λευκός Οίκος γιόρτασε την 25η Μαρτίου και την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας με επιφανή μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας και φυσικά την παρουσία του Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο, την παράσταση έκλεψε η μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Βίντεο που προβλήθηκε στην τηλεόραση της ΕΡΤ, δείχνει τη μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ έξω από την εκδήλωση για την 25η Μαρτίου στον Λευκό Οίκο να παίζει τον Ικαριώτικο, ενώ λίγο πριν ξεκινήσει το τραγούδι ακούγεται κάποιος να φωνάζει «ώπα!».

Η τραγουδίστρια ενθουσιασμένη από τον ξεσηκωτικό ρυθμό αρχίζει να τραγουδά με σπασμένα ελληνικά. 

 

Ο Τζο… Μπαϊντενόπουλος

Ο Τζο Μπάιντεν, ανοίγοντας την ομιλία του θύμισε συγκινημένος πως όταν ήταν 29 ετών οι ελληνοαμερικανοί με την ψήφο τους και την καθοριστική στήριξη τους τον βοήθησαν να εκλεγεί Γερουσιαστής στο Ντελάγουερ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για το υψηλότερο αξίωμα του πλανήτη. Και αυτό είναι ένας από τους λόγους που βρίσκομαι εδώ σήμερα στην κοινότητά σας, είπε ο κ. Μπάιντεν.

Ο Τζο Μπάιντεν που εμφανίστηκε καταχειροκροτούμενος στην αίθουσα μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Λίγο νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος είχε σε πολύ θερμό κλίμα κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, την πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Κατερίνα Νασίκα, καθώς και άλλα ηγετικά στελέχη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

Ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε εκτενώς για τους ιστορικούς δεσμούς του με την χώρα μας, επανέλαβε το παρατσούκλι «Μπαϊντενόπουλος» το οποίο – όπως είπε – είναι το δεύτερο όνομα του, ευχαρίστησε την ελληνοαμερικανική κοινότητα για τον ρόλο της και την συνεισφορά της και τόνισε πως το πείσμα, η επιμονή, η αξιοπρέπεια και το όραμα των Ελλήνων είναι αξιοθαύμαστα. Με αναφορά στον Αριστοτέλη είπε ότι «φίλοι είναι δυο ψυχές σε ένα σώμα και αυτό είναι η Αμερική και η Ελλάδα».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και η αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια, Ελένη Κουναλάκη, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, Ευάγγελος Σάββας, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης, ο Αμερικανός βουλευτής Doug Lamborn, ο πολιτειακός βουλευτής Σπύρος Ματζαβίνος, και η αδελφή του Τζο Μπάιντεν, Βάλερι Μπάιντεν.

Στην διακήρυξη για την 203η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ο Τζο Μπάιντεν είχε κάνει εκτενή αναφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, όπως επίσης και στα διαχρονικά ιδανικά της Ελληνικής Επανάστασης που ενέπνευσαν τους πατέρες της αμερικανικής δημοκρατίας.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις