Κόσμος

Ο καβουρμάς και η…. καριόκα έκαναν θραύση στο Ευρωκοινοβούλιο! [pics]

Το πιο... γευστικό ταξίδι στις γεύσεις της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης έγινε στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου ο καβουρμάς και η καριόκα τράβηξαν τα βλέμματα!
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Πρωταγωνίστρια» της φετινής βραδιάς ελληνικής γαστρονομίας που διοργανώθηκε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν η κουζίνα της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. «Μία από τις πιο όμορφες και ανεξερεύνητες περιφέρειες της χώρας», όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου, προσθέτοντας ότι αυτές οι πρωτοβουλίες αποτελούν ένα λιθαράκι στην προσπάθεια αναβάθμισης της εικόνας της χώρας διεθνώς.

Μπορεί οι Βρυξέλλες να βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο και όλες οι συζητήσεις να αρχίζουν και να τελειώνουν με τις εκλογές, ωστόσο υπάρχουν στιγμές που όλοι έχουν ανάγκη από ένα ποτήρι καλό κρασί και γεύσεις που όχι μόνο θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο τους, αλλά και θα τους ταξιδέψουν.

Το φετινό ταξίδι γεύσης και πολιτισμού πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το εστιατόριο “Φίλεμα”, τον σεφ Μάνο Μακρυγιαννάκη και την “Μπριγάδα των Σεφ”.

Την τιμητική τους είχαν το κριθαρότο, το τραχανότο, τυριά και αλλαντικά της περιοχής, παραδοσιακές πίτες, κουραμπιέδες Καβάλας, καβουρμάς, καριόκες Ξάνθης, λουκούμια Κομοτηνής και εκλεκτά κρασιά και τσίπουρα.

Ευρωκοινοβούλιο

Χαμός από υπέροχες γεύσεις στο Ευρωκοινοβούλιο!

«Η κουζίνα είναι πολιτισμός» τόνισε ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, προλογίζοντας τη χθεσινή εκδήλωση «Ένα ταξίδι στην γεύση και τον πολιτισμό».

Στόχος των εκδηλώσεων ελληνικής γαστριμαργίας είναι, σύμφωνα με τον εμπνευστή τους, Στέλιο Κούλογλου, «να ανατραπεί το στερεότυπο της Ελλάδας όπως την είχαν οι ξένοι στο μυαλό τους», να αναδειχθεί το σύγχρονο πρόσωπο της χώρας και να προωθηθούν τα ελληνικά προϊόντα και οι εξαγωγές.

«Επενδύοντας στην εξωστρέφεια προσπαθούμε να ανοίξουμε καρδιές και μυαλά», σημείωσε με τη σειρά του ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Μπούτος.

Ευρωκοινοβούλιο

Αυτές οι εκδηλώσεις εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο προσπαθειών της Περιφέρειας για την προώθηση των τοπικών προϊόντων, πρόσθεσε ο κ. Μπούτος και διαβεβαίωσε ότι το 90% των τουριστικών επιχειρήσεων στην περιοχή χρησιμοποιεί τοπικά προϊόντα με τοπικές πρώτες ύλες.

«Υπάρχουν προϊόντα που δεν τα γνωρίζουν ακόμη και οι Έλληνες», υποστήριξε ο σεφ Μάνος Μακρυγιαννάκης, από το εστιατόριο “Φίλεμα”, στις Βρυξέλλες, και ειδικά για τους ξένους εξήγησε ότι πρέπει να μάθουν τι σημαίνει το κάθε προϊόν, να το δοκιμάσουν. «Πρέπει να μάθουν τι είναι ο καβουρμάς. Όταν το μάθουν, την άλλη μέρα θα το αναζητήσουν. Και όταν υπάρχει ζήτηση, υπάρχει και εξαγωγή», τόνισε ο κ. Μακρυγιαννάκης.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Όταν η Γκιλφόιλ αγκάλιαζε τον Ρούμπιο στην Αθήνα, γνώριζε ότι θα την απομακρύνουν: Αποκαλύψεις από την δημοσιογράφο που έκανε την ερώτηση - φωτιά στον Λευκό Οίκο
Ο όγκος του υλικού που έφτανε στα χέρια της δημοσιογράφου για την Κίμπερλι Γκιλφόιλ ήταν τέτοιος που, όπως χαρακτηριστικά είπε, δεν ήξερε πια τι να το κάνει
Στιγμιότυπο από την άφιξη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Marco Rubio και την υποδοχή από την πρώην, πλέον, πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, Kimberly Guilfoyle στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
17
Εντολή Ρούμπιο μετά την υπόθεση Γκίλφοϊλ προς τους Αμερικανούς διπλωμάτες: Μη χρησιμοποιείτε τα αξιώματα για προσωπικό όφελος
Παράλληλα, ο Ρούμπιο υπογράμμισε τη σημασία της τήρησης του νόμου «Hatch», ο οποίος απαγορεύει ορισμένες μορφές πολιτικής δραστηριότητας στους ομοσπονδιακούς υπαλλήλους
Η πρώην, πλέον, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Kimberly Guillfoyle με τον Marco Rubio κατά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα στις 7 Οκτωβρίου 2026
Σκάνδαλο στο ΝΑΤΟ: 5 συλλήψεις στη Νορβηγία και καταγγελίες για δωροδοκίες και πλαστά τιμολόγια – Έρευνες σε Γερμανία και Ρουμανία
Στο μικροσκόπιο των Αρχών εταιρείες που φέρονται να υπερχρέωναν υπηρεσίες για πλοία μελών του ΝΑΤΟ - Η οικονομική ζημιά υπολογίζεται σε περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ
ΝΑΤΟ, βάση Λετονία 24