Κόσμος

Ο καβουρμάς και η…. καριόκα έκαναν θραύση στο Ευρωκοινοβούλιο! [pics]

Το πιο... γευστικό ταξίδι στις γεύσεις της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ο καβουρμάς και η καριόκα τράβηξαν τα βλέμματα!

«Πρωταγωνίστρια» της φετινής βραδιάς ελληνικής γαστρονομίας που διοργανώθηκε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν η κουζίνα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. «Μία από τις πιο όμορφες και ανεξερεύνητες περιφέρειες της χώρας», όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, προσθέτοντας ότι αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν ένα λιθαράκι στην προσπάθεια αναβάθμισης της εικόνας της χώρας διεθνώς.

Μπορεί οι Βρυξέλλες να βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και όλες οι συζητήσεις να αρχίζουν και να τελειώνουν με τις εκλογές, ωστόσο υπάρχουν στιγμές που όλοι έχουν ανάγκη από ένα ποτήρι καλό κρασί και γεύσεις που όχι μόνο θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο τους, αλλά και θα τους ταξιδέψουν.

Το φετινό ταξίδι γεύσης και πολιτισμού πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το εστιατόριο “Φίλεμα”, τον σεφ Μάνο Μακρυγιαννάκη και την “Μπριγάδα των Σεφ”.

Την τιμητική τους είχαν το κριθαρότο, το τραχανότο, τυριά και αλλαντικά της περιοχής, παραδοσιακές πίτες, κουραμπιέδες Καβάλας, καβουρμάς, καριόκες Ξάνθης, λουκούμια Κομοτηνής και εκλεκτά κρασιά και τσίπουρα.

Ευρωκοινοβούλιο

Χαμός από υπέροχες γεύσεις στο Ευρωκοινοβούλιο!

«Η κουζίνα είναι πολιτισμός» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, προλογίζοντας τη χθεσινή εκδήλωση «Ένα ταξίδι στην γεύση και τον πολιτισμό».

Στόχος των εκδηλώσεων ελληνικής γαστριμαργίας είναι, σύμφωνα με τον εμπνευστή τους, Στέλιο Κούλογλου, «να ανατραπεί το στερεότυπο της Ελλάδας όπως την είχαν οι ξένοι στο μυαλό τους», να αναδειχθεί το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας και να προωθηθούν τα ελληνικά προϊόντα και οι εξαγωγές.

«Επενδύοντας στην εξωστρέφεια προσπαθούμε να ανοίξουμε καρδιές και μυαλά», σημείωσε με τη σειρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Μπούτος.

Ευρωκοινοβούλιο

Αυτές οι εκδηλώσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προσπαθειών της Περιφέρειας για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, πρόσθεσε ο κ. Μπούτος και διαβεβαίωσε ότι το 90% των τουριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα με τοπικές πρώτες ύλες.

«Υπάρχουν προϊόντα που δεν τα γνωρίζουν ακόμη και οι Έλληνες», υποστήριξε ο σεφ Μάνος Μακρυγιαννάκης, από το εστιατόριο “Φίλεμα”, στις Βρυξέλλες, και ειδικά για τους ξένους εξήγησε ότι πρέπει να μάθουν τι σημαίνει το κάθε προϊόν, να το δοκιμάσουν. «Πρέπει να μάθουν τι είναι ο καβουρμάς. Όταν το μάθουν, την άλλη μέρα θα το αναζητήσουν. Και όταν υπάρχει ζήτηση, υπάρχει και εξαγωγή», τόνισε ο κ. Μακρυγιαννάκης.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον Λευκό Οίκο σε ιδιαίτερα συμβολικό κλίμα
Ο Αμερικανός πρόεδρος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχαν μακρά συνομιλία στο Οβάλ Γραφείο για τον πνευματικό και γεωπολιτικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την κατάσταση των χριστιανών στη Μέση Ανατολή
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος φτάνει στο Λευκό Οίκο
Νέα Υόρκη: 38χρονος χτύπησε με το αυτοκίνητό του 16χρονη επειδή τον απέρριψε – Βίντεο ντοκουμέντο από την φονική παράσυρση
Το άτυχο κορίτσι εκσφενδονίστηκε και χτύπησε σε στύλο - Στο βίντεο φαίνεται η μητέρα της να τραυματίζεται στα πόδια και να γονατίζει πάνω από το παιδί της φωνάζοντας «κόρη μου, κόρη μου»
Αυτοκίνητο
Αμαζόνιος: Ο πνεύμονας της Γης πεθαίνει μέρα με τη μέρα στη Βραζιλία – Έκταση ίση με την Ισπανία καταστράφηκε σε 40 χρόνια
Μέσα σε τέσσερις δεκαετίες, το τροπικό δάσος της Βραζιλίας έχασε έκταση σχεδόν ίση με εκείνη όλης της Ισπανίας, προειδοποιούν νέα δορυφορικά δεδομένα
Πυρκαγιά στον Αμαζόνιο
Σοκ στην Ιταλία από την αυτοκτονία 14χρονου θύματος bullying και ομοφοβίας - «Κρατήστε μου μία θέση στο σχολείο» οι τελευταίες του λέξεις
Οι συμμαθητές του Πάολο Μέντικο τον φώναζαν στην τάξη «Πάολα» και «κοριτσάκι» - Επιστολές στον Πάπα Λέοντα, την Τζόρτζια Μελόνι και τον υπουργό Παιδείας
Ιταλική αστυνομία